Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Englezova kuća” za Grad Zadar preskupa

Autor: Ivan Stagličić

16.11.2009. 23:00
“Englezova kuća” za Grad Zadar preskupa

Foto: Adam VIDAS



Današnji vlasnici Svetozar i Nebojša Manojlović koji su vlasnici sedam osmina objekta žele je prodati, a cijena je 735.000 eura. U skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara bili su obvezni nekretninu prvo ponuditi Gradu Zadru, što su i učinili. U gradskoj blagajni, međutim, nema novaca…


Na idućoj sjednici zadarskog Gradskog vijeća pred vijećnicima će se naći i prijedlog odluke o nemogućnosti ostvarivanja prava prvokupa koja se odnosi na dio nekretnine smještene na čestici 3483 k. o. Zadar. Riječ je o objektu u na Obali kneza Trpimira 13, stručno nazvane “Vila Tripalo”, a kod starijih Zadrana poznata i kao “Englezova kuća”.
Vilu je 1908. dao podići Ivan Tripalo o čemu svjedoči godina i natpis “Zdravo!” ugrađen na ulasku u kuću. Stručnjaci smatraju da je riječ o vrlo kvalitetnom projektu koji je na tragu secesije i ističe se između brojnih vila ovoga gradskoga predjela jednostavnošću i ljepotom. Nažalost, iako je projekt vile sačuvan, na njemu nema nikakvih tragova po kojima bi se moglo utvrditi tko je bio arhitekt, iako nije isključeno da je bio izvan Zadra.
Prvotni vlasnik Tripalo kuću je prodao nekom engleskom kapetanu koji je u njoj živio duže vremena pa je još nakon Drugog svjetskog rata bila poznata kao “Englezova kuća”.
Današnji vlasnici Svetozar i Nebojša Manojlović koji su vlasnici sedam osmina objekta žele je prodati, a cijena je 735.000 eura. U skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara bili su obvezni nekretninu prvo ponuditi jedinici lokalne samouprave, gradu Zadru, što su i učinili. No, iz Ureda gradonačelnika će se gradskim vijećnicima predložiti da Grad Zadar ne ostvari ovo pravo prvokupa jer u proračunu nema osiguranih sredstava za tu namjenu.