Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Internet, fotonapon i mirovine svima, 10 resorta i radni sudovi sigurni, ostalo – po izboru

16.11.2011. 23:00
Internet, fotonapon i mirovine svima, 10 resorta i radni sudovi sigurni, ostalo – po izboru


Ne treba ni napominjati da u programu HDZ-a nema ničeg što bi se odnosilo na homoseksualnu populaciju. U programu Kukuriku koalicije izbjegli su spomenuti riječi “homoseksualac”, “gej” ili “lezbijka”, već su se progovarajući o pravima ove populacije poslužili eufemizmom “sloboda izbora životnog stila” pri čemu ostaje nejasno hoće li koalicija, bude li u prilici, donijeti Zakon o registriranom partnerstvu


Tko kod pobijedi na izborima, ako je suditi po programima pretendenata na vlast, “cvjetat” će solarni kolektori i fotonapon. Naime, poticanje ugradnje solarnih kolektora za pripremu tople vode i ugradnje fotonaponskih sustava za proizvodnju struje koja se može po povlaštenoj cijeni prodavati HEP-u zajednički je nazivnik programa HDZ-a i Kukuriku koalicije koju čine SDP, HNS, IDS i HSU. Obje opcije obećavaju brzi internet za sve, pri čemu u Kukuriku koaliciji naglašavaju da on treba biti besplatan, dok obećanja besplatnosti nema u programu HDZ-a. No, ova se obećanja očito marketinškim stručnjacima nisu činila dovoljno atraktivnima da ih izlože na predizbornim plakatima koji se, makar za sad, obraćaju, ne praktičnom već emocionalnom dijelu uma birača. Istodobno, iako se na prvi pogled spomenuta obećanja čine lakše ostvarivima od primjerice ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske, u kojeg se također i jedni i drugi zaklinju, ne mora biti tako, jer je u svrhu osiguranja dostupnosti brzog interneta potrebno riješiti pitanje vlasništva nad distributivnom telekomunikacijom kanalizacijom – to jest DTK mrežom, a poticaji za ugradnju kolektora i fotonapona u pravilu se vezuju uz vlasništvo nad legalno izrađenom kućom što, s obzirom na broj stambenih objekata koji se tek trebaju legalizirati, znatno umanjuje ostvarivost ove programske odrednice. Bez obzira pobijedi li HDZ ili Kukuriku koalicija, “ne gine nam”, makar programski, izgradnja 10 resorta.
-Pored projekata u okviru programa Brijuni Rivijera, ukupne vrijednosti preko jedne milijarde eura, pokrenut ćemo realizaciju još 10 velikih projekata u turizmu (Kupari, Prokljan, Bjelolasica, Rijeka-Preluk, Bijela Kosa, Zadar-Ravnice i dr.) u vrijednosti preko 5 milijardi eura, stoji u programu HDZ, dok u programu Kukuriku koalicije izrijekom spominju “razvoj desetak resorta visoke vrijednosti, unutar i izvan postojećih turističkih naselja” i izgradnju hotelskih kapaciteta na lokacijama Brijuni Riviera, Duilovo, Kupari, Pelješac,Sveti Juraj na Lastovu ili Prevlaka i pokretanje projekta Hrvatska Provansa, pri čemu navode i kako će za izgradnju hotela od 4 i 5 zvjezdica omogućiti  posebne pakete poticaja.
Red emocija, red zdravog razuma
Uspoređuju li se programi HDZ-a i Kukuriku koalicije, samo na prvi pogled može se činiti iznenađujućom razina programske podudarnosti, no valja reći da ona proizlazi dijelom iz zdravog razuma, a dijelom iz obraćanja emocionalnoj strani biračkog uma.  U programu HDZ-a tako čitamo da neće uvoditi nove poreze, niti će smanjiti mirovine čija visina ovisi o uplaćenim doprinosima, kao i da će mirovine usklađivati s cijenama i plaćama. Isto obećaju i u Kukuriku koaliciji riječima: “Postojeća razina mirovina neće se smanjivati, a provodit će se odgovarajući održivi sustav usklađivanja visine mirovina s inflacijom i troškovima života”. Navode i da će “postupno povećavati iznos prosječne mirovine u odnosu na iznos prosječne plaće”. IZ HDZ-a umirovljenicima obećavaju i ostvarivanje prava na dodatnu zaradu pored mirovine, a osobama s invaliditetom “poseban inkluzivni dodatak” iznos kojeg se, međutim, ne precizira. Obećavaju uvesti i “posebnu pomoć za osobe starije od 65 godina” no nejasno je o kakvoj se točno pomoći radi, to jest je li riječ o novčanom iznosu i kolikom.
