Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Fabijan: Dosta mi je privođenja i bezrazložne policijske torture

16.11.2011. 23:00
Fabijan: Dosta mi je privođenja i bezrazložne policijske torture


– Bacili su me u ćeliju k’o psa, nisu mi dali ni na wc, ni jesti, ni piti, nisu htjeli pozvati mog odvjetnika, niti mi omogućiti liječničku pomoć. Sva prava su mi uzeli, a ništa nisam napravio – ogorčeno ističe Alen Fabijan


Nakon što je prošli tjedan 30-godišnji Splićanin javno progovorio o policijskoj torturi i brutalnosti koju su u prostorijama PU splitsko-dalmatinske nad njim provela petorica splitskih “plavaca”, redakciji Zadarskog lista obratio se 70-postotni umirovljeni ratni vojni invalid Alen Fabijan (40) ispričavši kako je i on dugogodišnja žrtva zadarskih policajaca.
– Ne želim da se meni ili bilo kome drugom dogodi to što se dogodilo čovjeku u Splitu, a sam sam u nekoliko navrata tijekom posljednjih 15 do 20 godina iskusio slično sa zadarskom policijom. Kriminala u našem gradu ne fali, a kada se nešto dogodi, oni svoj posao obavljaju na način da najprije zakucaju na vrata ljudima koji su se bilo kada za slično kazneno djelo ogriješili o zakon – kaže Alen Fabijan koji je kao 18-godišnjak, još u bivšoj državi završio u lepoglavskoj kaznionici na godinu i osam mjeseci zbog razbojstva. Bio je tada, kaže, mlad i lud, problematična ponašanja još od pubertetskih dana, no godinama se promijenio i naučio lekciju. Odmah po izlasku iz zatvora dragovoljno se pridružio splitskoj 4. gardijskoj brigadi i s njima sve do konca rata prošao niz bojišta diljem okupiranog područja Republike Hrvatske i tako dao svoj obol u stvaranju slobodne i nezavisne Hrvatske.
Satima slušao uvrede
– Dijete sam s Kalelarge, iz grada, ali kada je započeo rat bez razmišljanja sam otišao na bojišnicu i stao na branik domovine s nadom da će ovo biti jedna uređena zemlja. Doživio sam međutim, da me oni koji bi trebali štititi poredak i zakon svako malo maltretiraju, privode, ispituju i zadržavaju satima i danima u policijskim prostorijama i zatvorskim ćelijama. Mišljenja sam da ja to nisam zaslužio, a ni nitko drugi – zaključuje Fabijan kojeg je posljednji put policija privela 19. studenog. Tada su ga dvojica policajaca iz roditeljskog stana u zgradi Ljepotica pokupili i odveli u prostorije Prve policijske postaje na Poluotoku.
– Došli su na vrata i bez ikakva objašnjenja ili naloga samo mi rekli da pođem s njima. Jedan je s vješalice u hodniku uzeo moj gornji dio trenirke i bacio mi ga u prsa rekavši “oblači to”. Nakon toga me uhvatio za nadlakticu i odveo do policijskog vozila kojim su me odvezli do postaje. Pitao sam ih više puta zašto me vode i što sam ja to učinio, ali oni su mi uzvraćali da šutim i vrijeđali me – prisjeća se Fabijan dodajući da je to bio samo početak torture koja se kasnije nastavila još satima. Sjedio je kaže s policajcima u prostoriji za ispitivanje osam sati trpeći njihove uvrede, omalovažavanje i pljuske, a osim toga, ističe, nagovarali su ga i gotovo ucjenjivali da im bude doušnik. I sam im je ponešto uzvratio iz revolta pa je tako izvjesnom Vrkiću rekao da ga može biti sram jer da je on iz grada otišao braniti njegovo selo i da je zaslužan što on danas ima posao pa da bi barem zato trebao biti barem malo kulturniji i pokazati malo ljudskosti.
– Rekao mi je da šutim, da sam ja samo jedno obično smeće. Rekao je i da zna tko sam i što sam čim spominjem 4. gardijsku, jer da su tu brigadu svi zvali 4. narkomanska. Osim toga dobacio mi je da nisam čovjek i da mu se javim kada pojedem “pijat kuvanog kiselog kupusa i živu divenicu”, jer da smo svi mi što smo odrasli u gradu na čokolinu samo ništarija – nabraja Fabijan dodajući kako mu se sve smučilo predvečer kada je policajcima bila smjena pa ih se u prostoriji gdje su ga ispitivali skupilo desetak “plavaca”. U to im je vrijeme radio-stanicom došla dojava o pljački mjenjačnice. Žena se žalila da su joj upala dvojica od kojih je jedan benzinom zalio pult, a drugi tražio novac. Njih to, kaže Fabijan, nije puno uznemirilo. Dvojica su se, ističe, nevoljko ustala i krenula na teren, a ostali su se ponašali kao da ništa nisu ni čuli.
Prijetnje i zatvaranje
– Jedan je igrao neku igricu na računalu, drugi gledao porniće i nije oka skidao s ekrana, treći je jeo neki sendvič, dvojica su nešto ćakulala i tako redom. Rekao sam im da ih može biti sram, da im tamo pljačkaju po gradu, da žena traži pomoć a kako se oni ponašaju. Onaj Vrkić mi je odmah zamahnuo rukom ispred glave i rekao da umuknem prijeteći kako će me provozati malo do Kožinskih bora. Rekao je da ga boli k… za tu ženu i neka je muž brani – ogorčeno prepričava Fabijan dodajući kako zna dosta osoba koje su prošle torturu sličnu splitskoj, no da se boje o tome javno progovoriti zbog osvete “plavaca”.
 On je unatoč svemu odlučio javno reći svoju istinu napominjući kako vjeruje da će zbog toga imati problema i da će se “plavci” braniti i pravdati na sve moguće načine. Priznaje da se tijekom rata “navukao” na heroin, no da je već punih 12 godina potpuno čist. U prilog tome u našu je redakciju dostavio i zapisnik alkotesta od 19. travnja kada su ga policajci posljednji put priveli i to, tvrdi, bez ikakva opravdana razloga. Osim što više ne konzumira opijate, što ne konzumira alkohol, Fabijan napominje i kako niti ne puši. Kaže da nastoji živjeti normalan život koliko je to moguće uz zdravstvene probleme koje ima. Dostavio je naime, i liječničku dokumentaciju iz koje je razvidno kako je imao ozlijeđenu kralježnicu te dijagnosticiran PTSP, zbog čega je godinama već u mirovini. Kao takav, ističe, nije niti u stanju napraviti kakvo teže kazneno djelo pa mu je “puna kapa” da ga stalno uznemiravaju i privode kada god se nešto dogodi, a oni nemaju počinitelja.
– Samo želim da me ostave na miru, a neka dođu po mene ako zaista nešto napravim protiv zakona – poručuje Fabijan.


