Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bolnice su svetišta patnje

16.11.2010. 23:00
Bolnice su svetišta patnje


U velikoj dvorani Školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru u utorak je održana 16. godišnja skupština Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMST). Skupština je bila ujedno i izborna te je izabrano novo vodstvo udruge i predstavljen izvještaj o dosadašnjem radu.
Susret je okupio predstavnike gradske i županijske vlasti, članove HKUMST-a, njihove prijatelje, suradnike i dobročinitelje, svećenike, redovnice i brojne goste. U svečanom programu sudjelovao je sastav udruge “Magnificat”, zadarski plesni ansambl pod vodstvom Sanje Petrovski koji je izveo dvije plesne koreografije. Mladići iz komune Cenacolo u Jankolovici predstavila se prigodnim programom, a nastupila je i klapa svećenika Zadarske nadbiskupije Sveti Zoilo.
– Sretna sam što sam Isusova učenica, a vjerujem i vi; to je moj poziv, posao, moja ljubav, moj život, služiti svojoj braći ljudima u njegovo ime i zato ću započeti ovaj govor riječima svoga i vašega Učitelja: Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! Ja sam Put, Istina i Život. Ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas, tako i vi, ljubite jedni druge. Po ovome će svi znati da ste moji učenici, ako budete imali ljubavi jedni za druge. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, poručila je s. Melhiora Biošić zahvalivši se svima što su sudionici u dijeljenju ljubavi onima kojima je to toliko potrebno.
 Zadarski nadbiskup u svom je govoru izrazio podršku udruzi u svemu onome dobrom što čini.
– Vaš posao koji činite u bolnicama je uistinu tako lijep i svet, jer zapravo preko vas i vaših ruku ljudi mogu osjetiti i trebali bi osjetiti da je Bog na djelu. Kad je papa Ivan Pavao II. prije 25 godina osnovao tijelo koje će voditi brigu i pastoralnu skrb za osoblje bolnice, onda je imao u vidu da je to jedan sveti, lijepi i plemeniti posao, pa je i on kao papa htio dati ne samo podršku, nego i određene smjernice. U svom pismu rekao je da su bolnice svetišta patnje. Kad čovjek ima to u vidu da je to svetište, onda je jasno da ćemo se pred činjenicom bolesnika koji boravi u svetištu, nadahnuti da činimo sve više dobro, da budemo uistinu svjedoci dobrote i plemenitosti. Poželio bih da Bog preko vas djeluje i da vi budete svjedoci takve Božje ljubavi.
Prof. Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru rekao je da 16 godina označava razdoblje adolescencije i sazrijevanja, a, međutim, očito je da je HKUMST od samog početka krenula burno i da je u samom startu bila punoljetna.
– Doista su privilegirani oni koji mogu raditi ono što vi radite, naveo je dr. Zvonimir Vrančić govoreći nadalje o veličini poziva medicinske sestre u današnjem svijetu, koja ide ususret bolesniku.  
– Živimo u vrlo teškim vremenima, u materijalnom i duhovnom smislu. U materijalnom smislu ispaštamo posljedice kulta nerada, lakomislenosti, neuljuđenosti, uhođenja i nasilja. Svi zajedno trebamo pružiti svoj snažni doprinos da iz svega toga izađemo. U duhovnom smislu također svi zajedno trebamo dati svoj doprinos da ostvarimo krajnji cilj i svjetlo, a to je očuvanje hrvatske samostalnosti i izgradnja naše države, grada i sredine u kojoj živimo, ali i stvaranje društva poštovanja i poštenja, rada i uljuđenosti, koje će onda sasvim sigurno biti osnovni temelj i omogućiti svim stanovnicima ove države da se u tom društvu ugodno osjećaju, rekao je zadarski gradonačelnik
 Dr. Josip Kraljić u nadahnutom i dirljivom govoru uputio je na niz humanih akcija HKUMST-a na dobro starih, nemoćnih i bolesnih.


 IMENOVANJA


Među članove Upravnog odbora HKUMST-a imenovane su: Branka Martinović, Dragica Ban, Radmila Glavan, Esma Ježina, Silvija Marić i Silvija Gaši. Rizničarka je Jelena Čačić, tajnica Anita Kasap, a duhovnik don Jerko Gregov. Dopredsjednica udruge je Igris Smrkinić, a za predsjednicu HKUMST-a ponovno je izabrana s. Melhiora Biošić, koja je vodi već 16 godina ugrađujući u nju ljubav, nesebičnost, velikodušnost, darivanje i brigu za bolesne i potrebite. U članove Nadzornog odbora ubraja se predsjednica Majda Ćurković, dok su članice Lucija Tokić i Ljiljana Nadinić. Zamjenica je Milka Mohenski te Stipe Lončar. Predsjednica članova suda časti je Anita Škarica, članice su Dubravka Zrilić i Draženka Fantov. Za zamjenice su izabrane Ljubica Vagner i Suzana Karuc.