U HDZ-u tvrde da će iskorijeniti nelikvidnost, kao i da neće privatizirati prirodna bogatstva, energetsku i prometnu infrastrukturu.
-Naše stajalište o privatizaciji vodnih resursa i dalje je jasno – nema privatizacije vodnih resursa, tvrde iz HDZ-a.
Za Kukuriku koaliciju pri smanjenju javne potrošnje “zadnja linija obrane bit će mirovine, plaće i socijalna davanja za najugroženije skupine stanovništva”, a tvrde i da će strateški važne tvrtke koje pružaju javne usluge, posebno u elektroprivredi, energetici, prometu, gospodarenju vodama, gospodarenju šumama i željezničkoj infrastrukturi ostati u vlasništvu Republike Hrvatske.
Kurkuirku koalicija obećava ukinuti sadašnji sustav povlaštenih mirovina za saborske zastupnike, članove Vlade i suce Ustavnoga suda, te da neće, kao uostalom ni HDZ,”ukidati, niti smanjivati niti jedno pravo istinskim sudionicima i stradalnicima Domovinskoga rata”. No, za razliku od HDZ-a koji registar branitelja ne spominje u svojem programu, iz Kukuriku koalicije najavljuju sređivanje registra branitelja, pravno utvrđivanje pojmova “branitelj” i “dragovoljac”, te razlikovanje borbenog od neborbenog sektora.
Smanjenje lista čekanja na specijalističke preglede podjednako je popularno i u programu HDZ-a i u programu Kukuriku koalicije. Popularno je obećavati i končanu realizaciju palijatvine skrbi koja bi, da se poštovao zakon, već bila ustrojena. Među obećanjima zajedničkim za obje opcije je reorganizacija javne uprave radi veće učinkovitosti, kao i razvoj ekološke poljoprivrede i  održivog turizma, ulaganja u postizanje veće razine energetske samodostatnosti, u željeznice, u pomorski promet i u ribarstvo pri čemu i HDZ i Kukuriku koalicija obećaju i povlačenje novca iz strukturnih fondova EU.
Plaće, porezi, mirovinska reforma
I HDZ i SDP imaju proeuropsko poglavlje u kojem pojašnjavaju značenje članstva u EU, u kojem kao vanjskopolitički cilj navode rješavanje pitanja državnih granica sa susjedima i u kojem pojašnjavaju što u smislu vođenja sigurnosne politike znači članstvo u NATO-u.
HDZ do kraja 2013. obećava prepoloviti deficit državnog proračuna. Uz to  jamče “sigurnu i pravovremenu isplatu svih primanja koja se financiraju iz proračuna” i najavljuju smanjenje kamate na HBOR-ove kredite. Kukuriku koalicija obećava dostići stopu gospodarskoga rasta od 5% do 2015., ponovo zapošljavanje ljudi koji su zbog krize izgubili radno mjesto, smanjenje nelikvidnosti koju uzrokuje neplaćanje države, pokretanje stečaja po kratkom postupku u slučaju dugotrajno nesolventnih tvrtki čije obveze nadmašuju vrijednost imovine, uz napomenu da će vlasnicima takvih tvrtki onemogućiti osnivanje novih dok ne riješe dugovanja propale tvrtke.
Kukuriku koalicija obećava uspostavu tržišta stanova za najam koje bi trebalo obuhvatiti između 7 i 10 tisuća neprodanih stanova. Obećavaju mirovinsku reformu koja će, kažu, proizići iz javne rasprave koju bi proveli u prvoj godini mandata, a koja bi trebala iznjedriti “da se za stare mirovine osigura održivi sustav usklađivanja i optimalni odnos ostvarivanja mirovina iz prvoga stupa”, te “jasno razlikovati mirovinska prava iz mirovinskoga sustava od prava utvrđenih posebnim zakonima”. Decidirano obećavaju riješiti problem mirovina građana Hrvatske koji primaju nesrazmjerno niske mirovine iz država nastalih raspadom bivše SFRJ.
