Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mobitele držati dalje od tijela!

Autor: Ivan Stagličić

16.12.2008. 23:00
Mobitele držati dalje od tijela!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ako imate srčani pacemaker, mora vam mobitel biti udaljen od srca 15,3 centimetra, kazao je Perinović te uputio na logični zaključak ako zračenja djeluju tako na jedan aparat, kakvo li je tek djelovanje na ljudski organizam
Udruga za zaštitu biciklista u prometu, organzirala je predavanje o šetnosti zračenja mobitela na ljudsko zdravlje o čemu je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice govorio Ferdinand Perinović koji je na početku svoga izlaganja podjsetio okupljene na blagdan Sv. Zoila, sveca zaštitnika zadarskoga puka budući da je to bio dan kad je nekad u prošlosti plemstvo darivalo pripadnike puka, a i danas, nakon velikih raslojavanja u društvu, ne bi te običaje trebalo potpuno zaboraviti i da se vodi malo više računa o siromašnim ljudima danas.
Na ovim idejama je Perinović i zamislio svoje predavanje jer, kako je kazao, rak je skupa bolest, a ako ljudi još nemaju ni informacije kako ga izbjeći ili ublažiti, još je gore. Pritom je Perinović pošao od vlastitih iskustava koje je prošao kad je obolio od raka 2003. godine. Okupljenima je prikazao povijest bolesti i tijek uspješnog oporavka zajvaljujući medicinskom tretmanu zagrebačkoj bolnici na Rebru.
No nakon uspješnog liječenja, kasnije su pretrage pokazale da ponovno dolazi do određenih poremećaja zdravlja kao da se bolest vraća. U razgovoru s prijateljem fizičarem došao je do saznanja o opasnosti zračenja koje su izmjerili instrumentom za mjerenje elektromagnetskih i električnih valova te utvrdili da mu cijela soba zrači, tek kad je to uklonjeno stanje se ponovno počelo stabilizirati.
– Dakle, dok god sam ja bio pod terapijom, ja nisam bio rješio ovaj problem doma. Potom sam također pročitao knjižicu uputstava za mobitel. Ne znam jeste li je vi pročitali no 962 Zadrana su mi rekli da je nisu pročitali. Kratko ću vam samo kazati što tu piše: ako imate srčani pacemaker, mora vam mobitel biti udaljen od srca 15,3 centimetra, kazao je Perinović te uputio na logički zaključak ako zračenja djeluju tako na jedan aparat, kakvo li je tek djelovanje na ljudski organizam.
Na predavanju se također moglo vidjeti više različitih skala elektromagnetskog i tehnološkog zračenja, pri čemu je istaknuta još jedna malo poznata činjenica a to je da tzv. «štedljive lampe» zrače puno više nego obične, volframske.
Stoga je Perinović pozvao nazočne da mobitele ne nose uz tijelo, nego po mogućnosti u torbi, a također je upozorio i na važnost utvrđivanja zračenja u prostorijama u kojima borave, ponudivši se da će onima koji žele to i sam drage volje napraviti. Publika je također mogla i sama pogledati uređaj za mjerenje zračenja te provjeriti je li sjela na mjesto s više ili manje štetnih zračenja.
Svoje izlaganje je Perinović okončao još jednom simboličkom akcijom vezanog uz blagdan Sv. Zoila te je svima u dvorani podijelio kape s natpisom: «Sv. Zoilo zaštitnik poštenih Zadrana».