Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Badurina: Ja nemam ništa s tim radnicima!

Autor: Suzana Bandić

16.11.2012. 23:00
Badurina: Ja nemam ništa s tim radnicima!

Foto: Vedran SITNICA



Nakon ugovora o zakupu Jadranko Lisica i ja sastavili smo novi ugovor, potpisali ga i predali pravnici u firmi. Mi smo donijeli svoj kapital i taj kapital ulažemo u proizvodnju. Ne može nama nitko, pa ni predstavnik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević određivati kako i na što ćemo mi trošiti svoj novac – kaže Neven Badurina


Neven Badurina laže i izigrava ono što je u ugovoru o zakupu Adrije potpisao. On je potpisao da preuzima sve radnike i obveze prema njima, međutim, na kraju se ispostavilo da nas desetak koji smo bili na bolovanju ili smo otišli u mirovinu, ne možemo ostvariti naša prava. Bili smo i kod njega u uredu jučer ujutro, ali nas on ignorira. Kaže kako on nema ništa s nama – ispričala nam je grupa od desetak zaposlenika bivše Adrije d.d. najavivši ujedno pokretanje sudskog spora za ostvarivanje svojih prava jer nisu dobili niti neisplaćene plaće, a ni otpremnine. Radnici kažu kako ih je Neven Badurina, suvlasnik Adrije Zadar 1 d.o.o. koji je nedavno s Jadrankom Lisicom u petogodišnji zakup od Miodraga Lacića preuzeo Adriju d.d. izigrao, no Badurina to decidirano demantira.
Mi smo donijeli svoj kapital i ulažemo u proizvodnju
– Ja nemam ništa s tim radnicama. Mi smo svoje obaveze prema onima koje smo zaposlili preuzeli i to iz čistih moralnih razloga, a ne iz obaveze. Nakon ugovora o zakupu Jadranko Lisica i ja sastavili smo novi ugovor, potpisali ga i predali pravnici u firmi. Mi smo donijeli svoj kapital i taj kapital ulažemo u proizvodnju. Ne može nama nitko, pa ni predstavnik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević određivati kako i na što ćemo mi trošiti svoj novac – kaže Badurina te dodaje kako trenutačno u Adriji radi 300 radnika od kojih je više od 20 novozaposlenih. Ostali su preuzeti iz Adrije d.d. uključujući radnike iz Benkovca jer su to, kaže, vrijedni i marljivi ljudi koje se isplati zadržati. Radnike iz Knina, njih 30-ak, nisu ponovno zaposlili jer je to zbog putnih troškova, naglasio je Badurina, neisplativo i kontraproduktivno. Što se tiče 10-ak radnika koji su otišli u mirovinu, Badurina ističe kako se za svoja potraživanja trebaju obratiti svom poslodavcu, a to da je isključivo Miodrag Lacić i tvrtka Adria d.d.
Upitan kako takvu odluku misli provesti u djelo s obzirom na činjenicu da je u ugovoru o zakupu potpisan i sporazum o preuzimanju svih 286 radnika, sa svim njihovim potraživanjima, Badurina još jednom podsjeća na ugovor koji je sa svojim poslovnim partnerom potpisao deseta dana kasnije, a to što je samo jednostrano potpisan ponovno opravdava činjenicom da je to njegov novac i da shodno tome jedino on sam može i odlučivati kako će ga trošiti.
Tko koga ucjenjuje?
– Neće mene sindikalni povjerenik Ivica Blažević ucjenjivati. Splitski lobi bi najradije da Adria propadne, ali neće. Ja to neću dopustiti. Moram istaknuti da sam nedavno putovao Croatia airlinesom i to ekonomskom klasom, dok je na tom letu bio i Dragutin Lesar koji je putovao u prvoj klasi. E pa to je pokazatelj kako se ponašaju ti sindikaliti. Svi su oni isti i svi gledaju samo svoj interes. Nije njih briga za proizvodnju. Oni putuju uokolo po svijetu, mada meni nije jasno zašto putuju – kaže Badurina.
Prozvani sindikalist Ivica Blažević kazao je da je ova izjava gospodina Nevena Badurine samo potvrda onoga što je on prije tri dana rekao – da su on i Jadranko Lisica očito zaboravili što su potpisali. U ugovoru, kaže Blažević, stoji sve crno na bijelo i ne bude li to ispoštovano slijede kaznene prijave protiv svih potpisnika. Blažević je kazao kako sindikat koji on predstavlja neće uzmaknuti niti milimetra te da će se svim sredstvima boriti za zaštitu radničkih prava.