Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Škabrnjski Requiem kao molitva za pokojne

Autor: Ivan Stagličić

16.11.2009. 23:00
Škabrnjski Requiem kao molitva za pokojne


Danas je u Škabrnji počelo obilježavanje osamnaeste obljetnice stradanja i srbočetničke okupacije ovog ravnokotarskog mjesta iz kojeg je tijekom čitavog Domovinskog rata živote izgubilo osamdeset i šest mještana. Stoga i ne čudi uvod u “Dona Eis Requiem” (Pokoj Im Daruj), glazbenu orkestraciju don Dragana Filipovića i Julia Marića koji je sinoć izveden u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji
-Mnogi od nas imaju svojih roditelja, braće i sestara, rodbine i prijatelja, milih i dragih osoba… možda i više među pokojnima nego među živima. Iz ove rečenice izvire i odgovor na pitanje: zašto ovo i ovakvo djelo?Nije to Requiem, misa za pokojne u pravom smislu te riječi. Ovo je molitva za pokojne, nas koji smo preostali na ovoj obali života i susret onoga koji je otišao, pokojnika s Vječnim.
Izvođači ovog jedinstvenog glazbenog događanja bili su Katedralni oratorijski zbor iz Mostara uz solisticu Moniju Jarak, a instrumentalni dio su izveli studenti Glazbene akademije Sveučilišta u Splitu i Kvartet Simfonijskog orkestra iz Mostara pod ravnanjem dirigenta Harija Zlodre. “Dona Eis Requiem” bio je podijeljen u osam dijelova: “Susret”, “Oče naš”, “Sjeti se, čovjek sam”, “Zdravo Marijo”, “Utvom miru”, “Slava ocu”, “Ljubav tvoja” i “Vjernim mrtvim” s konačnom porukom “Svijetlo Tvoje nek’ im svijetli, uvedi ih gor’ u raj!”.
Don Dragan Filipović posebno je poslije koncerta pozdravio sve nazočne u škabrnjskoj župnoj crkvi i uputio im riječi utjehe i želje da s njima podijeli većinu žalosti, jer je, kako je kazao podijeljena žalost, pola žalosti, a podijeljena radost, dupla radost. Svojim se župljanima i svim okupljenima obratio i župnik don Boris Pedić i podsjetio svih na ovu večer, večer u kojoj su srbočetnički okupatori spremali svoje planove za osvajanje i zločine u Škabrnji te istaknuo kako je to što smo danas ovdje dokaz da oni ipak nisu uspjeli u svom zločinačkom naumu da ubiju Škabrnju jer je, uz mnoge žrtve, Škabrnja preživjela.
Nakon koncerta priređen je križni put od Marinovca do Ražovljeve Glavice, mjesta koje je u početku bilo obrambeni položaj sela, a poslije su s tog položaja četnici sprečavali povratak Škabrnjana u svoje selo i otvarali topničku vatru uokolo. Tom prigodom je u procesiji nošen križ veličine četiri metra, kojeg su nosili općinski vijećnici, a potom svi ljudi redom.
Navečer je u crkvi održano bdijenje koje su organizirale “Žene u Domovinskom ratu Škabrnja”, na kojem je uz molitvu pročitano više svjedočenja škabrnjskih žena zbivanja iz Domovinskog rasta, okupacije i progonstva.
Obilježavanje osamnaeste obljetnica stradanja Škabrnje nastavlja se sutra službenim programom tijekom kojeg će vijence na spomen obilježja položiti predstavnici najviših državnih i lokalnih ustanova, od izaslanika Predsednika, Vlade RH i Sabora do županijskih i općinskih čelnika, kao i Udruga proizišlih iz Domovinskog rata.