Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ja sam uvijek bio slobodan

16.11.2013. 23:00
Ja sam uvijek bio slobodan


Zadrani su jučer u Kneževoj palači svečano obilježili godišnjicu slobode hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. U povodu prve godišnjice slobode hrvatskih generala Zadarska županija, Grad Zadar i Narodni muzej Zadar priredili su izložbu pod nazivom “Sloboda” na kojoj je izloženo 20 slika nastalih u sklopu međunarodne likovne kolonije Jadertina, 30 fotografija s dočeka generala koje su napravili fotografi Zvonko Kucelin i Željko Karavida, a bio je prikazan i film koji je snimio Leonardo Lisica, dok je za glazbeni dio bila zadužena odlična muška klapa Munita.
Dan kad su svi bili ushićeni
Obilježavanje na koje je došao i general Ante Gotovina u pratnji supruge Dunje i djece Ante i Ane započelo je modnom revijom koju su pripremile učenice zadarske Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, a uzvanike je nakon toga uime organizatora pozdravila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš. U vrlo emotivnom istupu tijekom kojeg su joj potekle i suze, Peroš je podsjetila na 16. studenog prošle godine, kad je cijela Hrvatska s ushićenjem dočekala oslobađajuću presudu hrvatskih generalima. Na kraju se ispričala zbog svog emotivnog istupa riječima kako je nakon Oluje taj dan bio najveći u njezinom životu, a general Gotovina ju je nakon toga zagrlio.
Generala Gotovinu pozdravio je i župan Stipe Zrilić, koji se također prisjetio kako smo svi na jučerašnji dan prošle godine strepili što će se dogoditi, a onda kada je uslijedila objava oslobađajuće presude, sreći nije bilo kraja, kazao je župan.
Specijalci štitili generala
U ime braniteljskih udruga Gotovini je Željko Dilber darovao sliku Marija Tomasa na kojoj je dominira lik pape Ivana Pavla II iznad zadarskih znamenitosti, dok mu je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u ime Grada Zadra darovao unikatno nalivpero izrađeno od maslinovog drva.
Unatoč pokušajima brojnih novinarskih ekipa koji su jučer bili na otvaranju izložbe da dođu do Ante Gotovine i dobiju njegovu izjavu, od generala Gotovine čuo se tek odgovor na jedno novinarsko pitanje: Je li Vam godina na slobodi brzo prošla?
– Ja sam uvijek bio slobodan, odgovorio je Gotovina.
Mnogi su se jučer htjeli rukovati s generalom, pozdraviti se i fotografirati. Nekima je to i uspjelo, no novinarima, a u jednom trenutku čak i fotoreporterima, bliži susret s generalom bio je onemogućen od strane pripadnika veterana specijalne policije, koji su uz Gotovinu uvijek na većim skupovima.