Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nagrade za životno djelo Ćimiću i Špralji

Autor: Siniša Klarica

16.11.2008. 23:00
Nagrade za životno djelo Ćimiću i Špralji

Foto: Filip BRALA



Na području socijalne skrbi nominiran je Dom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru Služba kućne njege; Na području obrtništva, nagradu bi trebao ponijeti i Vinko Pavlović; Nagradu Grada Zadra treballi bi ponijeti još VK Jadran, Udruženje obrtnika iz Zadra i Tomislav Marijan Bilosnić
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra koja će se održati 20. studenog za nagradu za životno djelo bit će predložena dva kandidata. Jedna nagrada bi trebala biti dodijeljena prof. Esadu ćimiću iz Zagreba za posebne zasluge za Filozofski fakultet u Zadru i Sveučilište u Zadru. Profesor Ćimić posebno se nagrađuje za osnivanje i razvoj Odsjeka za sociologiju i postdiplomski studij Kultura i društvo. Kao znanstvenik i predavač zaslužan je za pojavu cijele jedne nove generacije mladih znanstvenika.
Druga nagrada za životno djelo trebala bi pripasti Josi Špralji iz Zadra za doprinos na području kulture i umjetnosti. U obrazloženju odluke se između ostalog kaže da je Špralja svestran umjetnik, fotograf, keramičar, grafičar, šansonijer koji je u u Torontu u Kanadi dosegnuo jednu od najblistavijih karijera suvremenih hrvatskih estradnih umjetnika i uspješnih poslovnih ljudi. Ipak, prva okupacija Špraljinog izričaja jest fotografija.
Nagradu Grada Zadra trebalo bi ponijeti i Udruženje obrtnika iz Zadra i to povodu 40. godišnjice osnivanja i kontinuiranog djelovanja. Ovo zadarsko udruženje među prvima je u Hrvatskoj i jedno od najsnažnijih u državi, a danas je okosnica Obrtničke komore te obuhvaća oko 80 posto registriranih obrtnika u Zadarskoj županiji i skoro 4.000 obrta.
Veslački klub Jadran Zadar ove godine slavi 100. obljetnicu postojanja, također je predložen za laureata Nagrade Grada Zadra. VK Jadran pionir je razvoja veslanja ne samo duž hrvatske obale Jadrana nego i cijele Hrvatske. Klub koji je u svojoj povijesti pamti izuzetne sportske uspjehe, naročito u mlađima kategorijama, danas broji oko 200 članova. Dovoljno je reći da je Branimir Vujević u reprezentativnom osmercu ponio brončanu medalju s Olimpjskih igara u Sidneyu 2000.
Jednog od najplodnijih hrvatskih pisaca Tomislava Marijana Bilosnića za nagradu je predložila Udruga 3000 godina Za Dar. Bilosnić je predložen prije svega zbog svoje radne etike i odnosa prema kulturnoj baštini cijelog zadarskog kraja, a ove godine obilježava 40 godina umjetničkog stvaralaštva.
Na području socijalne skrbi nominiran je Dom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru – Služba kućne njege. Dom je osnovan prije 125 godina i od nekadašnje ubožnice pretvorio se u modernu instituciju. No odlika doma je i otvorenost prema javnosti, pa je samo prošle godine organizirano 100 božićnih ručkova i Uskršnja košarica za 430 starijih građana. U akcijama je sudjelovalo 120 volontera. U Službi kućne njege danas radi osam njegovateljica i jedan vozač koji se brinu o ljudima u njihovim domovima umjesto da budu smješteni u instituciju.
Na području obrtništva, nagradu bi trebao ponijeti i Vinko Pavlović. Pavlović, kaže se u obrazloženju, već 40 godina simbolizira razvoj obrtništva i jedan je od osnivača osnivanja Udruženja obrtnika 1968. Danas obnaša dužnost potpredsjednika udruge.