Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stephanie izašla iz bolnice

Autor: Suzana Bandić

16.10.2012. 22:00
Stephanie izašla iz bolnice


Stephanie je otpuštena na kućnu njegu. Mi smo sada presretni! Našoj sreći nema kraja! Pred njom je još oporavak, ali više nema bolova. Dobro se osjeća, vraća joj se apetit, priča, smiješi se, želi se igrati…


Malena Stephanie Milda nakon uspješne operacije Arnold-Chiari malformacije u Chicagu otpuštena je jučer na kućnu njegu. Djevojčici koja je široj hrvatskoj javnosti poznata po humanitarnoj akciji “Samo želim biti zdrava” ispunila se želja. Zdrava je i više ne trpi bolove.
– Mi smo sada presretni! Našoj sreći nema kraja! Pred Stephanie je još oporavak, ali više nema bolova. Dobro se osjeća, vraća joj se apetit, priča, smiješi se, želi se igrati…, nabrajala je majka petogodišnje Zadranke Anita ne skrivajući zadovoljstvo i sreću, a posebice stoga što je i dr. David Frim koji je djevojčicu prošli tjedan operirao izuzetno zadovoljan i operacijom, a i njezinim oporavkom.
– Kako sada stvari stoje za nekih mjesec dana trebali bi se vratiti kući u Zadar. Ranije to neće biti moguće jer moramo biti sigurni da tako daleki put i pritisak u avionu neće štetiti Stephanienu zdravlju. Ali, nakon svega što smo prošli, to nam je sada najmanji problem – kaže zadovoljna majka te dodaje kako u Chichagu imaju punu podršku i svakodnevnu pomoć od tamošnjih Hrvata, nekoliko obitelji koje su ih srdačno dočekale i koje su uz njih cijelo ovo vrijeme. Jedna od iseljeničkih obitelji po dolasku ih je nesebično primila u svoj dom i pobrinula se da im baš ništa ne nedostaje.
– Već nakon par dana po dolasku u Chicago od Ronald Mc Donald house koji primaju obitelji koje se liječe u University of Chicago hospital, dobili smo kuću na korištenje. Nemam dovoljno riječi za zahvalu svim dobrim ljudima koji su nam u ovim teškim trenucima pomogli. Jednako, ne znam kako izraziti svu zahvalnost ljudima koji su na bilo koji način pomogli u kampanji, bilo donacijom ili na neki drugi način. Njihova dobrota i suosjećanje promijenili su naš život, a Stephanie je dobila priliku za djetinjstvo i odrastanje kakvo imaju svi drugi njezini vršnjaci. Posebno smo zahvalni našem Zadru i našim Zadranima – poručuju Anita i Ivica Milda, dodajući još jednom kako grada poput Zadra nema nigdje na svijetu.
Roditelji petogodišnje heroine pune života koja je čarobnim osmijehom osvojila najprije svoje sugrađane, a potom i mnoge druge napomenuli su kako ostaju kod ideje da će odmah po povratku osnovati zakladu na čiji račun će položiti sav novac koji će od gotovo tri milijuna kuna ostati nakon njezina liječenja. Taj novac bit će na raspolaganju drugoj djeci koja boluju od ove opake, pa čak i smrtonosne bolesti.
– Neizmjerna hvala i velika pusa Zadru i Zadranima – veselo je na kraju razgovora poručila Anita Milda.
 


 U SAMO TRI TJEDNA PRIKUPLJENO GOTOVO TRI MILIJUNA KUNA




Humanitarna kampanja za malenu Stephanie Milda pokrenuta je početkom rujna pod sloganom “Samo želim biti zdrava”. Akcija je vrlo brzo poprimila do sada neviđene razmjere u Zadru i Hrvatskoj pa je u svega tri tjedna za potrebe liječenja djevojčice prikupljeno gotovo tri milijuna kuna.
Djevojčici je ACM, podsjetimo, dijagnosticiran još prošle godine. Prethodno, zbog problema s motorikom nakon čega je utvrđeno da je Stephanie neurorizično dijete, liječena je na Goljaku. Nakon kratkog poboljšanja javljaju se nove smetnje i to u govoru, hodu, s vidom, a patila je i od jakih i učestalih glavobolja. U siječnju 2012. godine na ponovljenim pretragama u KBC-u Sestara milosrdnica u Zagrebu postavljena joj je dijagnoza ACM – razvojna anomalija baze mozga kod koje određene moždane strukture srastaju u kanal leđne moždine. Zbog toga dolazi do poremećene cirkulacije moždane tečnosti, likvora, a usporeno je i njegovo upijanje. Na liječničko sugeriranje hitno je operirana kako uslijed urastanja kosti u mali mozak ne bi ostala paralizirana. Operacija je obavljena u Klajićevoj bolnici u Zagrebu 8. ožujka 2012. godine, ali, nažalost, poboljšanja nije bilo. Magnetska rezonanca od 18. svibnja 2012. utvrdila je propuste u liječenju pa su roditelji potražili i druga mišljenja. To ih je dovelo do Chicaga i dr. Davida Frima koji je 30. kolovoza potvrdio da će Stephanie operirati i to 27. rujna. Cijena same operacije iznosila je 250 tisuća dolara, što roditelji nisu mogli prikupiti, a HZZO je odbio financirati, pa čak i sufinancirati. Naime, liječnik koji je Stephanie operirao odbijao je prihvatiti da to nije dobro učinio kako treba. Naprotiv, tvrdio je suprotno pa stoga HZZO nije odobrio sredstva. Umjesto njih, operaciju malenoj Stephanie omogućili su dobri ljudi svojim donacijama. Što će se dogoditi kad se djevojčica vrati iz Amerike s dokumentacijom tamošnjih liječnika koji su potvrdili da joj u Hrvatskoj kirurškim zahvatom nije napravljena šteta, ali niti nikakva korist, ostaje za vidjeti. Ako bi se nekim čudom HZZO odlučio podmiriti troškove, roditelji malene Stephanie u cijelosti bi taj iznos položili na račun zaklade i ostavili ga na raspolaganje svoj onoj djeci koja se nađu u situaciji nalik onoj u kojoj je bila njihova Stephanie.