HDZ obećava olakšice u porezu na dobit za čiju visinu navode da će ovisiti o visini ulaganja u kapital, udvostručenje praga za obvezan ulaz u sustav PDV-a sa sadašnjih 85.000 kuna na 170.000 kuna, a malim poduzetnicima s ukupnim prometom nižim od 2,5 milijuna kuna da će PDV moći državi platiti nakon što prodano naplate. Poslodavce će osloboditi plaćanja cijelog zdravstvenog doprinosa i polovice doprinosa za mirovinsko osiguranje za novozaposlene kojima je to prvo zaposlenje tijekom 18 mjeseci uz napomenu kako će im se, kad budu išli u mirovinu, računati kao da su im doprinosi plaćeni u cijelosti. I iz Kukuriku koalicije govore o smanjenju doprinosa na plaće, no u programu se ne navodi iznos, a najavljuju i oslobađanje poslodavca od plaćanja doprinosa za svako novo radno mjesto, te spominju izravne potpore i subvencije za novo zapošljavanje. Neoporezivi dio dohotka u HDZ-u žele povećati, no pri tom nisu precizni, već navode kako će to učiniti “sukladno financijskim mogućnostima s ciljem da se dohodak u visini životnog minimuma isključi iz oporezivanja porezom na dohodak”. Nejasno ostaje što “programeri” ove stranke smatraju životnim minimumom.
Nasuprot HDZ-ovom obećanju zadržavanja postojećih poreza, u Kukuriku koaliciji, istodobno s poreznim rasterećenjem bruto cijene rada, žele provesti poreznu penalizaciju izvlačenja i imobiliziranja dobiti iz poduzeća, a posebno izvlačenja dobiti iz zemlje uključujući i uvođenje poreza na dividendu inozemnih vlasnika hrvatskih poduzeća koji, umjesto u Hrvatskoj, porez na dividendu plaćaju u svojim zemljama.
Nacionalnim manjinama iz HDZ-a obećavaju zapošljavanje što je već postojeća obveza kod zapošljavanja u državne službe, kao i službe na razini gardova, općina i županija, te u javnim poduzeća, no ne provodi se. Zastupljenost manjina u tijelima javne uprave, pravosudnim tijelima, te u predstavničkim tijelima jedinica regionalne i lokalne samouprave obećanje je i Kukuriku koalicije koja se obvezuje zakonski ujednačiti status pojedinačnih predstavnika nacionalnih manjina s vijećima i koordinacijama nacionalnih manjina.
Znanje je roba, a besplatnost rastezljiva
Nejasno je, makar iz programa, što u HDZ-u žele učiniti sa Zakonom o radu, jer je na tu temu data jedna prilično nerazumljiva rečenica koja glasi: “Zakonodavni okvir ćemo prilagođavati u procesu savjetovanja sa socijalnim partnerima kako bi se ojačala ravnoteža između konkurentnosti poslodavaca, dostojanstvenog rada za radnike i financijskih mogućnosti države”.
Specijalizirani radni sudovi, obećanje su ne samo Kukuriku koalicije nego i HDZ-a. HDZ je ranije, pod sindikalnim pritiskom, pristao na ideju osnivanja posebnih odjela za radne sporova, a SDP je tijekom ove godine u saborsku proceduru uputio Zakon o radnim i socijalnim sudovima. Koalicija obećava ozakoniti radničko suodlučivanje i produljiti trajanje naknade za vrijeme nezaposlenosti u slučaju onih koji su bez radnog mjesta ostali ne svojom voljom i pod direktnim utjecajem krize, kao i osnivanje Fonda za zaštitu zdravlja na radu, jačanje inspekcije zaštite na radu, vraćanje prava invalidima rada i njihovo izjednačavanje s drugima, proširenje zakonske zaštite na radu i na atipične oblike rada.
HDZ obećava kako će “svi studenti javnih visokih učilišta koji redovito ispunjavaju propisane obveze u potpunosti besplatno studirati”, no u programu se ne objašnjava znači li to da bi trebalo uslijediti novo pisanje spornih zakonskih prijedloga o visokom školstvu.  Kukuriku koalicija također obećava besplatno školovanje i studiranje, no to čini preciznije, pa tamo stoji kako to znači besplatno obvezno školovanje do stjecanja prve kvalifikacije i besplatan upis prve godine studija svima pri čemu bi besplatno obrazovanje, kako za uspješne, tako i za one financijski slabostojeće, trebalo obuhvaćati i cijenu javnog prijevoza do obrazovne institucije. Za one koji nisu odlični niti siromašni planiraju plasirati studentske kredite s obvezom otplaćivanja po zaposlenju.