Uvrede, ucjene pa smrdljiva ćelija




Alen Fabijan kaže kako su ga nakon osamsatnog ispitivanja policajci odveli u smrdljivu i prljavu prostoriju za zadržavanje u sklopu Druge policijske postaje i samo tako, bez obrazloženja ostavili do jutra.
– Bacili su me unutra k’o psa. Prije toga, otkako su me izveli iz stana, nisu mi dali ni na wc, ni jesti, ni piti, nisu htjeli pozvati mi mog odvjetnika niti mi omogućiti liječničku pomoć. Sva prava su mi uzeli, a ništa nisam napravio – ogorčeno ističe Alen Fabijan.


“Sve je učinjeno po zakonu”


Kako bismo čuli i drugu stranu priče zatražili smo očitovanje o navodima PU zadarske o navodima Alena Fabijana.
– Muškarac (40), 19. studenog je po dojavi njegove 68-godišnje majke priveden u prostorije policije zbog nasilja u obitelji. Najprije je prepraćen na Odjel psihijatrije u OB Zadar, a kako je liječnica utvrdila da je ubrojiv te da nema zapreke da bude podvrgnut zakonskoj proceduri, koja se poduzima u slučajevima poput njegova, on je prepraćen u prostorije policije gdje je zadržan do jutra. Potom je uz optužni prijedlog prepraćen sudu za prekršaje – kažu u PU zadarskoj napominjući da je na Prekršajnom sudu Fabijanu određeno 48-satno zadržavanje jer je recidivist, odnosno jer je već u veljači ove godine prijavljivan zbog istog prekršaja.