Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ribarske otpremnine samo za kočare i plivaričare

16.10.2013. 22:00
Ribarske otpremnine samo za kočare i plivaričare


One koji nisu u sektoru kočara i plivaričara zahvatio je strah u nastaloj situaciji. Znaju da ne mogu dobiti novac za povlačenje iz ribolova, a s druge strane strahuju da će ograničenja koja će nastupiti za njihove ribolovne alate i tehnike dovesti do situacije da neće moći živjeti od ribarstva, kaže dr. Lav Bavčević
Hrvatska još uvijek nema planove upravljanja u ribarstvu koji su do sada vraćeni dva puta, kako kaže predsjednik Ceha ribara Zadarske županije Boško Edison. U međuvremenu u medijima izlaze vijesti kako sve više ribara razmišlja o napuštanju sektora, jer ne vide svoju budućnost u njemu od kada je Hrvatska ušla u EU. U tim razmišljanjima s čežnjom gledaju prema mogućim ribarskim otpremninama iz EU fondova.
U takvom stanju u hrvatskom ribarstvu danas na Hvaru počinje tradicionalni 18. susret ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore.
Na 18. susretu ribara, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmotrit će se brojne teme vezane uz obavljanje ribarske djelatnosti. Ulazak Hrvatske u EU izazvao je velike nepoznanice ribarima. Što se promijenilo, što smo dogovorili s EU, kako dalje otkriva načelnik Odjela za ribarstvo pri Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Lav Bavčević koji će na Hvaru držati predavanje na temu Hrvatsko ribarstvo nakon ulaska Hrvatske u EU.
– Mi smo ugovorom o pristupanju EU potpisali da ćemo poštovati pravnu stečevinu EU. U okviru nje postoje određene manevarske mogućnosti koje ne mogu izaći izvan propisanih okvira. Neke specifične pozicije mogu se zauzeti u pregovorima pa se mogu dobiti neka izuzeća. Mi smo to dobili privremenu derogaciju kočarenju do lipnja iduće godine i nadamo se da ćemo te pozicije zadržati. Za druge stvari smo se dogovorili da ćemo poštovati propise EU i prilagoditi im naše specifičnosti. Sad Republika Hrvatska prilagođava pravila u ribolovu pravilima EU. Prilagodba pravilima podrazumijeva smanjivanje slobode na koje su ribari naviknuli. Sada je pitanje kako će se netko snaći u svemu tome – hoće li nekomu to smanjivanje biti presudno da više ne može raditi ili će mu to kratkoročno napraviti mali pritisak, a dugoročno dati mogućnost rada, kaže Bavčević.
U budućnosti Hrvatskoj na raspolaganju stoje tri mjere na temelju kojih se može doći do novca iz EU. Jedna mjera je trajna ili privremena obustava ribolova, druga je akvakultura, a treća tehnička pomoć. Ribarima je najinteresantnija ova prva, ali na nju sa sadašnjim planovima upravljanja mogu računati samo kočari i ribari na sitnu plavu ribu. Uvjet za dobivanje tih sredstava jest donošenje planova upravljanja koji se rade zajedno s Europskom komisijom. Imperativ je da oni budu doneseni do kraja ove godine kako bi Hrvatska dobila priliku dobiti osam milijuna eura europskog novca za ribarstvo. Dio tog novca moći će se koristiti za smanjivanje ribolovnog napora
– Pravilima upravljanjima moramo dokazati da je resurs u lošem stanju. U tom slučaju mi imamo pravo povući dio brodova trajno ili privremeno iz ribolova. To se financira iz EU, međutim, mi u Hrvatskoj imamo samo podatke za koču i plivaricu i samo za njih možemo tražiti da se troši novac za trajnu, ili privremenu, obustavu ribolova. Za ove druge sektore se ne može dokazati da su u lošem stanju ili se nema podataka u kakvom su uopće stanju. Vi kad to nemate ne možete reći da se dio novaca izdvoji za očuvanje stokova. Znači svi oni koji se bave oblicima ribolova koji su izvan kočarskog i ulova sitne plave ribe nisu u poziciji da mogu koristiti te fondove, kaže Bavčević.
Bavčević ističe kako se ne radi o nekoj silnoj količini novaca. Hrvatski ribari ne mogu očekivati da dobiju istu svotu novca kao na primjer ribar iz Francuske. Europa uzima u obzir druge faktore. Život čovjeka u Francuskoj koji odustaje od ribarstva košta drugačije nego onoga u Hrvatskoj. One koji nisu u sektoru kočara i plivaričara zahvatio je strah u nastaloj situaciji. Znaju da ne mogu dobiti novac za povlačenje iz ribolova, a s druge strane strahuju da će ograničenja koja će nastupiti za njihove ribolovne alate i tehnike dovesti od situacije da neće moći živjeti od ribarstva.