Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Žeravica optimizma zagrijala Mocire

Autor: Šime Ćurko

16.11.2009. 23:00
Žeravica optimizma zagrijala Mocire

Foto: Filip BRALA



Protivnik po mjeri. Sportska je to fraza koja bi se mogla primijeniti i na Ivančicu, momčad koju su rukometaši Zadar Slada u 9. kolu u subotu pobijedili u Mocirama. Zašto protivnik po mjeri? Zato što je Zadar Ivančane dočekao nakon teškog poraza u Crikvenici, a osim toga ni igra Zadrana u posljednjim kolima nije bila na tragu očekivane. Dakle, Zadru je trebao protivnik koji nije bezopasan, ali protivnik koji se može (i mora) pobijediti. Ivančica je bila upravo to, riječ je o momčadi koja u svojim redovima ima školovane igrače, koji, međutim, nisu dovoljno kvalitetni da bi se iz Mocira vratili s nečim što bi bilo više od časnog poraza.
Kako je Zadar odigrao? Solidno, zapravo kontrolirano. Rezultat je do posljednjih 15-ak minuta stalno bio u egalu, iako su domaći cijelo vrijeme vodili. No, žilavi Zagorci nisu se dali slomiti pa su stalno držali domaće na laganoj vatrici neizvjesnosti. Čekalo se samo kada će Zadar u nekoliko minuta spojiti dvije-tri dobre reakcije u obrani i onda zabiti u napadu, što je i dogodilo od 45. do 50. minute. U obrani je Zadar dobro počeo, Ivančica nije mogla zabiti iz igre, ali zato jest iz sedmeraca pa od tuda i razlog zašto utakmica nije riješena već u prvom poluvremenu. Roko Paleka, trener, sigurno ne može biti zadovoljan obrambenom izvedbom svoje momčadi, ali tako je to. Kad krene napad, stane obrana i obrnuto. Jednom je Dalibor Zebić, trener nogometaša Zadra, na pritužbu da mu momčad mnogo daje, ali i prima mnogo golova rekao:
– Onaj tko mnogo zabija, a malo golova prima, vjerojatno bi se borio za prvaka Hrvatske. Zar nije tako?
Istina, tko uspije dovesti do savršenstva omjer obrana-napad valjda se neće boriti samo za prvaka Dukat prve lige nego, recimo, za prvaka Europe. Ali zadarska je realnost Dukat prva liga u kojoj slijedi gostovanje u Trilju. I opet ćemo izvući jednu frazu – tradicionalno neugodno gostovanje.
– Zadru u Trilju nije bilo lako, bez obzira na kvalitetu momčadi. To je utakmica u kojoj ne smijemo kiksati jer poraz iz Crikvenice i Velike Gorice još i možemo nadoknaditi, ali neuspjeh u Trilju donio bi nam nepopravljivu štetu – smatra Anđelo Žeravica, koji se potpuno oporavio nakon operacije koljena. Štoviše, Žeravica igra u velikoj formi i njegov povratak je trenutačno najveći dobitak za Zadrane. Za Trilj bi trebali biti spremni i Marijan Bašić te Ivan Ninčević, kojih nije bilo u momčadi protiv Ivančice.