Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kukuriku vlakom, HDZ autobusom

16.11.2011. 23:00
Kukuriku vlakom, HDZ autobusom


Zoran Milanović vožnjom vlakom naglašava važnost izgradnje drugog kolosijeka pruge na paneuropskom koridoru 5b, dok Jadranka Kosor naklonost birača nastoji pridobiti i sloganom “najbolji kada je najteže”


Lideri Kukuriku koalicije danas će započeti službenu izbornu kampanju vožnjom vlakom od Dugog Sela do Križevaca. Predvođeni predsjednikom SDP-a i kandidatom Kukuriku koalicije za premijera Zoranom Milanovićem žele na ovaj način naglasiti da je izgradnja drugog kolosijeka pruge na paneuropskom koridoru 5b jedan od ključnih infrastrukturnih projekta koje namjeravaju provesti nakon dolaska na vlast. Vožnju vlakom započet će u 10,18 sati s kolodvora u Dugom Selu, a dolazak u Križevce predviđa se za 10,40 sati. Nakon dolaska u Križevce čelnici Kukuriku koalicije posjetit će tvrtke “Lora” i “Rasco”, a potom slijedi odlazak u Koprivnicu gdje će u 18 sati na središnjem gradskom trgu održati skup Kukuriku koalicije na kojem će osim Milanovića sudjelovati i predsjednici HNS-a, HSU-a i IDS-a Radimir Čačić, Silvano Hrelja i Ivan Jakovčić, te koordinator za drugu izbornu jedinicu, gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić.
Spremne i TV kuće
U službenu kampanju krenut će i HDZ čijih se svih 148 kandidata sa izbornih lista okupljaju na zagrebačkom  Jarunu odakle će se autobusima otputiti u svoje izborne jedinice. U hrvatskim su se gradovima pojavili i prvi jumbo plakati na kojima je portret predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor. Slogan s kojim će pokušati pridobiti birače glasi “najbolji kada je najteže”.
Za kampanju su spremne i tri najveće televizijske kuće s nacionalnom koncesijom. Najzahtjevnija zadaća, makar je što se gledanosti tiče najmanje potentna, je pred HRT-om. Na njima je, silom zakona, da svim strankama, stranačkim koalicijama, nositeljima neovisnih lista i kandidatima za zastupnike pripadnika nacionalnih manjina omoguće ravnopravno predstavljanje, sučeljavanje i izvještavanje o izbornim skupovima. Javno izvlačenje redoslijeda za sučeljavanja i predstavljanja, koja kreću na malim ekranima od ponedjeljka, upravo se danas događa, a danas kreće i emitiranje tzv. bonusa, reportaža s izbornih skupova u terminu prije i poslije Dnevnika. Sve će, kako je i red, kulminirati u izbornoj noći kroz koju će nas voditi Hloverka Novak Srzić i Mislav Togonal. HTV za ovu prigodu sprema i posebnu grafiku, Damir Smrtić će se baviti i touch screen ekranom, gosti u studiju prije Dnevnika bit će novinari Jasmina Popović, Branko Mijić, Tihomir Dujmović i Ivica Šola, dok će nakon Dnevnika izbore za HTV analizirati Ivan Rimac, Nenad Zakošek, Slaven Letica, Nino Raspudić, Jaroslav Pecnik i Dragan Zelić. Vrijedi kazati i to da do okončanja kampanje i samih izbora s ekrana nestaje “Puls nacije” Branimira Bilića te “Otvoreno”, dok Aleksandar Stanković mora paziti da u studio ne zove političare.
Noviteti u programu
Komercijalne televizije imat će veću slobodu u kreiranju programa. Voditelj izbornog projekta “Odluka 2011.” na Novoj TV je Mislav Bago. Nova TV je u izbore uronila odavno, pa su tako još 14. listopada predstavili novitet, interaktivnu kartu na kojoj će birači moći doznati sve o svom izbornom mjestu. I RTL se izborima odavna bavi, sve pod egidom “Izborna zona” kako se zove i internetska stranica na kojoj RTL nudi svekolike informacije o izborima. Ponajveći teret izbora iznijet će ljudstvo Informativnog programa, a najistaknutiji će biti Igor Bobić i Ana Brdarić Boljat. No, koliko god željeli i komercijalni nakladnici i javna televizija, onog najzanimljivijeg – sučeljavanja čelnice HDZ-a Jadranke Kosor i čelnika Kukuriku koalicije Zorana Milanovića – neće biti. Tko je kriv, tko se skriva, tko eskivira, nije ni važno, makar valja notirati da je Milanović na sve pozive za sučeljavanje odgovorio pozitivno.