Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pobjednički zadarski klik izbrisao Šibenik

16.10.2011. 22:00
Pobjednički zadarski klik izbrisao Šibenik


Kako je počelo, tako je i završilo – dominacijom domaćih. Odbojkaši Zadra u velikom stilu predstavili su se u prvoj domaćoj prvoligaškoj utakmici u sasvim novom ambijentu koji nudi dvorana 1 ŠC Višnjik. Tri boda protiv znatno iskusnijih, ali u subotu potpuno zaustavljenih Šibenčana, naznaka su da će Zadar i u nastavku prvenstva imati što “reći” u dvobojima s najboljim hrvatskim klubovima.
Meč je sa tri poena na svom servisu odlično otvorio Ivan Škara, a s nekoliko sjajnih reakcija u početnoj fazi utakmice pridružio mu se i Filip Šestan. Gosti se nisu ni okrenuli, a već je bilo 13:7 za domaće. Zadrani su bez ikakvih poteškoća odjurili prema kraju seta s postavom koja se vrlo malo mijenjala do kraja meča. Uz Škaru i Šestana povukli su Surać, Viduka, Belić, Bakale i Mandić.
Drugi set ista slika, Zadar igra kao u transu, ulazili su as servisi, blok je bio besprijekoran, Surać je odrađivao svoju dionicu, a Luka Bakale, od ovog ljeta prvi tehničar, odlično se snalazio na vrlo zahtjevnoj poziciji. Šibenčani su izgledali izgubljeno, a kad je tako nužno raste i nervoza, što su igrači Marina Masnića znali iskoristiti. Od 3:2 za Šibenik Zadar je serijom 9:0 otišao na 12:3 i riješio sve brige u drugom setu.
– Dobro je, imamo najmanje bod – viknuo je iz publike Ivica Dujić, svojevremeno predsjednik OK Zadar, a danas jedan od bučnijih navijača. I Dujić se nakon 2:0 Zadra prisjetio nekih ranijih sezona u kojima je momčad s Višnjika veliku prednost znala olako izgubiti.
– Samo da izdržimo – glasno je razmišljao Dujić.
U trećem setu vidjeli smo znatno bolje goste, dok su domaćini na kratko izgubili sve što su do tada imali u svojoj igri. Kada je kod 21:16 za Šibenik u trećem setu izišao Surać činilo se da je Zadar potpisao da je četvrti set neizbježan. Na kraju se četvrti set i dogodio, ali on je ponovno ponudio sjajnu izvedbu domaćih i to nakon opasnih početnih 0:3 gostiju. No, tada je proradila prepoznatljiva zadarska igra i u kombinaciji sa silnim emocijama, koje je Masnićeva momčad unijela u utakmicu, bila je to nepremostiva prepreka za goste. Zadar je cijelo vrijeme kontrolirao četvrti set, a kada bi se gosti i uspjeli približiti (20:16, 23:19), Masnić bi pravovremeno reagirao i zvao minutu odmora. Za kraj Šestan i Bakale uspješno su blokirali pokušaj gostiju, pa je Zadar tako iskoristio prvu meč loptu. Propuštenih 24:19 u prvom setu prvog kola na gostovanju u Splitu pokazalo se kao dobra škola iz koje Zadar na kraju nešto i – naučio. A naučiti su štošta nakon svega mogli i Šibenčani od kojih se mnogo više očekivalo.


ZADAR – šibenik 3:1


(25:15, 25:16, 18:25, 25:19)
ZADAR – Dvorana 1 ŠC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Bingula i Babić (oba Zagreb).
ZADAR: Viduka, Škara, Frleta, Surać, Barić, Bakale, Mandić, Burčul, Šestan, Kulaš, Belić, Števanja. Trener: Marin Masnić.
ŠIBENIK: Vrcić, Skelin, Čogelja, Rastovčan, Mišura, Jurčević, Jakoliš, Banovac, Manžić, Gulin, Jurlin. Trener; Paškval Skelin.




Masnić: Maestralna prva dva seta


Marin Masnić, Zadar: Čestitam mojim igračima koji su maestralno odigrali prva dva seta u kojima gotovo da nismo napravili pogrešku. Šibenik je momčad koja godinama igra Prvu ligu, a mi smo ih ostavili na 15 poena u prva dva seta. U trećem setu smo pali na prijemu, izgledalo je kao da smo se malo potrošili, što je i posljedica naše velike želje za pobjedom. U četvrtom setu sve je opet bilo odlično, vratili su nam se servis, prijem i blok i uz pomoć publike nitko nas više nije mogao zaustaviti na putu do pobjede.
Paškval Skelin, Šibenik: Pobijedila je mladost Zadra i ja im na tome čestitam. Imali su dobar skor na skok servisu, dobro su prolazili sa svih strana dok mi ništa nismo uspjeli zatvoriti. Nismo očekivali tako dobra prva dva seta Zadra jer smo smatrali da je riječ o momčadima podjednake kvalitete. Nakon svega mogu zaključiti da se moja momčad još traži.


Stolice umjesto tribine


Ambijent u dvorani 1 ŠC Višnjik bio u subotu pravi sportski. Stotinjak gledatelja popunilo je otprilike pola kapaciteta stolica složenih uz jednu stranu igrališta. Kada bi se, kao i u dvorani 3 gdje igraju košarkašice Zadra, postavila tribina, ambijent bi bio još bolji. Kad je riječ o visini stropa, Zadar je dobio dopuštenje za igranje Prve lige i s time prestaje svaka dvojba oko toga ima li dovoljno visine ili nema. No, da je strop niži nego u dvorani ŠRC Višnjik, to je očito. Lopta se tako tijekom meča triput odbijala od stropa, dvaput Šibenčanima i jednom Zadranima.


Prva HOL


Rezultati 2. kola: Zadar – Šibenik 2:1, Sisak – Zagreb 3:2, Centrometal – Vukovar 3:2, Daruvar – Mursa Pan P.I. 0:3, Rovinj – Varaždin Volley 3:0, Karlovac – Rijeka 0:3, Split – Opatija 1:3.
Mursa Pan P. I., Rovinj, Opatija 6, Sisak 5, Split, Rijeka, Zagreb, Zadar 3, Centrometral, Daruvar 2, Šibenik, Vukovar, Varaždin V. 1, Karlovac 0
U 3. kolu (22./23. listopada) igraju: Opatija – Zadar, Rijeka – Split, Varaždin Volley – Karlovac, Mursa Pan P.I. – Rovinj, Vukovar – Daruvar, Zagreb – Centrometal, Šibenik – Sisak.