Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Radovi na bibinjskoj školi vrijedni dva milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

16.10.2012. 22:00
Radovi na bibinjskoj školi vrijedni dva milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako će se nastava odvijati u jutarnjoj smjeni, ovisno o željama učenika i roditelja poslijepodne će se moći održavati slobodne aktivnosti, izborna nastava i drugi rekreativni sadržaji. Rad u jednoj smjeni otvara brojne mogućnosti, jedna je i otvaranje produženog boravka, govori Sikirić


U Bibinjama zbog demografskog prirasta dograđuju Osnovnu školu Stjepan Radić. Škola je posljednjih godina došla do brojke od 17 ili 18 razrednih odjeljenja i do 400 učenika, zbog čega Zadarska županija i Općina Bibinje iz proračuna izdvajaju dva milijuna kuna, za izgradnju tri dodatne učionice i kabineta te rekonstrukciju kotlovnice i adaptaciju školskog pročelja.
– Od iduće školske godine nastava će se odvijati u jednoj smjeni što će omogućiti brojne pogodnosti i uštede, ističe prof. Mirka Sikirić, ravnateljica škole.
Viši razredi su u jednoj, a niži u dvije smjene. Nedostaju još tri učionice kako bi svi učenici išli na nastavu u jednoj smjeni.
– Kako će se nastava odvijati u jutarnjoj smjeni, ovisno o željama učenika i roditelja poslijepodne će se moći održavati slobodne aktivnosti, izborna nastava i drugi rekreativni sadržaji. Dakako, rad u jednoj smjeni otvara brojne mogućnosti, jedna je i otvaranje produženog boravka, govori Sikirić.
U tijeku je prva faza radova, rade se tri nove učionice i jedan kabinet. Radove koje izvodi varaždinska tvrtka Kolić invest odvijaju se na dva mjesta istodobno, na jugoistočnoj i sjeverozapadnoj strani škole. A unatoč nepovoljnim vremenskim uvjeta i buci, radovi i školska nastava teku bez zastoja.
– U drugoj fazi će se izvršiti rekonstrukcija postojeće, 24 godine stare kotlovnice centralnog grijanja. Predviđa se i obnova pročelja cijele školske zgrade koja trenutačno ne zadovoljava postojeće građevinske standarde, navodi Sikirić ističući kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.
Ovo ulaganje u nove tri učionice, kabinet, rekonstrukciju kotlovnice i novu fasadu na pročelju zgrade te rad u jednoj smjeni bit će velika prednost u odnosu na brojne škole u županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj.
– Sve ovo nam daje za pravo da budemo ponosni i zadovoljni što će bibinjska škola izvana i iznutra biti uređena i što će djeca imati najbolje uvjete za učenje, poručila je Mirka Sikirić.
Uz Osnovnu školu Stjepana Radića gradit će se i školski paviljon. Riječ je o prvom projektu ovakve vrste u Hrvatskoj, s obzirom da će paviljon nastati kao rezultat suradnje studenata Fakulteta građevinarstva i arhitekture u Splitu, Općine Bibinje, bibinjske osnovne škole i Zadarske županije.
– Projekt splitskih studenata predviđa paviljon koji će se izgraditi uz prizemlje škole i s njom biti spojen, te će ga učenici koristiti za brojne sadržaje. Izvan radnog vremena škole, paviljon će biti na raspolaganju lokalnoj zajednici za organizaciju raznih događaja, objašnjava Nino Šimunić, načelnik Bibinja.
Sporazum o suradnji na projektu “Školski paviljon” početkom godine su potpisali dekan splitskog Fakulteta građevinarstva i arhitekture Alen Harapin, župan Stipe Zrilić, načelnik Nino Šimunić i ravnateljica škole Mirka Sikirić.
– Školski paviljon je prostor zamišljen kao dnevni boravak škole. Paviljon bi služio školi za održavanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, ali i lokalnoj zajednici. Bio bi svojevrstan centar društvenog života. U njemu bi se spajale škola i sredina u kojoj škola djeluje, navodi Šimunić.
Iako su vremena teška, izgradnjom školskog paviljona na dobitku su svi, najviše škola i lokalna zajednica. Cijena projekta nije utvrđena, a u planu je, naveo je Šimunić, povlačenje novca iz pretpristupnih fondova EU-a za prvu suradnju akademske zajednice i osnovne škole u Hrvatskoj.
– Splitski studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije projektirali su paviljon škole. Za početak gradnje trebamo još potrebne dozvole, lokacijsku i građevinsku. Općina je za tu namjenu osigurala sredstva u proračunu, zajedno sa Zadarskom županijom, a školski paviljon gradio bi se nakon dogradnje škole i početka rada škole u jednoj smjeni, najavljuje načelnik Šimunić.
Projekt je započeo u listopadu protekle godine. Zahvaljujući ovom projektu bibinjska osnovna škola bit će jedinstvena u Hrvatskoj.
– Zamišljen je kao prostor dnevnog boravka u školi, izvan učionice, u kojemu bi se učenicima omogućilo bavljenje raznim aktivnostima, rad u radionicama, razne izložbe i glazbeni programi. Služiti će i za naše društvene sadržaje i priredbe, tako da će paviljon i učenicima i mještanima puno značiti, zaključuje Šimunić.