Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Boja za dugu tradiciju

16.12.2010. 23:00
Boja za dugu tradiciju


Prvi broj izdan ove godine ima tematiku boje. Ni to, naravno, nije slučajno. Naime, studenti su časopis pokušali koncipirati tako da odgovara pojedinim kolegijima, a kako su na prvoj godini imali kolegij Osnova povijesti umjetnosti tako je iz njega izdvojena boja kao tema prvog broja, kazala je Anita Maglov, jedna od urednica


Zadarsko sveučilište dobilo je novi časopis  za svoje arhive. Radi se o časopisu “Kontrast” kojeg je osnovala nekolicina studenata s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, a prvi broj promoviran je u srijedu navečer na Sveučilištu. Uredništvo su preuzeli Anita Maglov, Josipa Martinić, Milena Tabula i Ivan Vekić, a prvi broj izašao je u nakladi od 100 primjeraka. Osim entuzijazma časopis je objavljen financijskom potporom Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta Zadru.
– Na jednoj ugodnoj kavici u Arkadi odlučili smo konačno realizirati ideju koju imamo već duže vremena. Prvi put ta se ideja javila na našoj drugoj godini i budući da se sad nalazimo na petoj godini i da se zapravo približava kraj našeg studiranja odlučili smo tu ideju provesti u djelo i napraviti naš prvi studentski časopis. Iako uskoro odlazimo, ovaj prvi broj časopisa posvetili smo brucošima i brucošicama kako bi oni nastavili naš rad, a izdavaštvo ovog časopisa postala jedna lijepa tradicija, prisjetila se jedna od urednica, Anita Maglov, samih začetaka časopisa. Prvi broj izdan ove godine ima tematiku boje. Ni to, naravno, nije slučajno. Naime, studenti su časopis pokušali koncipirati tako da odgovara pojedinim kolegijima, a kako su na prvoj godini imali kolegij Osnova povijesti umjetnosti tako je iz tog kolegija izdvojena boja kao tema prvog broja.
Članci uključeni u prvi broj slani su na službeni mail časopisa koji je podijeljen u četiri kategorije. Na plakatima je objavljen mail kao i tema broja na koju su pristizali različiti tekstovi i to od studenata pete godine pa sve do brucoša. Isti princip primjenjivat će se i na druge brojeve.
Projekt časopisa “Kontrast” u potpunosti je studentski projekt. Kao i svaki pravi časopis, ima svoje urednike, lektoricu i grafičare, a izlazit će tri puta godišnje. S obzirom na entuzijazam mladih studenata, ali i kvalitetu napravljenog nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti i da se neće ugasiti nakon nekoliko brojeva.