Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Istina je oko nas

16.12.2010. 23:00
Istina je oko nas


Pohvaljujem studente za otvorenost koju su pokazali i kojom su tražili istinu. Drago mi je da je upravo ta otvorenost obilježje novih generacija koje studiraju na Sveučilištu, zaključio je ovogodišnje obilježavanje pročelnik Dadić.


U srijedu je okruglim stolom na temu istine završilo obilježavanje “Svjetskog dana filozofije” u Zadru. Obilježavanje je započelo u ponedjeljak u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II filozofskom radionicom na temu “Maske suvremenog nihilizma”. Službeno je otvoreno u utorak predavanjima predsjednika Hrvatskog filozofskog društva prof. dr. sc. Lina Veljaka te doc. dr. sc. Hrvoja Jurića. Već na tim prvim predavanjima studenti su pokazali golemo zanimanje koje je kulminiralo okupljanjem studenata u velikom broju na završnici, tj. održavanju okruglog stola u srijedu. Okrugli stol moderirala je prof. dr. sc. Iris Tićac koja je, nakon kratkih uvodnih predavanja o temama kojima će se baviti okrugli stol, započela s pitanjima nakon čega su studenti preuzeli raspravu pokazujući ne samo interes nego i veliko znanje. Glavna tema bila je istina koja je, sudeći prema raspravi, jedna od glavnih preokupacija mladih ljudi danas.
– Zadovoljan sam da mogu reći kako za vrijeme trajanja okruglog stola nismo niti jednom odmaknuli od naše glavne teme. Studenti su pokazali velik interes te smo stol morali prekinuti zbog obaveza profesora, ali bilo mi je drago kad su mi studenti na hodniku rekli da oni nastavljaju dalje. Oduševila me raznolikost pristupa koja se pokazala za vrijeme rasprave i angažman studenata zbog kojeg je rasprava potrajala dva i pol sata, bio je zadovoljan prof. dr. sc. Borislav Dadić, pročelnik Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru. Upravo radi velikoga interesa i upita studenata pročelnik Dadić otkrio nam je kako planiraju obilježavanje dana filofofije ponoviti prvom prilikom. S obzirom da uskoro izlazi monografija sveučilišta Odjel za filozofiju tih dana organizirao bi još jedno obilježavanje Dana filozofije kako bi se obilježila duga tradicija filozofije na Sveučilištu u Zadru. Nadaju se da bi uz domaće predavače mogli dovesti i neke goste iz inozemstva što bi zasigurno oduševilo studente.
Motivacije za organizaciju još jednog susreta ima i više nego dovoljno. Naime studenti su se usmeno već predbilježili za iduću raspravu i slušanje zanimljivih predavača.
– Jako sam zadovoljan ovogodišnjim obilježavanje Svjetskog dana filozofije na našem Sveučilištu. Moram se zahvaliti profesorima iz Zagreba, profesoru Veljaku i Juriću koji su izdvojili svoje vrijeme. Profesor Jurić, koji inače ne predaje našim studenima, ostao je oduševljen te je istaknuo kako u Zagrebu nikad ne može sakupiti toliki broj studenata za svoja predavanja. Također pohvaljujem studente za otvorenost koju su pokazali i kojom su tražili istinu. Drago mi je da je upravo ta otvorenost obilježje novih generacija koje studiraju na Sveučilištu, zaključio je ovogodišnje obilježavanje pročelnik Dadić.
Ovakav odaziv pokazao je kako unatoč tisućljećima postojanja filozofija nije mrtva, nego živa znanost bez koje naše društvo jednostavno ne bi moglo funkcionirati.