Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nagrađeni najuspješniji u turizmu Zadarske županije (GALERIJA)

16.10.2013. 22:00
Nagrađeni  najuspješniji u  turizmu Zadarske  županije (GALERIJA)


U kriznim smo vremenima gdje proračuni općina i gradova “škripe” i naravno da u takvoj situaciji ne možemo očekivati nove radikalne iskorake. Međutim, po onom što smo vidjeli, a naši reporteri i fotoreporteri zabilježili kroz ova tri mjeseca, napredak u segmentima koji čine boravak ugodnim itekako je vidljiv, rekao je direktor Zadarskog lista Damir Maričić


Dvanaestu godinu za redom dodijelili smo priznanja najuspješnijima u turizmu Zadarske županije koju u zajedničkoj akciji Zadarski list dodijeljuje u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske  županije i HGK – Gospodarskom komorom Zadar. Riječ je o našoj tradicionalnoj akciji u kojoj biramo najuređenije turističko  mjesto, biramo  najljepši vrt i  restoran i  konobu s najboljom izvornom gastroponudom  u Zadarskoj županiji.
Posebno smo ponosni da nagrade dolaze u vrijeme kada je za devet  mjeseci ostvarena još jedna rekordna turistička godina prema broju turista i noćenja. Odnosno Zadarska županija od siječnja do rujna zabilježila je 1.314.541 dolazaka ili sedam posto više nego 2012. godine, te  9.380.002 noćenja ili četiri posto više nego lani. Dovoljan razlog da Zadar i Zadarska županija, u kompleksu Falkensteinera u  Punta Skali 24. i  25. listopada, budu domaćin Dana hrvatskog turizma, najvećeg godišnjeg okupljanja hrvatskih turističkih djelatnika, njihovih  međunarodnih gostiju kao i susreta turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade  Republike Hrvatske. Vjerujemo da će i ove godine i ovdašnji djelatnici,  gradovi i institucije preuzeti nagrade.
O pobjednicima je odlučeno na osnovu turističkih patrola koje su  kroz četveromjesečno razdoblje obišle sva turistička mjesta, desetke vrtova i restorana u Zadarskoj županiji. Direktor Zadarskog lista i urednik  priloga za turizam Eko 023 Damir Maričić je pojasnio kako se nagrade  ove akcije ne temelje  na brojkama već na uređenosti mjesta, gradova i  pojedinačnih elemenata te predstavljaju sažet izraz suradnje privatnog  sektora, tvrtki, općina, gradova i svih ostalih bez kojih je uspješan rezultat nemoguć.
– U kriznim smo vremenima gdje proračuni općina i gradova “škripe” i naravno da u takvoj situaciji ne možemo očekivati nove radikalne  iskorake. Međutim, po onom što smo vidjeli, a naši reporteri i fotoreporteri zabilježili kroz ova tri mjeseca, napredak u segmentima koji  čine boravak ugodnim itekako je vidljiv, rekao je Maričić naglasivši kako je Zadarski list počašćen što kao partner već dvanaestu godinu surađuje u ovom projektu sa županijskom turističkom zajednicom, kao  što je deset godina bio partner Hrvatske turističke zajednice u dodijeljivanju nagrada na razini Hrvatske.
Na značaj turizma za cjelokupno hrvatsko, kao i gospodarstvo Zadarske županije nadovezao se i prisutni zamjenik župana Božidar Longin.
Dobitnici priznanja
U kategoriji pojedinačnih elemenata najuređenijim trgom u turističkom naselju  proglašen je Trg Petra Zoranića u Zadru. Najuređenija plaža u Zadarskoj županiji je  plaža autokampa Šimuni na Pagu. Najuređenija okućnica je vrt obitelji Milić iz Posedarja, posebna nagrada originalnoj turističkoj zanimljivosti otšla je u Solanu Nin, a  konoba Stara kužina u Ninu primila je priznanje za izvornu gastroponudu. Posebna  priznanja dodijeljena su mr.sc. Ivi Eškinji za životnu posvećenost turizmu, PZ MasVinu iz Polače za značajan prilog razvoju agroturizma, hotelima Bastion i Art hotel  Kalelarga za unaprjeđenje turističke ponude povijesne gradske jezgre, Vir turizmu –  tvrtki Općine Vir projekt uređenja i stavljanja u funkciju svjetionika Villa Lanterna te  priznanje Avvantura festivalu Film Forum Zadar za iskorak u kulturnoj ponudi koja  oplemenjuje i turizam. Nagrade za turistička mjesta dodijeljene su ove godine za  najuređenije mjesto u županiji s preko 10.000 stanovnika gradu Zadru, u kategoriji  gradova od tri do 10.000 stanovnika Biogradu na Moru, mjesto do tri tisuće stanovnika Ninu dok je priznanje za napredak u razvoju turizma dobila Općina Povljana.