Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milena Dundov: Djeca su ušla u svoju novu tvornicu snova

16.12.2011. 23:00
Milena Dundov: Djeca su ušla u svoju novu tvornicu snova


Na Svetu Lucu dječica su po prvi put ušla u dvoranu, u svoju novu tvornicu snova. Nisu ni slutili koliko generacija njih je ovo sanjalo, radilo, željelo,koliko je truda, muke, ljubavi, talenta ugrađeno do ovog trenutka – Milena Dundov


Tvornica snova napokon je proradila. Nakon svečane pretpremijere predstave “Drago Č. i tvornica čokolade” u kojoj su djeca na Svetu Lucu ušla u novu zgradu Kazališta lutaka Zadar, na premijeri iste predstave u četvrtak tu priliku dobili su i odrasli. Predvođeni lutkarima, nakon prvog dijela predstave koji je igran u Sv. Dominiku, publika se uputila na drugi dio predstave u tvornicu snova iliti tvornicu čokolade Wiliya Wonke.
Mnogi od okupljenih nisu mogli sakriti oduševljenje konačnim otvorenjem, a poneki ni suze radosnice.
Nakon odlično odrađene predstave priređen je svečani domjenak na kojem se, naravno, razgovaralo o predstavi, ali i peripetijama gradnje nove zgrade Kazališta lutaka staroj 26 godina.
Završena obnova svih lutkarskih kazališta u Hrvatskoj
– Nakon 26 godina napokon je završen projekt izgradnje Kazališta lutaka u Zadru. Dugo se čekalo, ali s ovim projektom završena je obnova svih lutkarskih kazališta u Hrvatskoj. Ova večerašnja predstava kruna je događanja svega što smo očekivali za prošli SLUK, a što se zbog tehničkih okolnosti nije dogodilo. Kao bivši član ovoga ansambla izuzetno sam sretan i ponosan što smo ipak dočekali otvorenje, jer sam bio u kazalištu i sjećam se kad smo tek počinjali s izgradnjom, rekao je Srećko Šestan, ravnatelj Uprave u Ministarstvu kulture i nekadašnji glumac Kazališta lutaka Zadar. Šestan je istaknuo i kako je izgradnja i otvorenje ove zgrade od posebnog značaja ne samo za lutkarska kazališta, nego za cijelo hrvatsko kazalište te će se u njemu zasigurno održati mnogo lijepih događanja.
Sreću nije mogla sakriti ni Milena Dundov koja je cijeli svoj životni vijek radom bila vezana uz zadarsko Kazalište lutaka.
– Na Svetu Lucu dječica su po prvi put ušla u dvoranu, u svoju novu tvornicu snova. Nisu ni slutili koliko generacija njih je ovo sanjalo, radilo, željelo,koliko je truda, muke, ljubavi, talenta ugrađeno do ovog trenutka. Moramo reći da je ovo malo kazalište donijelo nebrojeno nagrada gradu Zadru, pronijelo je slavu Europom i svijetom. I zato, za sve one, koji su se trudili i stvarali, za sve one kojih nema, kao i one koji su tu, jedno veliko srdačno – hvala, poručila je s emocijama u glasu Dundov.
Zbog angažmana na RTL-ovoj sapunici “Ruža vjetrova” u predstavi nisu glumili, ali su kolege došli podržati i dugogodišnji glumci Kazališta Jure Aras i Tamara Šoletić.
KLZ dobilo što je zaslužilo
– Još sam pod svakakvim dojmovima, od predstave do samog otvorenja. Sve to skupa dirnulo me, posebno Milenin govor, tako da su moji dojmovi u rasponu od tuge i sjete do euforije. Što se tiče predstave fantastična je, vidi se da je uložen velik trud i rad. Bilo je lijepo gledati kao publika, a s druge fali taj moment da si u tome, kazao je Aras priznajući da mu je ipak pomalo žao jer nije mogao sudjelovati u predstavi.
Gradonačelnik grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić nije krio oduševljenje najnovijim uratkom zadarskih lutkara, kao ni mogućnostima zgrade.
– Oduševljen sam, ovako nešto nisam doživio, rekli su mi da je dobro, pripremio sam se na dobro, ali stvarno izvanredno. U tehničkom smislu oduševljen sam, ako smo čekali dugo novu zgradu Kazališta lutaka pa evo sad stvarno znamo zašto smo je čekali. To su prekrasne mogućnosti kakve još nisam doživio, predstava je krasna, ne zna se za koga je ljepša, za odrasle ili za djecu, nije štedio riječi gradonačelnik.
Posebnu pohvalu redatelju Zlatku Svibenu i glumcima uputio je zadarski pisac i predsjednik Kazališnog vijeća Kazališta lutaka Zadar Tomislav Marijan Bilosnić.
– Ovo je pravi spektakl. Kao čovjek iz kazališta mogu reći da sam uzbuđen i sretan, konačno je Kazalište lutaka dobilo ono što je zaslužilo, da svi ti kreativni potencijali dođu do izražaja. A Svibenu skidam kapu, kad nas starije uvuče u igru da dva sata gledamo zabezeknuti i oduševljeni mogu onda misliti kako je djeci, istaknuo je Bilosnić naglasivši kako je ovo veliki dan za kulturu Grada Zadra.
Sad kad su konačno ušli u svoju tvornicu snova, možemo samo maštati kakve će sve čarolije izlaziti iz nje. Jedno je sigurno, i ova najnovija predstava lutkarima će zasigurno donijeti brojne nagrade, a djeci puno smijeha, veselja i lijepih uspomena.


Pismo Zvonka Festinija




Zvonko Festini, predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e poslao je ovim povodom i pismo koje je pročitala Milena Dundov.
– Danas je veliki dan hrvatskog lutkarstva. Veliki kazališni dan. Daleka je 1952., gotovo smo zaboravili grupu entuzijasta, na čelu s Paetonijem i Gatarom, okupljenih u adaptiranom sportskom centru na Jazinama, istinskom ishodištu svega iznimnog u gradu Zadru. Od Crvenkapice do Michelangela, vi ste se dokazivali, Ružno pače, Kositreni vojnik, Zvjezdan, Robinzon… niz je drugih odličnica, a sve to bilo je i jest vaša moneta kojom ste sagradili ovu dvoranu. Ne, ona vam nije poklonjena. Ona je zarađena i sagrađena na najbolji mogući način. I zato vam hvala u ime svekolikog hrvatskog lutkarstva, poručio je Festini.


Betlehemska ovčica u novoj zgradi KLZ


U novoj zgradi kazališta, u nedjelju s početkom u 11 sati, igra predstava “Betlehemska ovcica”. Ulaznice se kupuju sat vremena prije početka na blagajni novog kazališta, cijena je još uvijek 20 kuna.
Kako je ovo posljednja nama radna nedjelja u ovoj godini, organizira se podjela darova nakon predstave za sve one roditelje i djecu koji nisu to uspjeli organizirati drugačije.
Dakle, roditelji mogu donijeti darove za svoju djecu sat vremena prije predstave, kada se kupuju karte, s napisanim imenom i prezimenom djeteta, a DJED MRAZ ce ih podijeli nakon predstave.


Sjednica Županijske skupštine u novoj zgradi Kazališta lutaka


Sjednica Zadarske županije koja je na rasporedu u četvrtak u 10 sati održat će se u novootvorenoj zgradi Kazališta lutaka Zadar. Tako će ova institucija, inače osnivač ove kulturne ustanove, na simboličan način obilježiti rad u zgradi čija se izgradnja čekala 26 godina.