Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Škabrnjani u molitvi sa svojih 86 mučki ubijenih mještana

16.11.2010. 23:00
Škabrnjani u molitvi sa svojih 86 mučki ubijenih mještana


U 14 sati bit će polaganje vijenaca na Spomen obilježju masovne grobnice, a pola sata potom u nazočnosti najvišeg državnog vrha predvođenog predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor započinje središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana


Uoči 19. obljetnice škabrnjskih žrtava, jednog od najtragičnijih događaja u suvremenoj hrvatskoj povijesti, kada su u Škabrnju ušle horde srbo-četnika rušeći, paleći i na stravičan način ubijajući sve pred sobom, održan je Križni put koji su na ideju župnika don Borisa Pedića prije pet godine realizirali župnikova obitelj, članovi zajednice “Dobri pastir” i mještani izgradivši kapelicu na početku Križnog puta dugog oko kilometar i pol te uredili okoliš s postajama 14 drvenih križeva.
Unatoč prijetećim olovnim oblacima u prvim večernjim satima u prirodnom okružju Škabrnje, gotovo nalik onom u kojem je Isus nosio svoj križ od sudnice Pilata do brda Kalvarije, vjernički puk, djeca u naručju roditelja, mladi, žene i muževi, bake i djedovi, sve škabrnjske generacije i nekolicina žitelja okolnih naselja, njih oko 200, dostojanstveno je sudjelovalo u molitvi od kapelice na Marinovcu do vrha brda Ražovljeve glavice koju je predvodio župnik Pedić.
Taj put, nekad poprište agresije i rušilačke mržnje, Škabrnjani su pretvorili u put mira i molitve.
– Želimo pokazati tko smo i što smo. Mi smo ljudi molitve. Kada je tu bilo mjesto razaranja i mržnje, napravimo od toga mjesto ljubavi i žrtve, rekao je don Boris naglasivši kako je Kristov čin muke i žrtve djelo spasenja i otkupljenja svakog čovjeka, svega svijeta i svih stvorenja.
Pored kapelice na Marinovcu nalazi se hrvatski grb, mramorna crvena polja, a u svakom bijelom polju je 86 kamenčića, simbolizirajući tako broj stradalih Škabrnjana.
– Neka i ovaj križni put, ova molitva koju želimo vjerom obaviti, bude za nas škola života, škola križa. Voljeli bismo da ovog Križnog puta uopće nema, ali kada su nas već drugi do toga doveli, želimo da to bude dostojanstveno. To je proslava naših mučenika, naglasio je don Boris.
Na kraju Križnog puta je udarila jaka kiša. A obilježavanje “Dana sjećanja” nastavljeno je u kasnim večernjim satima paljenjem svijeća na ulazu u Škabrnju kod crkve Sv. Marije u Ambaru, od mjesta ulaska agresorskih tenkova do Trga Franje Tuđmana u središtu ovog ravnokotarskog mjesta. Potom je u župnoj crkvi Uznesenja BDM započelo i cjelonoćno molitveno bdijenje gdje su nazočni vjernici s molitvom, liturgijskim pjevanjem i čitanjem tekstova svjedočanstava stradanja bili uz 86 ubijenih mještana Škabrnje.
Obilježavanje “Dana sjećanja” počinje u 11 sati  svetom misom u crkvi Uznesenja BDM. Nakon mise u 12.30 sati u kripti crkve započinje prikazivanje filma “Sjećanje na stradanja Škabrnje”.
U 14 sati polažu se vijenci na Spomen obilježju masovne grobnice, a pola sata potom u nazočnosti najvišeg državnog vrha predvođenog predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor započinje središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana.
Prema protokolu u 15.15 sati predviđen je mimohod od župne crkve do središnjeg križa i spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju Sv. Luke, polaganje vijenaca i molitva odrješenja.