Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Konvertit od komunista do vjernika

Autor: Marija Ćurko

16.12.2008. 23:00
Konvertit od komunista do vjernika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Posjetitelji tribine su se mogli upoznati sa svim aspektima Tomčeva duhovnog obraćenja, koji je uputio na Isusa, kao svoju misao vodilju i smisao života, kao nekoga tko je u njemu, kako kaže, probudio emocije koje nikada ranije nije imao
U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je tribina “Od komuniste do vjernika” na kojoj je o svome iskustvu obraćenja i spoznaji Boga govorio dr. Zdravko Tomac. U svom je predavanju dr. Tomac predstavio svoj proces obraćenja i pokajanja, milosno djelovanje Boga i njegove ljubavi u životnom poslanju. O svom obraćenju je do sada svjedočio u većini hrvatskih gradova, a njegova iskustva susreta s Bogom sabrana su u knjizi “Obraćenje (od komunista do vjernika)”. Tribini je uz mnogobrojne Zadrane i goste, nazočio je i zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, a tijekom programa nastupio je i Katedralni zbor Sv. Stošije.
U osvrtima o knjizi “Obraćenje (od komunista do vjernika)” ističe se ispovjedna dimenzija djela, kao “ispovijed” jedne duše, ali i jednog naroda, uz brojne aktualne i za naš narod važne teme. Također, u ovom opisu obraćenja izdvaja se pronalaženje smisla u Bogu, zatim različitost Božjeg očitovanja kod mnogih obraćenika. Zastupljeni su i elementi mistike, a duhovnost i razmišljanja o Bogu povezana su i s razmišljanjima o domovini, Domovinskom ratu i političkim prilikama u RH, što autor u svom životu objedinjuje. Obraćenje je u Tomčevu djelu duboko obilježeno doživljajem evanđeoske ljubavi otkrivene u riječi i liku Isusa Krista. U knjizi o obraćenju prati se autorov prijelaz iz ateista, odnosno agnostika u vjernika. U osvrtima se primjećuje autentičnost, dokumentiranost i jasnoća pisanja.
– Ovaj susret jedan je od adventskih događanja u našem gradu u iščekivanju dragog nam blagdana, Božića- rekla je na početku tribine Ines Grbić, voditeljica programa. Dodala je kako se sadržaj koji je prof.dr. Tomac izložio uklapa u ovo adventsko vrijeme iščekivanja rođenja Božjeg Sina, a autorova životna priča je primjer međusobnog iščekivanja i čekanja, potrage i traženja, Boga, Stvoritelja i jednog njegovog stvorenja, čovjeka.
Posjetitelji tribine su se mogli upoznati sa svim aspektima Tomčeva duhovnog obraćenja, koji je uputio na Isusa, kao svoju misao vodilju i smisao života, kao nekoga tko je u njemu, kako kaže, probudio emocije koje nikada ranije nije imao.
Mons. Prenđa uz prigodnu riječ darovao je dr. Zdravku Tomcu četiri monografije iz edicije “Umjetnička baština Zadarske nadbiskupije”.