Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zbor Afterlife Ft. Antunova srca pobjednik festivala “Svjetlost dolazi” Zadar 2021.

26.09.2021. 11:48


Međunarodni 9. Festival duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" Zadar 2021. i ove godine uspješno se održao u HNK-u Zadar. Nastupilo je ukupno trinaest izvođača iz raznih krajeva RH, a od toga jedan izvođač iz Strasbourga i jedan iz Stuttgarta.
Kao i svih prethodnih godina i ovo deveto izdanje jedinog glazbenog festivala u Zadru itekako je imalo svoj veliki značaj, ne samo za izvođače, posjetitelje ili organizatore, već i općenito za naš grad Zadar u povećanju promidžbe nakon ljetne sezone obzirom da se održao krajem rujna.
Usprkos ograničenom broju posjetitelja, zbog epidemioloških mjera, ljubitelji suvremene kršćanske glazbe i glazbenih programa, itekako su uživali u kreativnom glazbenom stvaralaštvu autora i skladatelja, a tako i u odličnim interpretacijama ovogodišnjih izvođača.
Festival je bio natjecateljskog karaktera, dodijelile su se nagrade za najbolji tekst, glazbu, aranžman, nagrada stručnog ocjenjivačkog žiria i nagrada publike.
Nagradu publike osvojili su mladi iz zbora Afterlife Ft. Antunova srca iz Volodera, iz Sisačko -moslavačke županije i tako postali pobjednici festivala za skladbu "Obrati me" autora teksta Kristijana Jalšića, autora glazbe Ivone Bunčić, Kristijana Jalšić i Marka Javorskog i autora aranžmana Kristijana Jalšića i Marka Javorskog.
Stručni žiri u sastavu od četiri člana Nataša Pirc – skladatelj, voditelj crkvenih zborova i učitelj klavira, Martin Thomas -pjevačica jazz sastava Black Coffee, Davor Petrović – glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić – skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala "Svjetlost dolazi" Zadar i voditelj festivalskog benda nisu  imali nimalo lagan zadatak, ali ipak odlučili su:
Nagradu za najbolji tekst dodijelili su izvođaču Mali put – Terezi, Fedri i Jošku Periću iz Splita za skladbu "Da budem tvoj", autora teksta, glazbe i aranžmana Joška Perića.
Nagradu za najbolju glazbu osvojio je Filip Panza iz Zagreba za skladbu "Za tobom" autora teksta i glazbe Filipa Panze, u aranžmanu Renata Babića i Filipa Panze.
Nagradu za najbolji aranžman osvojio je Antonio Perutina iz Zagreba za skladbu "Ne brini" autora teksta Antonia Perutina, autora glazbe Antonija Perutina i Dominika Lučića i autora aranžmana Dominika Lučića.
Nagradu stručnog ocjenjivačkog žiria osvojila je Sonja Agata Bišćan iz Strasbourga za skladbu "Poput lahora" autora teksta, glazbe i aranžmana Sonje Agate Bišćan.
Od ostalih izvođača koji su također ostavili dojam na publiku nastupali su Juraj Repinac iz Bizovaca, Veronika Tandara iz Vođinca, SiŽeNe iz Rijeke, Martina Gučanin iz Stuttgarta, Sinjski slavuji iz Sinja, Mario Plantak iz Hrašćine i Vedran Vegar iz Knina.
Izvođači su nastupali uz instrumentalne matrice uz prateće vokale, zadarske glazbenike Gloriju i Renata Krizmana koji su profesionalno i odgovorno odradili svoj dio zadatka kao back vokali izvođačima i time im bili tijekom njihovih izvedbi velika podrška.
Revijalni gost festivala bila je kantautorica Matia Čirjak iz Vrane kod Biograda na Moru. Izvodila je autorske skladbe "Najveći si", "Kako je plakao", "Kad vjera" i poznate kršćanske uspješnice.
Voditelji festivalske večeri  bili su Iva Rogić i Damir Granić. Inspicijent je bila Mladenka Mašina, ton majstor Zoran Gugić, a light tehničar Mihovil Seko.
Pokrovitelji festivala bili su  grad Zadar, Zadarska županija, TZ grada Zadra, Općina Kukljica, Općina Kali, Općina Tkon. Sponzori festivala su bili Ilirija d.d., Maraska d.d. Zadar, Nasadi d.o.o, Zadar, Jamnica plus d.o.o.,Vinarija Vrsaljko Nadin i Frizerski salon “Ko te šiša.
Organizator festivala je udruga "Stihovi i Note", ravnateljica festivala je Vesna Benić, a umjetnički ravnatelj Saša Miočić.
Ovim putem ravnateljica festivala Vesna Benić zahvaljuje se Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su poslali srdačnu čestitiku povodom održavanja ovog međunarodnog devetog po redu Festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi Zadar".
– Koristimo ovu prigodu čestitati Vama, članovima udruge te svim sudionicima festivala duhovne glazbe na ustrajnosti i kontinuitetu održavanja ove manifestacije, kojom se putem umjetnosti i glazbenog stvaralaštva povezuju mladi Hrvati domovinske i iseljene Hrvatske i promiče zajedništvo hrvatskog naroda u duhu kršanskih vrijednosti. Želimo Vam puno uspjeha u svim budučim aktivnostima, napose onima koje podupiru i potiču mlade hrvatske skladatelje suvremene kršćanske glazbe, rekla je Benić.
I na kraju spomenimo da se suvremena kršćanska glazba u svijetu poznata kao CCM čija je popularnost toliko rasprostranjena da je po prodaji  na trećem mjestu po svjetskoj prodaji glazbe najčešće odnosi na pop, rock, gospel i glazbu slavljenja koja je u svijetu prisutna od početka 70-ih godina 20. stoljeća. Tako da vjerujemo da će i ovim festivalom i u Zadru sve više razvijati i duhovna glazbena scena, a interesa i publike ima. (V.B.)