Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Maslinari beru što nije otpalo

16.10.2013. 22:00
Maslinari beru što nije otpalo


– Maslinari su požurili s berbom jer zbog napada maslinova moljca plodovi masovno otpadaju, pa pokušavaju spasiti što se spasiti da, pojašnjava Željko Dešpoja iz uljare Lucija


Vrijeme berbe maslina je pred vratima. Dok je u Istri u punom jeku maslinari Zadarske županije tek se pripremaju.
– Počeli su upiti maslinara kada ću početi preradu maslina, saznajemo od Darka Dujele vlasnika uljare Dujela. Planiram početi preradu u subotu 23. studenoga.
Pašmanski maslinari počeli su berbu maslina. Uljara Lucija u Dobropoljani počela je s radom.
– Maslinari su požurili s berbom jer zbog napada maslinova moljca plodovi masovno otpadaju, pa pokušavaju spasiti što se spasiti da, pojašnjava Željko Dešpoja iz uljare Lucija.
Isto razmišljaju i maslinari iz okolice Posedarja. Uljara tvrtke TO-Ši u Posedarju prve masline je preradila u subotu. Radmani su niski, ali ljudi pokušavaju spasiti što se spasiti može zbog napada moljca, govori Šime Klanac iz uljare u Posedarju.
Glavnina berbe maslina očekuje se u studenom. Plodove koji su opali zbog napada maslinova moljca nije preporučljivo skupljati s tla. Takvi plodovi skupili su vrlo malo ulja, a dobiveno ulje ima povišeni sadržaj nezasićenih masnih kiselina i spada u kategoriju gotovo nejestivih.
Bez obzira na probleme s moljcem i svrdlašom masline treba brati u za to optimalnom roku, što znači niti prerano niti prekasno. Naši maslinari idu iz jedne krajnosti u drugu. Većina ih preferira kasniju berbu u “normalnim” maslinarskim godinama, dok ove godine beru prerano. Kada početi berbu objasnit ćemo u nekoliko rečenica.
Dozrijevanje maslina počinje u doba kada plod još nije dostigao punu veličinu. Optimalni trenutak berbe masline povezan je s pigmentacijom ploda. Prvi vanjski znak procesa zrenja je promjena boje pokožice. Ta promjena ne događa se u svih plodova istodobno, jer i svi plodovi nisu u isto vrijeme zametnuti. Boja se mijenja polagano, počinje od promjene zelene boje u svjetlozelenu, svjetlocrvenu, tamnocrvenu, do ljubičaste, odnosno crne.
Mijenjanje boje ploda obično počinje od vrha prema peteljci. Dozrijevanje počinje prije na starim stablima nego na mlađim stablima. Na istoj grančici prije dozrijevaju niži plodovi, a kasnije plodovi pri vrhu grančice. Oštećeni plodovi počinju ranije sazrijevati, kao i plodovi na granama koje su prstenovane. Obilnost roda usporava početak zrenja. Dužina izloženosti direktnim sunčevim zrakama, također utječe na količinu ulja.
Na vapnenastim tlima maslina daje više ulja bolje kvalitete. Na vlažnijim, svijetlim tlima daje manje ulja, a i kvaliteta je lošija. Prekomjerne količine dušičnih gnojiva usporavaju zriobu. Plitka, siromašna tla pospješuju zrenje, a plodna, duboka tla odgađaju je. Raspoloživa količina vlage znatno utječe na zriobu. Prekomjerna količina usporava je i plodovi sadrže više vode, što prividno smanjuje količinu nakupljenoga ulja.