Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Briševo u ozračju humanosti i tekućeg zlata

16.12.2011. 23:00
Briševo u ozračju humanosti i tekućeg zlata


Siga vam je posebna vrst tla, kao brušnjača, neka vrsta kamena koji se od Sunca i mraza rastvara i pravi sipku zemlju koja je propsuna dolje u tlu. Tako di god je ta siga, tu ne leži voda po krojenom, nego propada doli. Tu maslina najbolje uspjeva. To je područje ovdje od Sv. Mihovila do na kraju Ruplja pa zatim u Briševu, od Mazije skroz do Zemunika do Gradine, a isto tako i iznad Zadra prema Dračevcu, kaže Anđelko Baljak iz Lovinca
Na fešti će biti priređena i vođena dedustacija maslinovih ulja u organizaciji Udruge Olea iz Zadra, a bit će održana i stručna predavanja na temu maslinarstva. Program započinje već u 11 sati u Društvenom domu u Briševu, a potrajat će sve do večernjih sati


U Briševu je danas fešta od ulja. Drugi put članovi Udruge “Maslina”, koja okuplja maslinare i uljare u Općini Poličnik, okupit će se na svome internom natjecanju i usporediti kvalitetu svojih proizvoda. Premda ovo natjecanje okuplja samo članove udruge, to znači itekako jaku konkurenciju, jer je već duže vremena poznato da su upravo maslinari i uljari s područja općine Poličnik jedni od najuspješnijih i najtrofejnijih u čitavoj Zadarskoj županiji, a često osvajaju priznanja i na međužupanijskim te međunarodnim natjecanjima. O proteklom razdoblju, predsjednik Udruge “Maslina” Nado Butić nam je kazao sljedeće:
– Kad je riječ ne samo o udrugama, nego i o poduzećima i tvrtkama, ili se napreduje ili nazaduje. Stagnacije nema, a ja mislim da mi ipak pomalo napredujemo. Ove godine očekujemo veliki posjet ovoj našoj manifestaciji, jer se zajedno s Maslinafestom, održava i humanitarna akcija za pomoć jednoj našoj djevojci koja je nastradala prošle godine u prometnoj nesreći i još uvijek je u komi. Zato ove godine organiziramo i humanitarnu akciju, a prihod će ići za pomoć toj obitelji.
 Suša se ipak osjetila
Dvadeset i jedan uzorak ulja predan je ove godine na ocjenjivanje u Udrugu “Olea” u Zadru, kaže Nado Butić koji je istaknuo:
– Naravno, sva su ulja vrhunska, a tri su najbolja, što ćemo proglasiti na današnjoj manifestaciji. Također, treba kazati da većina naših maslinara ima navodnjavanje u svojim maslinicima, međutim ovogodišnja suša se isto osjetila. Previsoka temperatura je bila pa nismo mogli nadoknaditi nedostatak vlage u zraku ovom vlagom koju smo davali natapanjem kap na kap, preko žilnog sustava. Može se reći da su se vremenske prilike ove godine znatno osjetile u maslinarstvu ovoga područja, naglasio je Butić i nastavio:
– Odrazilo se na svemu, a prije svega na urodu maslina. Previsoka temperatura je bila tijekom perioda oprašivanja. One su odbacile puno plodova na samom početku, a još kasnije smo imali problem sa svrdlašem, sa sitnim plodovima pa nam je i to stvorilo dosta problema, doduše, ne koliko i suša, ali ipak ima i on udjela u gubitku koji se osjetio ove godine, rekao nam je Butić, koji je međutim, dodao:
– Mi smo, sve u svemu, ipak, zadovoljni. U nekim maslinicama se ove vremenske nepogode nisu toliko drastično osjetile. Negdje se suša ipak odrazila na kvalitetu ulja. Kod onih maslinara koji nisu imali navodnjavanje osjeti se trpkost u ustima kad se kuša ulje, što je posljedica suše, otkriva Butić, kojeg smo upitali kako članovi ove udruge uspijevaju u prodaji svoga ulja:
– To nam je sve veći problem, iako smo do sada uspijevali s obzirom na to da imamo vrhunsko, ekstra djevičansko ulje. Uspijevali smo ga plasirati uglavnom na domaćem tržištu, a nešto su naši maslinari, preko svojih prijatelja i poznanika koji stalno dolaze u Hrvatsku, poslali i vani. Neka su ulja otišla u Austriju, neka u Švicarsku, a u Sloveniju da se i ne govori. Poznati smo po vrhunskoj kvaliteti i dosad smo uspijevali prodati, ali to će nam biti problem, jer i mi sve teže prodajemo. Povećavaju se količine, ističe Nado Butić koji nam je kazao kako Maslinafest u Briševu počinje danas u 11 sati i trajat će čitav dan. Između 16 i 17 sati proglasit će se tri najbolja ulja koja su osvojila najveći broj bodova na internom natjecanju između članova. U cjelodnevnom kulturno-zabavnom programu sudjelovat će sve udruge s područja Općine Poličnik: klapa Kaporan iz Poličnika, KUD Kanica iz Briševa, a članovi Lovačkog društva “Kuna” će pripremati divljač koja će se prodavati po promotivnim cijenama, a sav će prikupljeni novac od toga i prodaje pića biti usmjeren u humanitarne svrhe za pomoć obitelji Romić.
