Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gotovina ne bi feštu, ali će mu je Zadar i Pakoštane pripremiti

Autor: Velimir Brkić

16.11.2012. 23:00
Gotovina ne bi feštu, ali će mu je Zadar i Pakoštane pripremiti

Foto: PIXSELL



Oslobađajućom presudom hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača sprana je ljaga s Hrvatske i s Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, sprava je ljaga sa hrvatskih bojovnika, viteza.  Hrvatima bi ova povijesna odluka trebala uliti novu energiju, koja je godinama sputavana zbog nametanja odgovornosti i krivnje za zločine, zaželio je Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana.
Kurtov je u petak u euforičnom raspoloženju sjeo u automobil kako bi u Zagrebu dočekao svog sumještanina, generala Gotovinu. U kakvom raspoloženju sve govori činjenica kako je na pola puta u Lici vidio je da je kući ostavio dokumetne.
–  U onako velikom zagrebačkom, državnom i crkvenom protokolu koji su naši generali itekako zaslužili, nakratko sam pričao sa generalom Gotovinom. Rekao mi je da se želi dan, dva malo odmoriti. Najradije bi na more malo dignuo jedra, rekao nam je pakoški načelnik.
Istinskog junaka Domovinskog rata,legendu među braniteljima i cijelim hrvatskim pukom, proganjali su punih 11 godina. U petak je nakon tolikih godina patnje, napokon kao slobodan čovjek zagrlio svoju 17-godišnju kćer Anu i 15-godišnjeg sina Antu, i svoju obitelj koja ga je redovito posjećivala u Haškom pritvoru.
– Pakoštane ga očekuje u ponedjeljak i želimo mu prirediti doček kakav zaslužuje, pakošku pučku, veličanstvenu feštu, i za našeg generala i jedinu nam Hrvatsku, oslobođenih okova krivnje. O tome ću s generalom još popričati i dogovoriti se kad će doći kući, govori Kurtov.
Iako se u sitnim satima u noći s petka na subotu, kad je Pakoštane gorjelo od bengalki i odzvanjalo od domoljubnih pjesama, imao osjećaj da je tu cijela Hrvatska, u kuolarima pričalo o pečenju vola i janjaca te roštiljade, Kurtov nije želio ništa unaprijed govoriti.
– Znam da Gotovina ne bi neke fešte, tek bi prošetao Pakoštanima, pozdravio se sa ljudima, malo s njima popričao, međutim, na vijest o njegovom dolasku doći će na tisuće ljudi koje ne smijemo pustiti a da ih ne počastimo. U razgovoru s Gotovinom još ćemo vidjeti što ćemo i kako ćemo, ističe Kurtov dodajući kako su u petak osigurali stotinjak kilograma mesa i pića za one koji su odlučili biti u Pakoštanima i proslaviti oslobađajuće presude.
U ponedjeljak se Gotovina očekuje i u Zadru gdje je počasni građanin.
– Poznavajući generala Gotovinu, najvjerojatnije neće na Dan sjećanja u Vukovar i Škabrnju. On je takav, ne želi biti u centru pažnje. Naročito ne na dan kad se cijela Hrvatska klanja žrtvama Domovinskog rata, hrvatskim vitezovima i civilnim žrtvama, dan koji treba biti u znaku sjećanja, molitve, mire i dostojanstva.
Međutim, on će se u miru, tišini i bez pompe pokloniti svojim prijateljima i suborcima, svim žrtvama obrambenog Domovinskog rata, zaključio je u subotu poslijepodne Milivoj Kurtov.