Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Biciklisti proslavili blagdan sv. Zoila

16.12.2010. 23:00
Biciklisti proslavili  blagdan sv. Zoila


Društvo za zaštitu biciklista u prometu proslavilo je jučer blagdan sv. Zoila u prostoru konobe Skoblar. Radi se o već tradicionalnom obilježavaju ovog, u Zadru pomalo zaboravljenog sveca, jednoga od zaštitnika grada Zadra. Blagdan sv. Zoila slavi se unatrag osam stoljeća, a često je njegovo obilježavanje bilo zabranjivano. Možda je to jedan od razloga zašto ovaj zaštitnik zadarskoga puka nije nikad dobio svoju crkvu kao druga tri zaštitnika našega grada.
– Unatrag već sto, 150 godina, sveti Zoilo je kod nas zabranjivan i tako se na njega počelo zaboravljati. Zato mi stari Zadrani pokušavamo obnoviti svetog Zoila jer je on bio zaštitnik naroda. Danas vidimo kako malo, po malo nestajemo, nestaje tradicije, dobili smo samostalnost i slobodu, ali nestaje naroda, objasnio je Ferdinand Perinović, predsjednik Društva za zaštitu biciklista u prometu.
Kako bi blagdan Sv. Zoila bio obilježen na pravi način stari Varošani koji su ga odlučili oživjeti našli su se u konobi Skoblar kako bi ispjevali pjesmu “Premila domovina” koja se tradicionalno pjeva uz ovaj blagdan. Iako sveti Zoilo nije proslavljen u velikom stilu kao ostali zaštitnici našega grada vjerujemo da bi mu se ovako skromno obilježavanje, ali u pučkom duhu ipak najviše svidjelo.