Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Da je danas živ Paganini bi bio vrhunski roker

Autor: Valentina Mlađen

16.11.2012. 23:00
Da je danas živ Paganini bi bio vrhunski roker

Foto: Vedran SITNICA



Tijekom koncerta u Zadru Pleše je izvodio “24 Cappricia za solo violinu” koji je Paganini posvetio svim umjetnicima, virtuozna, ali istodobno i dopadljiva djela oblikovana u formu etide


Koncertna sezona Hrvatskog narodnog kazališta Zadar nastavljena je u četvrtak u Velikoj dvorani kazališta i to jedinstvenim i neobičnim nastupom riječkog violinističkog virtuoza Zdravka Plešea.
Za koncert “Priča o Paganiniju” kojim je obilježan 230. godišnjica rođenja ovog velikog skladatelja prodano je preko 450 ulaznica, a u publici je sjedilo mnoštvo mladih. Upravo zato, u dogovoru s produkcijom HNK Zadar, Pleše je odlučio mladima pružiti suvremen pristup i interpretaciju klasične glazbe po čemu je i poznat.
– Napravili smo jedan izbor iz “24 Cappricia za solo violinu”, ali kako smo znali da će u publici sjediti dosta mladih željeli smo im pokazati i jedan suvremeni pristup klasičnoj glazbi. Želja mi je bila mladima ponuditi komunikaciju i mislim da sam u tome i uspio. Koncert je bio strahovito uspješan, a mladež Zadra je reagirala te smo uspostavili jedan lijep kontakt, rekao je Pleše istaknuvši kako osobno Paganinija doživljava kao nekoga tko bi, da živi danas, bio vrhunski roker.
Okupljene je zasigurno ugodno i iznenadila interakcija s glazbenikom koji je na pozornici između glazbenih točaka pričao o životu, djelu i cjelokupnom liku Niccoloa Paganinija kao i problemima izvedbe njegovih djela.
Tijekom koncerta u Zadru Pleše je izvodio “24 Cappricia za solo violinu” koji je Paganini posvetio svim umjetnicima, virtuozna, ali istodobno i dopadljiva djela oblikovana u formu etide. U svakom od njih bavio se jednom od zahtjevnih violinističkih tehničkih vještina koje svakom zrelom gudaču predstavljaju pravi izazov. Upravo je izazov riječkog violinista, koji se školovao u Sloveniji i Austriji prvotno privukao ovom velikom skladatelju.
– Još od djetinjstva strahovito volim Paganinija kao violinist, no usvojiti njega djela za nas je veliki izazov i ujedno vrhunac dosega. Ujedno radeći na njemu zavolio sam njegovu glazbu i ona je postala dio mene i upravo taj izazov i ljubav prema Paganiniju vodi me kroz sve ove godine.
Bio je ovo prvi nastup Zdravka Plešea u Zadru, no sudeći po izuzetno dobrim reakcijama publike, zasigurno ne i posljednji.