Pričati s maslinama
Posjetili smo ovome prigodom i još par članova Udruge “Maslina”, a među njima i Petra Šestana iz Briševa koji je radni vijek proveo u električarskom obrtu, a prve je masline posadio prije dvadesetak godina.
– Namjeravao sam ih posaditi i prije, a onda je bio rat i tadašnja situacija i tako smo počeli. Sorte su orkule i lecina, priča nam Petar Šestan, koji je osjetio posljedice teških vremenskih prilika ove godine.
– Ova godina je podbacila. Lecine su otpale od tog svrdlaša, ali kod orkule sve što je rodilo je i ostalo. Ja imam 250 stabala, orkule su stare dvadeset godina, a 150 stabala lecine staro je sedam godina te mlade orkule stare tek dvije godine, kazao nam je Šestan, koga smo upitali koja je tajna u proizvodnji kvalitetnoga ulja.
– Uredno to obrađujem, radim, prskam protiv nametnika, čistim koliko znam i umijem, priča Petar Šestan koji se ne slaže s uobičajenim pričama kako maslina ne traži veliku brigu.
– Traži ona dosta posla i pažnje. Možda bi trebalo znati pričati s maslinom. Razumiti je, više negoli ona nas može razumiti jer ona čeka. Čeka na nas, ne može pobići. Triba je čistiti, rezati, prskati. Također, maslinik frezam i ako se to sve napravi, druge tajne ne vidim. Za kvalitetu se treba držati onih normi koje kaže struka, rekao nam je Šestan koji svoje masline prerađuje u uljari u Nadinu.
 Siga – zemlja za maslinu
Anđelko Baljak iz Lovinca otkrio nam je, pak, kako je zemlja u ovom dijelu Zadarske županije upravo idealna za maslinarstvo:
– Siga vam je posebna vrst tla, kao brušnjača, neka vrsta kamena koji se od Sunca i mraza rastvara i pravi sipku zemlju koja je propusna dolje u tlu. Tako di god je ta siga, tu ne leži voda pod korijenom, nego propada doli. Tu maslina najbolje uspijeva. To je područje ovdje od Sv. Mihovila do na kraju Ruplja pa zatim u Briševu, od Mazije skroz do Zemunika do Gradine, a isto tako i iznad Zadra prema Dračevcu, kaže Baljak koji su svome masliniku ima masline stare i osamdeset godina.
– U ovom kraju je bila tradicija maslinarstva. U mojoj obitelji su znali imati po nekoliko stolitara ulja još prije onog leda pedeset i šeste. I otad se maslinarstvo zapuštalo u ovom kraju. Kao da nisu posvetili pozornost da se stabla moraju regenerirati i tako se zapuštalo. Moji su nekad imali plantažu od skoro dva hektara u komadu, ali kad je mraz odnio su zapuštali, nije ni meni jasno zašto, ali sad su evo počeli saditi. Sad i ja imam 420 stabala. Od pet do osamdeset godina, rekao nam je Anđelko Baljak, a sorte su mu pretežito orkule, uz masnjaču kao oprašivač.
– To je autohtona sorta koja je kod nas dokazana. Zašto ove godine nema talijanskih sorti? One nisu otporne na sušu, a naša orkula ima i ove godine urod kao nikad dosad. Najbolji urod koji imam otkad se bavim maslinarstvom je ove godine s tim da sam malo vode dodao di je bilo kritično, ali uglavnom nisam ništa, ni kap vode. A isto su bile za primjer, kao da su šljive, a ne masline. Čudili su se i stručnjaci i laici, ni ja sam nisam virova no imao sam dobru mehanizaciju i uradio sam ih pravovremeno i posijao im zelenu gnojidbu, kao golu, posijao i potom zaorao i moguće da im je i to doprinijelo, ustvrdio je Baljak koji je ove godine zadovoljan sa svojim urodom koji je iznosio pet tona, a randman nigdje nije bio ispod 18 posto. Svrdlaš mu, kako kaže, nije napravio puno štete. Pojavljivao se samo na rubnim dijelovima, uz suhozide, ali ne na plantaži.
– Što se tiče tržišta, možda je negdje doista i došlo do zasićenja, ali ja to još nisam osjetio. Nisam imao ni neke količine, a dosta prodam i ploda, ali i ulje sam uglavnom normalno rješavao i sad sam prešao na ekološki uzgoj. Baš zbog te povećane ponude, potrebno je napraviti nešto da proizvođač malo iskače iz uobičajenih okvira. Za ovu godinu sam dobio potvrdnicu, a dogodine su mi obećali markice i nadam se da će to ići, zaključio je Anđelko Baljak.


