Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatska je ekonomski ugrožena

Autor: Siniša Klarica

16.12.2009. 23:00
Hrvatska je ekonomski ugrožena

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U ovom trenutku Hrvatska ne može platiti niti lipe kamata po vlastitim kreditima, a to znači da smo na rubu bankrota. Oko toga se mora voditi predsjednička kampanja i svaka državna politika, kaže Vidošević


Ogorčen sam dosadašnjim tijekom kampanje. Ne toliko činjenicom da ja loše stojim. Ide mi sjajno jer ankete pokazuju da sam na pragu drugog kruga. Ogorčen sam što nitko od kandidata u kampanji ne govori o životu Hrvatske. Hrvatska je stvarno ekonomski ugrožena. U ovom trenutku Hrvatska ne možem platiti niti lipe kamata po vlastitim kreditima, a to znači da smo na rubu bankrota. Oko toga se mora voditi predsjednička kampanja i svaka državna politika. Ako to ne shvaćamo onda nemaju smisla i oni koji su ovdje poginuli i Gotovina u Haagu i svi generali koj sjede s njim. Naša parcela jest upisana u kartu Europe. Mi smo joj vlasnici, ali ona je pod hipotekom, govorio je na početku jučerašnje tiskovne konferencije u Zadru nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević.
Vidošević je rekao da se varaju oni koji misle da se u Hrvatskoj više nema što prodati. Hrvatski otoci, Hrvatske vode i šume, hrvatska energija, urbanizirana i infrastrukturno uređena područja, sve se to još, po Vidoševiću, može prodati. Ali, dodaje:”…zar ćemo nakon 900 godina sanjanja države sve te snove prodati. Ipak Vidošević je uvjeren da se iz toga može izaći jer je 1956. jedan Japan imao 55 posto manji društveni proizvod od Hrvatske. Obje Koreje fizički su umirale od gladi 60-tih godina, a danas su, za manje od jednog radnog vijeka čovjeka, postale industrijske velesile.
– Ja kao predsjednik republike, igram na to da Hrvatska ima šanske prvenstveno zbog prometnog položaja. Imamo najsjeverniji morski ulaz u europski kontinet. Hrvatska mora biti mediteran srednje Europe. Danas je ponovno aktualno stvaranje srednjeeuropske konfederacije, kakvu je zagovarao američki predsjednik Wilson nakon 1. svjetskog rata. Od Krakowa preko Češke do zapadne Ukrajine, nema većeg potencijala nego što je Jadran. Mi imamo silne potencijale, luke, željeznicu, ceste, plinovod, naftovod što nitko osim Hrvatske nema u okruženju. Da se ne govori koliko industrijskih lokacija je ostalo zapušteno, a do kojih vode i ceste i željeznica. Međutim, neće investicije doći u jednu lupešku i korumpiranu zemlju u kojoj država 180 dana ne plaća svoje obveze. Probleme izostanka investicija ne možete rješiti ako država prva gaji nemoral, grmio je Vidošević s govornice zadarskog Arsenala.
U novi ekonomski procvat, ukazuje Vidošević, mora biti upregnuta cijelokupna diplomacija, ali i obavještajne službe. Vidošević zaziva i veće sudjelovanje bivših časnika HV u kriznim menagmentima jer su u ratu dokazali da znaju voditi bojne i brigade i upravljati resursima, a većina njih je, u što Vidošević ubraja i sebe, je ionako školovana.
Zadar, iako stradao za vrijeme rata, uz Vukovar je najveći potencijal Hrvatske, osobito u poljoprivredi. No 15 godina se o Vukovaru govori kao o socijalnom slučaju, a Zadar ima takve uvjete, kao to da mu autocesta izravno dopire do luke Gaženica, što nema nitko. No samo u Zadarskoj županiji, nema niti jednog metra komercijalnih šuma, a pola županije se vodi kao šume. To po Vidoševiću može učiniti smo luda zemlja koja 47 posto svog teritorija vodi kao šume, a zapravo je samo 20 posto komercijalnih šuma. Sve ostalo je zapušteni poljoprivredni prostor.
Također, kaže Vidošević, pogrešno je razmišljanje da predsjednik Hrvatske nema ovlasti u rješavanju gospodarskih pitanja. U Europi, kaže Vidošević, samo francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ima veće ovlasti od predsjednika Mesića. No institut sazivanja tematskih sjednica, po Vidoševiću, nije toliko dobar koliko međusobni dogovor svih onih koji kreiraju ekonomsku politiku zemlje.