Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Molitva i requiem za škabrnjske žrtve

Autor: Ivan Stagličić

16.11.2009. 23:00
Molitva i requiem za škabrnjske žrtve

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu obilježit će se programom koji započinje danas, kada će se u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije organizirati molitva za pokojne i izvesti Requiem. Molitva počinje u 17 i 30 sati, a predvodit će je župnik iz Mostara, don Dragan Filipović, zajedno sa studentima koji će izvesti Requiem. Potom će sudionici prijeći Križni put od središta mjesta do Marinovca. Od 20 i 30 u župnoj crkvi se organizira bdijenje, a čitav današnji program je organizirala udruga “Žene u Domovinskom ratu Zadar”.
Sutradan obilježavanje stradanja počinje okupljanjem izaslanstava u zgradi Općine, nakon čega će se na Spomen obilježje masovne grobnice položiti vijenac Zajednice Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, koji će ove godine položiti vijenac u ime svih ostalih izaslanstava koji će pribivati zajendičkom odavanju počasti.
Središnja komemorativna svečanost održat će se na Trgu Franje Tuđmana s početkom u 10 i 30 sati. Okupljenima će se obratiti načelnik općine Luka Škara, prvi zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje, Marko Miljanić, zadarski župan Stipe Zrilić te predstavnici Vlade, Sabora, Predsjednika RH i koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Nakon prigodnih govora će se u župnoj crkvi služiti misa, nakon koje će u povorki svi uzvanici i okupljeni uputiti do Središnjeg križa i Spomen obilježja poginulim u Domovinskom ratu gdje će biti položeni vijenci svih izaslanstava. Završetak komemoracije predvišen je u 14 sati.


 MIMOHOD SVJETLOSTI I SJEĆANJA


U sjećanje na spomen žrtava Škabrnje i Vukovara, učenici Osnovne škole “Zadarski otoci” će održati Mimohod svjetlosti i sjećanja, “Da se ne zaborave Škabrnja i Vukovar 1991.” Ovaj simbolični način obilježavanja najvećih stradanja u Domovinskom ratu održat će se u 16 h, u školi, Šibenska ulica 12.