Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Natječaj za neprodane stanove na Crvenim kućama

Autor: Siniša Klarica

16.10.2012. 22:00
Natječaj za neprodane stanove na Crvenim kućama

Foto: Vedran SITNICA



Umjesto 65 kompleta ključeva za stanove POS-a na Crvenim kućama, prekjučer ih je podijeljeno tek 56. Naime, 9 stanova je ostalo neprodano, a za njih čak 13 postupak prodaje nije okončan jer su se iz ovih ili onih razloga pojavili problemi s uplatom. Dva se kupca nisu pojavila na primopredaji ključeva, ali sve to skupa potkrepljuje otprije izrečene primjedbe mnogih potencijalnih kupaca kako POS Crvene kuće nije baš sretno napravljen projekt. Štoviše, izvjesno je da će se u taj projekt još dugo upirati prstom. To su nam potvrdili i neki stanari koji su na mjestu događaja morali o svom trošku prepravljati stambeni prostor kao bi mogao biti funkcionalan za stanovanje. Velike primjedbe išle su za tim da je puno kvadrature stana otišlo na tzv. nekoristan prostor, poput balkona, a na sve su to još otprije upozoravali stručni krugovi.
Poznato je kako je zadarski arhitekt Igor Pedišić, kao stegovni sudac komore, zbog projekta zgrade POS-a stegovnom sudu komore prijavio „Arhitekte Paulić” iz Zagreba. Paulići su projektirali zgradu POS-a na Crvenim kućama po 30 do 40 posto nižoj cijeni od propisane. Komisija za arhitektonsku uspješnost nije dala zeleno svjetlo, pa je kasnije taj projekt nešto izmijenjen, tek ga je resorno ministarstvo prihvatilo.
Posljedice „dampinga” u graditeljstvu izviru iz obveze provedbe instituta javnog natječaja gdje je glavna referenca bila cijena projekta.
– Javna nabava u arhitekturi nije kao i nabava toaletnog papira za gradsku upravu. Svakom je u interesu izabrati najbolji projekt za gradnju koja će u prostoru egzistirati 100 do 200 godina. Rješenje za to su arhitektonski natječaji. Podsjetimo, za POS na Smiljevcu, tadašnje ministarstvo graditeljstva je 2000. godine organiziralo arhitektonski natječaj. Svi ponuđeni radovi bili su izuzetno kvalitetni projekti. Prvonagrađeni rad je u pravilu najbolje rješenje, a izabrani projekt je kasnije išao na reviziju pred sveučilišne profesore, tako da je riječ struke bila vrlo važna, dodao je Pedišić.
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama priopćila je kako će za 9 neprodanih stanova POS-a na lokaciji Crvene kuće u Zadru Zadar raspisati natječaj za dodatnu listu reda prvenstva. To znači da će se stanovi prodavati po istim uvjetima kao i oni s redovne liste.