Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Propustom i nesavjesnim liječenjem nenamjerno skrivila smrt bebe?

Autor: Suzana Bandić

16.10.2012. 22:00
Propustom i nesavjesnim liječenjem nenamjerno skrivila smrt bebe?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Majka: Sva originalna dokumentacija nestala je već tri dana nakon što sam ja podigla kaznenu prijavu. Kasnije se vrlo zagonetno ta dokumentacija opet pojavila, ali ja vam odgovorno tvrdim da je ona korigirana


Zbog optužbi da je propustom i nesavjesnim liječenjem nenamjerno prouzročila smrt bebe tijekom poroda u šibenskom rodilištu, jučer je na Optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjela liječnica Marija Kimer. Šibenskoj liječnici suđenje je započelo ispočetka jer je u međuvremenu izmijenjeno Sudsko vijeće, no tužiteljstvo je ostalo pri istom stavu tereteći ju da je 6. veljače 2006. godine, dok je bila zaposlenica u Općoj bolnici Šibenik na Odjelu za ženske bolesti i porode, počinila teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi koje je za posljedicu imalo smrtni ishod – u ovom slučaju nerođene muške bebe u utrobi tada 22-godišnje majke Mije Baljkas.
Slučaj je dospio na zadarski sud kako bi se otklonila mogućnost prigovora zbog pristranosti njezinih kolega, jer je u vrijeme nemilog događaja majka mrtvorođenčeta bila zaposlena kao zamjenica državnog tužitelja u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu.
Osim ginekologinje Kimer, majka je tužila i liječnike Nelku Tomić i Jozu Anića, no nakon saslušanja kod istražnog suca Županijskog suda u Zadru, još prije šest godina, tužiteljstvo je odustalo od podizanja optužnog prijedloga protiv njih dvoje. Nezadovoljna takvom odlukom šibenska odvjetnica je protiv njih pokrenula privatnu parnicu na šibenskom Općinskom sudu.
Iako je sudac Hrvoje Visković, koji je “spis Kimer” dobio nakon što je sudac Ivica Marinović premješten na parnični odjel, jučer planirao kao svjedoke ispitati Jozu Anića i Nelku Tomić, zbog pribavljanja originalne liječničke dokumentacije iz šibenske bolnice to je odgođeno za sljedeću raspravu na kojoj će biti saslušan i dr. Nikica Živković iz OB Šibenik. Sudac Visković pojasnio je kako će Živkovića saslušati vezano uz pitanje originalnih dokumenata, odnosno povijesti bolesti tužiteljice i tijeka poroda.
– Moram istaknuti kako je sva originalna dokumentacija nestala već tri dana nakon što sam ja podigla kaznenu prijavu. O tome svjedoči i kaznena prijava koju je doktor Živković podnio protiv nepoznatog počinitelja. Kasnije se vrlo zagonetno ta dokumentacija opet pojavila, ali ja vam odgovorno tvrdim da je ona korigirana.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU