Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zbog prodaje jednog “šuta” osuđen na dvije godine zatvora

16.12.2010. 23:00
Zbog prodaje jednog “šuta”  osuđen na dvije godine zatvora


Elvis Cah kojeg se teretilo da je 16. srpnja ove godine Švaljaku i Ćurku prodao 0,32 grama heroina za sto kuna, kažnjen je s dvije godine zatvora, dok su “kupci šuta” osuđeni na uvjetne kazne


Na dvije godine  zatvora jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen Elvis Cah  (42), dok su drugooptuženi  Jurij Švaljek (29) i trećeoptuženi Marcelin Ćurko (33)  prošli s uvjetnim osudama.  Švaljeku je izrečena kazna od  sedam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine, a Ćurku  mjesec više uz rok kušnje u  trajanju od tri godine.
Optužnicom Županijskog  državnog odvjetništva Caha se  teretilo da je 16. srpnja ove  godine u obiteljskoj kući u  Diklu Švaljaku i Ćurku prodao jedan paketić s 0,36 grama heroina za iznos od sto  kuna. S obzirom na to da su  mu policajci u pretresu doma  pronašli još 1,76 grama heroina tužiteljstvo ga je teretilo  da je namjeravao prodati najmanje 2,32 grama heroina, a  pronađeno mu je i 1,2 grama  marihuane te 4,85 grama heptanona izmiješanog s cedevitom. Kupce “šuta”, Švaljaka i  Ćurka, policajci su nešto kasnije, netom prije nego što su  konzumirali heroin, zatekli u  nedovršenoj građevini nedaleko od crkve Blažene Djevice  Marije pa se njih optužnicom  teretilo samo za posjed.
Iako je za preprodaju opojnih droga zakonom zaprijećena minimalna kazna u trajanju od tri godine, predsjednik sudskog vijeća Marijan  Bitanga obrazlažući presudu,  rekao je kako je Cahu kao  olakotna okolnost pri izricanju kaznene sankcije u obzir  uzeto njegovo sudjelovanje u  Domovinskom ratu, a u  izrečenu kaznu uračunava mu  se i pritvor od 16. srpnja pa sve  do jučer kada mu je nakon  izricanja presude ukinut pritvor do pravomoćnosti, odnosno upućivanja na izdržavanje  kazne. Osim toga, izrečena  mu je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti, a istaknuto je i kako mu je pri izricanju kazne izuzet heptanon  pomiješan s cedevitom, jer je  njegov liječnik potvrdio kako  mu je nekoliko dana prije  uhićenja dao tjednu dozu od  po 20 tableta. 
Drugooptuženom Švaljeku  izrečena je uvjetna kazna u  trajanju od dvije godine, a  trećeoptuženom Ćurku uvjetna kazna od tri godine.  Trećeoptuženi Marcelin Ćurko, iako se sumnjičio za posjed  jednako kao i Švaljek, dobio je  veću kaznu jer je prema kaznenoj evidenciji on već dvaput  pravomoćno osuđivan zbog  posjeda opojnih droga.