Budućnost je u zadruzi




– Zadruga je naš plan i naša budućnost. Nemamo, međutim, još onu kritičnu masu potrebnu za osnivanje zadruge, ali nadam se da ćemo je imati u skoroj budućnosti, jer je problem plasmana sve veći i morat ćemo se organizirati i nastupiti zajednički. Hoćemo li mi to napraviti sami, dakle naša Udruga prerasti u zadrugu ili paralelno imati i jedno i drugo, ili će se napraviti nešto po tom pitanju na razini županije, ne znam, ali to će se morati napraviti. Mislim da bi najbolje bilo organizirati se na županijskoj razini, napraviti jednu krovnu organizaciju maslinara i uljara pa da nastupamo pod jednom kapom i to bi bilo idealno. Postoje ideje, što će biti, još ne znamo, ali u skoroj budućnosti će se o tome morati razmišljati, kazao je predsjednik udruge, Nado Butić.


Sto litara ulja potroši se u obitelji!


– Nemam još toliku količinu za prodaju jer su mi mlade masline, tako da još ni litru nisam prodavao. Nešto malo darujem, a ovo drugo je za nas. Što se tiče potrošnje moga domaćinstva, mislim da smo svjetski rekorderi, jer nas petero godišnje potrošimo više od stotinu litara. Ali neka, zato sam ih i sadio, otkrio nam je Petar Šestan.


I otac i sin uspješni maslinari


Među članovima Udruge “Maslina” nije rijedak slučaj da se maslinarstvom bave i pripadnici više generacija. Tako je i kod obitelji Romić u kojoj je Srećko od 1996. do danas nakupio niz priznanja na mnogim maslinarskim manifestacijama, a sve se više maslinama bavi i sin Ante. Pomaže mu i brat Krešimir.
– Započeo sam raditi s ocem, a onda se sve više i više i sam uključujem. Slušamo struku, slijedimo trendove i savjete koje dobivamo u okviru naše Udruge, kod gospodina Butića, oca Srećka i drugih maslinara, kazao nam je Ante Romić koji o prodaji kaže da se za sada uspijeva prodati, najviše preko prijatelja i poznanika koji cijene kvalitetno ulje iz Briševa. Ante se nada da će i njegov sin Antonio krenuti njegovim i stopama dida Srećka.


Gastrosusret “Za Matein osmijeh”


Paralelno s Maslina festom 2011. Općina Poličnik danas u Društvenom domu u Briševu organizira Gastrosusret u okviru akcije “Za Matein osmijeh”.
16-godišnja Matea Romić je gotovo godinu dana u komi, otkad ju je na Jadranskoj magistrali u Murvici oborio automobil. Nedavno joj je ugrađen elektrostimulator koji bi trebao potaknuti buđenje. Njezin otac Predrag Romić nedavno je i sam stradao u automobilskoj nesreći, a majka Tina stalno je s njom u Krapinskim toplicama. Ona ne radi, a Predrag, inače policajac, sada zbog bolovanja prima umanjenu plaću. Mile (18) i Ana-Maria (11) stalno su uz svoju sestru Mateu, barem duhom, a cijela obitelj, koliko god je teško, ne gubi nadu u njezin oporavak.
Svi prihodi od jela i pića idu obitelji Romić. Uz zabavni program klape Koporan i KUD-a Kanica, Udruga lovaca Kuna iz Poličnika pripremat će divljač, Općina Poličnik i KK Poličnik bit će majstori od roštilja, ekipa Zadarskog lista, koji je i medijski pokrovitelj, pripremat će hobotnicu s krumpirima, a za desert je zadužena Udruga žena općine Poličnik. Svi koji će danas ručati u Društvenom domu u Briševu, osim s dobrim ručkom, bit će zadovoljni s činjenicom da su pomogli onima kojima je pomoć zaista potrebna.
Katina VRSALJKO