Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad stakla ugostio staklene gradove

16.11.2010. 23:00
Grad stakla ugostio staklene gradove


Prekrasno je biti ovdje i zahvaliti se zaslužnima koji su nam podarili ovakvu izložbu za Dan sv. Krševana. S gledišta posjetioca mogu samo reći da je izložba fascinantna i pozvao bih sve sugrađane da dođu i uživaju u nečem izvanrednom, rekao je Radovan Dunatov, pročelnik Odjela za kulturu grada Zadra na otvorenju izložbe “Stakleni gradovi” Antona Vrlića postavljenoj u Muzeju antičkog stakla. Samo neobično ime dovoljan je razlog da privuče sve znatiželjnike u Muzej kako bi uz antičko staklo razgledali jednu posve novu suvremenu perspektivu ovog materijala. Autorova dugogodišnja fascinacija motivom grada došla je do vrhunca u jedinstvenom staklenom umjetničkom djelu.
– Kao umjetnik na sceni prisutan sam već 25 godina s raznim ciklusima, ali grad se pojavio već nekoliko puta kao tema mog interesa. Najprije je bio na platnu, čak u grafičkim mapama, linorezima i plutorezima i evo sad zadnjih godina kako radim sa staklom privukla me ideja da napravim grad u staklu i vidim što zapravo mogu s njim,objasnio je Vrlić. Konačni produkt bio je iznenađenje koje je oduševilo sve posjetitelje Muzeja. Autor je izložio tri staklena grada, jedan drugom slični, a opet tako različiti. Prvi je prikazan kao zapadni grad, geometrijski čvrst, pravilnog rasporeda, zatim jedan romantičniji, istočni, pun svjetla i spontan te treći najjednostavniji pretpovijesni arhetipski grad. Pravi doživljaj sva tri grada dočaralo je posebno osvjetljenje ploča na kojima se nalaze eksponati, kao i osvjetljenje prostorije zahvaljujući čemu su igre boja i odsjaja na staklu oživjeli gradove na poseban način.
Najbolju kritiku autoru je na otvorenju izložbe svakako dala Vesna Mažuran Subotić, djelatnica zagrebačke Gliptoteke, u kojoj je izložba bila postavljena prije dolaska u Zadar. Osim što je upoznala posjetitelje sa životom i radom autora ona je pohvalila njegovo nastojanje da među svojim studentima promiče rad sa staklom, ali i dala mu veliki kompliment kao umjetniku.
– Vrlić ne samo kroz umjetnički rad nego zahvaljujući i angažmanu u okviru Likovne akademije u Zagrebu, ali i Akademije u Rijeci umjetnosti stakla daje jednu novu dimenziju. Usudila bih se reći da u današnje vrijeme u Hrvatskoj predstavlja ono što su ranije predstavljali veliki staklari kao što su Goldoni i Motika, zaključila je Mažuran Subotić.
Djelovanje ove izložbe osobito je pojačano zahvaljujući posebnom i prikladnom prostoru Muzeja u kojem je postavljena. Ni sam autor nije mogao a da se ne osvrne na tu pojedinost.
– Uzbuđen sam kao malo dijete iako sam prešao pedesetu, ali ovaj mi je prostor poseban. Kad god sam bio ovdje i razmišljao o tome kako je to staklo nastalo, kako se razvijalo, razmišljao i na koji način bih mogao postaviti svoju izložbu baš u ovom prostoru. Danas ovdje kao skromni umjetnik pokazujem svoje suvremene mogućnosti djelovanja u staklu i zaista me intrigira kako će taj spoj ljudima izgledati. Nakon antičkog tradicionalnog pristupa staklu vidjet će taj materijal u jednom suvremenom ozračju, gotovo području forme instalacije, rekao je Vrlić. Čini se da je ovaj spoj zaintrigirao i građane Zadra jer su, unatoč lošem vremenu praćenom kišom u velikom broju stigli na otvorenje. Oduševljenje neobičnošću izložbe bilo je vidljivo, a rezultiralo je čestitkama autoru. Uz izložbu je išao i bogato opremljen katalog koji je nudio sve najvažnije informacije o nastanku izložbe i samom autoru.
Uz postavljenu izložbu koju svakog dana u okviru radnog vremena možete pogledati u Muzeju Vrlić će s Muzejom surađivati i u sklopu dvije radionice i jednog predavanja. Radionice će se održati 17. i 18. studenoga u trajanju od 9 do 12 sati dok je predavanje pod nazivom “Tehnike i umjetnost stakla” predviđeno za 17. studenoga u 19 sati. Sama izložba bit će postavljena do 10. prosinca nakon čega se seli u Galeriju Juraj Klović u Rijeci.