Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Benković” u gubitku 420 tisuća kuna, a potražuje 3,6 milijuna kuna

16.10.2013. 22:00
“Benković” u gubitku 420 tisuća kuna, a potražuje 3,6 milijuna kuna


Najviše me brine kako će sljedeće godine biti realizirati obvezno obrazovanje te kako će se u trendu besparice uspjeti ostvariti propisani standardi za ovu vrstu obveze. Predškolsko obrazovanje primjer je kako država decentralizira obveze, ali ne i sredstva, zaključio je gradonačelnik Kutija


Financijski izvještaji o poslovanju gradskih komunalnih poduzeća, obilježili su 2. sjednicu Gradskog vijeća Grada Benkovca. Većina poduzeća iskazala je manjak u svom poslovanju. Tako je glavno komunalno poduzeće Benković iskazalo gubitak od 420.031 kuna. Iako se direktor Ivica Erlić požalio kako ima čak 3,6 milijuna kuna potraživanja od kupaca, oporbenom Mirku Šuniću iz HNS-a zapali su za oko iznimno mali prihodi, svega 35.000 kuna od najpoznatijeg sajma u bližoj okolici.
To je za Šunića neshvatljivo, jer obližnji vlasnici ledina, samo za parkiranje kamiona dobiju 50.000 kuna. 
Erlić pak kaže da bi podizanje cijena odvratilo izlagače sa sajma. Erlić se požalio i na sve izraženije vještine izbjegavanja plaćanja komunalnih obveza, osobito u Bruškoj i Medviđi te da niti jedan kafić u Benkovcu, osim kafea H2O nije plaćao svoje obveze. Tim je čudnije, nastavio je Erlić, kako na sve to nije reagirala Porezna uprava koja na drugu stranu pritišće Benković koji utrži svega 300.000 kuna, a mora platiti 700.000 kuna obveza prema državi. Ako to ne obavi na vrijeme, jer cijelo poslovanje evidentira po zakonu, Benkoviću slijedi reprogram. No za sljedeću godinu, Erlić je obećao 500.000 kuna veće prihode jer se sve više domaćinstava prijavljuje za razliku od prije kad su za nositelja domaćinstva i obveznika plaćanja komunalnih davanja, prijavljivala starija osoba, uglavnom bez stalnih prihoda. Uglavnom gubitak od 505.213 kuna iskazao je Vodovod odvodnja.
Za razliku od svojih poduzeća, Grad je u prvih šest mjeseci iskazao višak prihoda na rashodima u iznosu 2.599.064 kuna. Time je smanjen preneseni manjak, koji trenutačno iznosi 6.426.649,14 kuna. Grad Benkovac realizirao je svega 36 posto od planiranih prihoda, a najveći dužnik je Regionalna veletržnica Benkovac koja je u međuvremenu otišla u stečaj. Kako kaže gradonačelnik Kutija, najvjerojatnije se Grad neće naplatiti iz preostale imovine ove nekad jedine tvrtke od nacionalnog značaja na području Zadarske županije.
– Najviše me brine kako će se sljedeće godine realizirati obvezno predškolsko obrazovanje te kako će se u trendu besparice uspjeti ostvariti propisani standardi za ovu vrstu obveze. Predškolsko obrazovanje primjer je kako država decentralizira obveze, ali ne i sredstva, zaključio je Kutija.
No za lokalne stranke nema besparice. Gradsko vijeće je donijelo odluku o rasporedu sredstava po postignutim rezultatima na predhodnim izborima. Tako će pobjednik HDZ dobiti najviše, 25.256 kuna. HSP Ante Starčevića i HNS će dobiti po 6.160 kuna, a SDP 3.080 kuna. HDSSD dobija 6.468 kuna, SDSS 3.080 kuna koliko i nezavisni Jovan Bojanić.