Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Neprelazan bedem Puntamičana

Autor:

16.11.2009. 23:00
Neprelazan bedem Puntamičana

Foto: Filip BRALA



Puntamičani su i u trećoj domaćoj utakmici ove sezone demonstrirali moćnu kolektivnu obranu koja ih ujedno stavlja na čelo lige po broju primljenih poena (68 po utakmici)


Za dalmatinske klubove ove sezone nema prolaza u Jazinama. Nakon što su pognute glave parket zadarske dvorane napuštali u prvom kolu Šibenčani, pa u trećem Splićani tako su završili u petom i Kaštelani. Granitna obrana Puntamičana se još jednom pokazala nepremostivom zaprekom za gosta koji se držao do 16. minute utakmice kad su uspjeli nakon početne serije zelenih od 15:3 stići do izjednačenja (23:23), gdje su i stali, a domaći košarkaši predvođeni kapetanom Mrvom odlučili malo “počistiti” u svom dvorištu. Ta serija od 13:5 u posljednje četiri minute do poluvremena koju su inicirali najiskusniji Plantakovi igrači: Mrva, Ivanov te Dević dala je veliku injekciju samopouzdanja za nastavak susreta u kojemu se ipak očekivala neizvjesnija utakmica.
Tricom i skokom
Na kraju se to predviđanje pokazalo zabludom, jer se iz svlačionice “vratila” samo jedna momčad, Borik-Puntamika. Kaštelani su se uspijevali držati na pristojnom zaostatku od 8 poena do 28. minute kad je Babić tricom postavio na 45:37, a od onda su zeleni krenuli u nesvakidašnju seriju od 27:0 koja je od utakmice napravila reviju u kojoj su gosti izgledali kao da samo žele čuti sirenu za kraj utakmice. Ne postići ni poen u razdoblju koje je trajalo više od 10 minuta ne ide na čast gostima koji su upali u obrambeni žrvanj Plantakove družine ne uspijevajući pogoditi ni sa crte za slobodna bacanja, a Puntamičani su nakon prvih dosta skromnih šuterskih 30 minuta uspjeli ubaciti do kraja skoro sve što su uputili prema košu Kaštelana i dvije minute do kraja semafor je pokazivao nevjerojatnih plus 35 (72:37). Tada Plantak pruža gostima izlaz dajući priliku najmlađima koji su si priuštili luksuz da prime čak 13 poena u manje od dvije minute.
Sumirajući na kraju, Puntamičani su i u trećoj domaćoj utakmici ove sezone demonstrirali moćnu kolektivnu obranu koja ih ujedno stavlja na čelo lige po broju primljenih poena (68 po utakmici) uz ponovno odličan skok 34 naprema 20 Kaštelana.
Izgubljene lopte
No, upada u oči kako je istaknuo i trener Plantak nakon utakmice čak 23 izgubljene lopte što se nije osjetilo u srazu s Kaštelanima na samom rezultatu, no u svakoj drugoj utakmici takav broj izgubljenih lopti bi značio suočavanje s porazom. Od toga je čak 10 lopti bilo “posijano” od strane Borikovih organizatora igre (Dević 5, Petani 3, Dražović 2) što je vrlo indikativno. Unatoč visokoj pobjedi nedostajalo je tečnosti u napadu od čega su i proizašle tolike izgubljene lopte. Nerijetko se događa da organizator igre loptu drži većinu napada da bi se odlučio na probijanje ulazom ili prvim dodavanjem igraču na trici koja je ove sezone definitivno prva napadačka opcija Puntamičana. U Zaboku šut za tri je bio 4-29, a prva četvrtina protiv Kaštela je završila s omjerom 3-12 da bi se do kraja utakmice ipak došlo do solidnih 8-24. No, dosta tih šuteva za tri je bilo upućeno preko ruke, nerijetko iz očaja, a ne kao produkt brzog protoka lopte koji su gušile nebrojene izgubljene lopte posebice organizatora igre Puntamičana. Ima mjesta za popravak pogotovo u napadačkom dijelu, no pobjedi se ne gleda u zube, a pogotovo kad je toliko izražena. S omjerom 3-2 Puntamičani imaju miran tjedan za pripremu utakmice protiv vodeće momčadi lige, Dubrave, koja je sljedeći gost Jazina u kojima su “zeleni” za sada suvereni vladari.


 DALMACIJA KASKA ZA SJEVEROM




Peto kolo A-1 lige ponudilo je prvi put ove sezone sve pobjede domaćih momčadi što je prošle sezone nerijetko bio slučaj (čak 6 domaćinskih kola od 18). Derbiji kola su se igrali u Slavoniji, a konačni rezultati su nanijeli nove brige Šibeniku i Splitu koji su u pet kola već treći put morali pognute glave napuštati parket. Svjetlost je “razbila” Šibenčane, a Vrijednosnice OS Darda definitivno više ne spadaju u kategoriju iznenađenja, jer su u pet prvih kola porazili Svjetlost, Dubrovnik, Trogir, a sada i Split koji nije imao rješenja za Ridla, Krolu i ostale. Dubrava je novom domaćom pobjedom nad Zabokom ostala uz Puntamičane jedina neporažena domaća momčad, a prvu pobjedu su upisali i Dubrovčani nad Trogirom. Pogled na ljestvicu daje zanimljivu sliku koja djeluje loše za dalmatinske klubove, jer da ovako ostane do kraja onda bi u Ligu za prvaka išle jedine četire momčadi sa sjevera Hrvatske, a Dalmatinci bi igrali Ligu za ostanak. S time da se Borik-Puntamika može pohvaliti činjenicom da su trenutno drugi dalmatinski klubo uopće, nakon Zadra jedini “Dalmatinac” u NLB ligi.