Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kišne dane provedite uz Plemena, Woodyja Allena i HTV 3

16.10.2013. 22:00
Kišne dane provedite uz Plemena, Woodyja Allena i HTV 3


Gabrijelu Galić Maštruko, Mladena Masara, Renata Švorinića i Nikolu Vuletića smo pitali što preporuča Zadranima pogledati, poslušati i pročitati ovih hladnih jesenjskih dana kada više vremena provodimo u kući nego vani
Stigla nam je jesen, a s njom i tmurno, kišovito vrijeme. Vrijeme festivala na otvorenome je iza nas, o filmovima na otvorenome možemo samo sanjati, tako da ne ppreostaje ništa drugo nego se uhvatiti knjige i TV-ekrana. Ili kino platna. U svakom slučaju jesen je pravo vrijeme za pogledati neki novi film u kinima ili kazališnu predstavu. Televizor se najviše gleda u jesensko zimskim mjesecima. Gabrijela Meštrović Maštruko, glumica Kazališta lutaka Zadar, kaže kako za gledanje televizije baš i nema puno vremena, ali kad god ima vremena voli pogledati neku emisiju o životinjama, nešto od sportskog programa, ali i dobre filmove.
– Uvijek volim pogledati dobar film. Upravo jučer sam pogledala “Red vožnje” s Jodie Foster što bih svakako preporučila. Za ove naše serije nemam što reći, nego samo kako je sve gore od goreg, to svakako ne preporučam. Moram priznati kako mi je Sulejman još uvijek zanimljiv, iako pogledam bar svaku desetu. Glumci su dobri, kostimografija… Na prvom mjestu kod mene je uvijek emisija “More”. Kad je riječ o kinu, ono što se spremam pogledati i što bih svakako preporučila je film Kauboji, kaže Gabrijela. Kad je riječ o kazalištu, njenom poslu, ali i ljubavi, ističe kako joj je želja pogledati predstavu Michelangelo Tomislava Pandura. Ove jeseni, pak, od glazbe nema neke preporuke. Za nju postoji dobra i loša glazba, voli sve što je dobro, izvorno i kvalitetno.
Gabrijela Meštrović Maštruko skupa s Vjerom Vidov već drugu godinu vodi kazališnu radionicu za djecu, Donatolina. S obzirom na to da joj je to trenutačno velika preokupacija usmjerena je na dječju literaturu, nešto što će služiti djeci, što će njih oplemeniti.
– Uvijek preporučam Ivanu Brlić Mažuranić, a mladoj publici bih uvijek preporučila Galeba Jonathana Livingstonea. Tu je definitivno i Ivan Kušan sa svojim romanima, dakle dječji romani, a ima i puno mladih pisaca koje tek otkrivam. Osobno, uvijek volim klasike, primjerice Dostojevskoga. Tu je i Smrt u Veneciji koju bih uvijek preporučila, kao i Bariccovu Vilu. Poezija je nešto što se uvijek može iščitavati. Samo da je lijepa književnost, da nije prozaično. Kad je riječ o novijim djelima, svakako preporučam knjigu “Kauboji” koju sam nedavno dobila na poklon, kazala nam je Gabrijela Meštrović Maštruko, napominjući kako uvijek voli pročitati novine i to odmah ujutro, nakon buđenja. Riječ je, kaže, o jednoj tradiciji koju čuva.
Mladen Masar, knjižničar Gradske knjižnice Zadar, gledajući TV-program ističe kako što se tiče sporta treba ispratiti do kraja sezonu Formule 1.
– Iako je Sebastian Vettel nedodirljiv, ostalo je još nekoliko utrka i zanimljivo je pratiti borbu za drugo mjesto. Što se tiče filmova izišao je upravo prije nekoliko dana vrlo dobar igrani film “Rush” (kod nas preveden kao “Utrka života”), a opisuje nevjerojatnu borbu Nikija Laude i Jamesa Hunta u sezoni 1976. Uskoro izlazi i službeni dokumentarac Formule 1 o povijesti tog nevjerojatnog sporta, ističe Mladen. Što se tiče knjiga i kazališta napominje kako je u tijeku Mjesec knjige i brojne hrvatske knjižnice organiziraju brojna događanja. Za čitanje, u ove jesenske mjesece Mladen bi preporučio ruske klasike. Kad je riječ o predstavama njegova je preporuka svakako druga predstava na programu HNK Zadar, “Ne igraj na Engleze”. Što se tiče glazbe Mladen preporuča bilo što što je producirao Danger Mouse.
Ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić uz to što se brine za program, ali i poslovanje zadarskog kazališta, svira u bendu “Black coffee”. Svima je poznato kako je veliki zaljubljenik u jazz glazbu, stoga i ne čudi što na televiziji gleda uglavnom francuski kanal MEZZO koji emitira klasičnu i jazz glazbu.
– Kad je riječ o kinu čekam novi film Woodyja Allena “Jasmine French”, a nestrpljivo čekam kazališnu predstavu “Plemena”. Od knjiga bih preporučio roman njemačkog pisca Bernhard Schlink-Vikend.
Sveučilišni profesor Nikola Vuletić trenutačno se priprema za dva znanstvena skupa. U posljednje vrijeme je zaokupiran čitanjem na stranim jezicima, a kad je riječ o lijepoj književnosti, toplo bi preporučio roman “Glasovi Pamana” katalonskog autora Jaumea Cabréa, u izdanju Frakture i odličnom prijevodu Borisa Dumančića.
– Onima gladnima tema iz naše svakodnevice preporučujem sjajno djelo Dubravka Škiljana “Govor nacije: jezik, nacija, Hrvati”. Objavljeno je prije jedanaest godina, ali uvijek jednako svježe, pogotovo u današnjoj političkoj situaciji.
Zadarsko kazalište lutaka u pravilu je ugodno iskustvo, kako za malene, tako i za odrasle. U zadarskom HNK u listopadu bi valjalo pogledati predstavu “Plemena” i poslušati koncert za otvorenje sezone i koncert “O Violao Brasileiro”.
Nikola ističe kako kraj ovoliko dostupnih kanala, doista nije zahvalno predlagati izbor iz televizijskog programa. Možda “Obitelj Borgia” na HTV-u, za one željne žestokih engleskih serija. I HTV 3, svakako.