Studentska poruka da znanje nije roba nije se osobito dojmila ni HDZ-a, ni Kukuriku koalicije, pa se u programu i jednih i drugih naglašava namjera pojačavanje veza između potreba vlasnika kapitala i upisivanja studija. -Obrazovnu i znanstvenu politiku usklađivat ćemo s projekcijama razvoja društvenih potreba i tržišta; navode u Kukuriku koaliciji.
Kukuriku koalicija uz to planira uvesti strukovnu maturu nakon koje će biti moguć nastavak obrazovanja, a HDZ želi produljiti opće obrazovanje na razinu srednjega obrazovanja, te obećavaju kako će “svakom novorođenomu djetetu u Hrvatskoj osigurati mjesto u predškolskoj ustanovi, a svako dijete uključiti u pripremni program pred polazak u školu i uvesti e-upise u srednje škole čime ćemo dodatno eliminirati isključenost učenika iz obrazovnoga sustava”.
Što Kukuriku ima pod eufemizmom, a HDZ ne spominje
Analiza trenutnog stanja čini više od polovice programskih tekstova, kako HDZ-a, tako i Kukuriku koalicije, i upravo je to sadržaj u kojem se dva programska teksta najjasnije razlikuju. U programu HDZ-a nalazimo tvrdnju: “Postigli smo europske standarde poslovanja u dijelovima našeg gospodarstva, te smo priznati i prepoznati diljem svijeta kao zemlja koja vrijedi i koja može!”. S druge strane u programu Kukuriku koalicije stoji: “Visoki deficit i brzo rastući javni dug ozbiljno su ugrozili ugled Hrvatske i povećali troškove financiranja duga”.
Ono što se u programu HDZ-a ne spominje, a naglašeno je u programu Kukuriku koalicije jesu programske odrednice vezane uz rodnu ravnopravnost, pa se tamo nalazi kako “žena mora imati ravnopravnije uvjete pristupa i sudjelovanja na tržištu rada, a muškarac treba više participirati u obiteljskom životu”. U cilju ostvarenja rodne jednakosti obećaju stvaranje mehanizama kojima država potiče i štiti jednakost u obiteljskim odnosima i obvezama.
S obzirom da je riječ o stranci koja ističe demokršćansko određenje, ne treba ni napominjati da u programu HDZ-a nema ničeg što bi se odnosilo na homoseksualnu populaciju. U programu Kukuriku koalicije izbjegli su spomenuti riječi kao što su homoseksualac, gej ili lezbijka, već su se progovarajući o pravima ove populacije poslužili eufemizmom sastavljenim od četiri riječi koje glase “sloboda izbora životnog stila”.
– Izbor životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnoga suglasnoga partnera, mora biti prepušten slobodnoj odluci pojedinca. U društvu koje ne razvija kulturu građanskih sloboda, postoji velika opasnost da se i one slobode koje su garantirane zakonima ograniče ili potpuno izgube zbog pritiska javnog mišljenja koje može prijeći i u fizičko nasilje, stoji u programu Kukuriku koalicije, no iz ovoga se ne može niti nategnuti jasno obećanje da će koalicija, bude li u prilici, donijeti Zakon o registriranom partnerstvu kojeg su još 2006. godine predložili Šime Lučin i Ivo Banac, a odbila HDZ-ova većina.
U poglavlju o slobodi izbora životnog stila, Kukuriku koalicija očekivano obećava liberalizirati zakonske odredbe o medicinski potpomognutoj oplodnji kako bi pravo na ovakvu oplodnju imale i neudane žene, te kako bi bilo dopušteno zamrzavanje i pohranjivanje većeg broja neoplođenih i oplođenih jajnih stanica, čime bi se, napominju, znatno povećala mogućnost oplodnje.
Pod rubrikom “Posebni projekti” u programu Kukuriku koalicije nalazimo osnivanje Zaklade Mažuranić koja bi se trebala baviti medijskom, izdavačkom, kulturnom, znanstvenom i obrazovnom suradnjom u regiji, pokretanje programa HRT-a za Jugoistočnu Europu i projekta regionalnoga razvoja “Hrvatska Provansa”, te stipendiranje stranih studenata što nazivaju “vanjskom politikom putem visokog obrazovanja”.


