Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvoje Stević i Ivo Jelečević Zadar Opena 2011

16.12.2011. 23:00
Hrvoje Stević i Ivo Jelečević Zadar Opena 2011


Zadarski turnir je najjači u Hrvatskoj i najbolje organizirani. Uvijek mi je drago doći igrati u Zadar, rekao je Hrvoje Stević koji je do titulje najboljeg došao pobjedom u zadnjem kolu nad Alojzijem Jankovićem


Hrvoje Stević pobjednik je A turnira međunarodnog šahovskog turnira „Zadar Open 2011″, a Ivo Jelečević B turnira. Stević je lavovskoj konkurenciji do prvog mjesta došao sa sedam osvojenih bodova iz devet kola i po drugi puta osvojio Zadar. Prvi puta je to bilo 2002. godine. Jelečević je B turnir osvojio isto sa sedam bodova, koliko imaju i drugoplasirani Rikard Medančić te trećeplasirani Marko Stipić.
-Zadarski turnir je najjači u Hrvatskoj i najbolje organizirani. Uvijek mi je drago doći igrati u Zadar, rekao je Hrvoje Stević koji je do titule najboljeg došao pobjedom u zadnjem kolu nad Alojzijem Jankovićem.
Od domaćih igrača najbolji na A turniru bio je velemajstor Saša Martinović, član ŠK Casper i ŠK Goran. On je turnir završio s pedeset postotnim učinkom na dvadeset i četvrtom mjestu.
-Open nikada nije bio jači. Zadovoljan sam rezultatom, a posebno kvalitetom mojih partija. Igrao sam hrabro i beskompromisno, rekao je Martinović.
Isto koliko i Martinović osvojio je fide majstor Ivan Jakić, ŠK Zadar, te se na kraju plasirao na dvadeset i sedmo mjesto. Međunarodni majstor Saša Režan, ŠK Goran, na kraju je sakupio četiri boda i turnir završio dvadeset i deveti.
Na B turniru ugodno je iznenadio član ŠK Zadar Marko Stipić koji je turnir završio na trećem mjestu sa sedam osvojenih bodova. Prosječnu igru u prvom djelu turnira popravio je u furioznom finišu.
– U početku sam imao promjenjivu formu, ali sam zato odigrao odličan finiš i napravio četiri iz četiri, ističe Stipić.
Odličnu igru pokazao je i kadet ŠK Casper i ŠK Zadar Toni Petrušić. Najperspektivniji i najbolji zadarski kadet turnir je završio na osmom mjestu za šest osvojenih bodova te je proglašen najboljim juniorom Zadarske županije. Da je dobio partiju u zadnjem kolu bio bi prvak i u turnirsku povijest upisao bi se kao prvi domaći igrač koji je podignuo pobjednički pehar. Bez obzira na to Petrušić je pokazao odličnu igru i popravio rejting za 37 ELO bodova.
– Turnir je bio jak i zadovoljan sam ostvarenim rezultatom. Ovaj turnir puno znači za Zadar. Mislim kako bi bilo dobro da se tijekom godine organizira nekoliko manjih turnira za nas domaće igrače, kaže Petrušić.
Dodajmo kako je splićanin Ante Šarić ostvario pravo sudjelovanja na zatvorenom prvenstvu Hrvatske koje se za mjesec dana igra u Opatiji. Denis Kadrić osvojio je normu za velemajstora, a Matej Šebenik i Milan Franić ostvarili su rezultat za istu, ali im drugi kriteriji nisu bili naklonjeni. Međutim glavni sudac turnira Nenad Dorić rekao je kako vjeruje da će im ona biti priznata s obzirom na snagu turnira. Najbolja žena na A turniru bila je slovakinja Regina Pokorna koja je na kraju trideset i druga s ćetiri boda. Na B turniru najbolja žena bila je Kristina Šarić, deseta sa šest bodova.
Poredak  A:Hrvoje Stević 7, Matej Šebenik 6,5, Zdenko Kožul, Ante Šarić, Borki Predojević, Milan Franić 6, Ivan Šarić, Dragan Solak, Nikola Sedlak, David Berczes, Gyula Pap, Alojzije Janković, Kaido Kulatos, Ognjen Citan 5,5.
Poredak B: Ivo Jelečević, Rikard Medančić, Marko Stipić 7, Mate Ribičić, Josip Dugandžić, Josip Stočko 6,5, Ante Vidović, Toni Petrušić, Marijan Krištović, Kristina Šarić, Borislav Ivanov, Bogdan Božinović 6.