Vjeronauk, religijski i zdravstveni odgoj




HDZ obećava “osigurati dostupnost vjerskog odgoja u školama” uz napomenu kako “nema izmjena Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske”. U programu Kukuriku koalicije ne spominje se izrijekom ukidanje vjeronauka u školama, no navodi se kako “pojedinac mora imati punu slobodu svjetonazora, religijskog određenja i pripadnosti, te stoga zbog širine uvida i razumijevanja u škole treba uvesti religijsku kulturu”. Nejasno ostaje stoga bi li religijska kultura sadašnjem vjeronauku trebala biti zamjena ili alternativna. No, jasno obećavaju konačno uvođenje programa zdravstvenog odgoja koji bi obuhvaćao i seksualni odgoj, obrazovanje o spolno prenosivim bolestima, o štetnosti alkoholizma i droga i o nasilju među mladima.


Besmisleno i s pogrešne pozicije


Sasvim besmisleno, s obzirom na to da nitko na izborima ne nudi obnovu Jugoslavije, u programu HDZ-a nalazimo parolu: “Hoćemo članstvo u EU, a nećemo Jugosferu” i posebno istaknutu napomenu o tome kako će hrvatski jezik biti službeni jezik Europske unije, kao da je riječ o posebnom pregovaračkom uspjehu, a ne o praksi Unije.
Uz to, pojedini dijelovi programa HDZ-a zvuče kao da su pisani za stranku koja na izbore izlazi iz opozicije, pa tako nalazimo izjave: “Javna uprava mora jednom i za svagda početi djelovati u korist i u skladu s potrebama građana i poduzetnika”, zatim: “Korupcija je zločin i nepravda koja izravno ugrožava ljudska prava, gospodarstvo i društvo uopće. Svi hrvatski građani bez obzira na položaj u društvu, obrazovanje ili materijalno bogatstvo moraju biti jednaki pred zakonom”, kao i: “Donijet ćemo zakon kojim ćemo urediti rokove plaćanja”. Ne piše pri tom koliki će ti rokovi biti, iako se navodi da su za javna poduzeća oni 45 dana. Govore o socijalno odgovornoj i pravednoj Hrvatskoj i europskoj socijalnoj državi, navode i kako žele poticati kulturu rada. Hvale se, naravno, borbom protiv korupcije i najavljuju kako će “odmah na početku idućeg mandata predložiti promjene Ustava s ciljem ograničavanja visine javnog duga i deficita”.


Teritorijalni ustroj nejasan


Kako bi točno HDZ i Kukuriku koalicija mijenjali administrativnu podjelu Hrvatske ostaje podjednako nejasno.
-Nakon široke javne rasprave, ne mijenjajući teritorijalni ustroj županija predložit ćemo novi održivi policentrični teritorijalni ustroj Republike Hrvatske na temelju povijesnih, socioloških, demografskih, financijskih, razvojnih i gospodarskih kriterija, kažu u programu HDZ-a.
-Koalicija smatra da je veliki broj jedinica lokalne samouprave, osim što je imao negativan učinak na rast ukupnih javnih rashoda, neracionalnost, rascjepkanost planiranja i provođenja zajedničkih razvojnih projekata i nižu učinkovitost javnog sektora u cjelini, imao i pozitivne učinke – osobito u ravnomjernijoj, “kapilarnoj” distribuciji javnih ulaganja te u podizanju kvalitete javnih usluga i komunalne opremljenosti u područjima koja bi u drukčijim okolnostima teško dobila priliku za takve razvojne iskorake, navodi se u programu Kukuriku koalicije u kojem se jedino objašnjava kako će od Europske unije zatražiti da se sadašnje tri statističke NUTS 2 regije; Sjeverozapadna, Jadranska i Panonska Hrvatska, preoblikuju u pet regija. No, postojeće je NUTS 2 regije Eurostat već prihvatio i takvo traženje bi mogli postaviti tek nakon što istekne treća godina hrvatskog članstva u Uniji.