Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nova filipjanska škola otvara vrata u drugom polugodištu

16.12.2011. 23:00
Nova filipjanska škola otvara vrata u drugom polugodištu


Preostaje još izgradnja ogradnog zida i vanjskog višenamjenskog asfaltnog igrališta. U tijeku je postavljanje gromobranske zaštite, čišćenje škole i postavljanje školskog interijera, kaže Igor Pedisić, filipjanski načelnik


Nakon godinu-dvije kašnjenja na novom školskom kompleksu u Sv. Filipu i Jakovu završeni su radovi, u tijeku je čišćenje i postavljanje interijera. Filipjanski i učenici pripadajućih područnih škola kao i svi žitelji općine imaju razloga za zadovoljstvo. U prosincu, mjesecu darivanja, mira i blagoslova dobit će toliko očekivane moderne školske objekte – trodijelnu sportsku dvoranu i novu zgradu osnovne škole, objekte vrijedne preko 40 milijuna kuna.
150 godina školstva
– Prvog dana drugog polugodišta učenici će na nastavu u novu školsku zgradu, kaže filipjanski načelnik Igor Pedisić, dodajući kako su u pripremi i za svečano otvaranje školskog kompleksa.
Još prije više od pet godina 16. kolovoza 2006. u povodu Dana općine i blagdana njihova nebeskog zaštitnika sv. Roka kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole i sportske dvorane zajednički su postavili još aktualni ministar Božidar Kalmeta te sad svi bivši, župan Ivo Grbić, saborski zastupnik Šime Prtenjača, ravnatelj osnovne škole Ivan Soch i općinski načelnik Marin Colić.
– Sa sjeveroistočne strane škole, od puta za mjesno groblje i nogometno igralište NK Nova zora, probijen je i asfaltiran pristupni put, uređen i asfaltiran okoliš škole s velikim parkiralištem, škola je priključena na vodu i struju, osim teleskopskih tribina u potpunosti je opremljena školska sportska dvorana, nabraja Pedisić.
– Preostaje još izgradnja ogradnog zida i vanjskog višenamjenskog asfaltnog igrališta. U tijeku je postavljanje gromobranske zaštite, čišćenje škole i postavljanje školskog interijera, navodi filipjanski načelnik.
Poput drugih školskih zgrada i dvorana u Zadarskoj županiji i ova se gradila u sklopu programa CEB 5 Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. U izgradnju škole i dvorane te opremanje do sada je utrošeno oko 40 milijuna kuna, a općina je sudjelovala s oko 11 milijuna kuna.
– Škola i dvorana izgrađene su na 20 tisuća metara četvornih. Moderna škola, prizemlje i kat planirana je za 480 učenika koji će nastavu pohađati u deset suvremeno opremljenih učionica, precizan je Pedisić.
Izgradnji nove škole u Sv. Filipu i Jakovu pristupilo se zato što je postojeća škola stara 80 godina i ne zadovoljava potrebe suvremenog školstva. Škola ove godine obilježava čak 150 godina školstva (1861. – 2011.).
Sportska dvorana
 – Sportska dvorana je neto površine od 1.900 metara četvornih, što će omogućiti da se u isto vrijeme prostor podijeli za više sportskih aktivnosti, kao što su košarka, rukomet, mali nogomet, odbojka i drugo. Dakako, i svi sadržaji potrebni za sportska natjecanja i treninge školske djece, sportaša i rekreativaca, nabraja Pedisić.
U novu školu će za mjesec krenuti učenici iz ukupno 12 razreda filipjanske matične škole. Od toga su četiri odjeljenja Filipjanaca od prvog do četvrtog razreda i osam zajedničkih, od petog do osmog razreda. Matična škola sa četiri područne u Turnju, Sv. Petru, Sikovu i Raštanima Donjim ima ukupno 357 učenika. Od toga 250 učenika ide u matičnu, a preostali učenici u četiri područne škole.
Nastojat će se da dvorana bude maksimalno iskorištena, dodaje Pedisić. U dogovoru sa školom, koja će raspolagati dvoranom, osim školske djece koristit će građani i brojne udruge s područja općine, koje su već iskazale zanimanje za obavljanje rekreacije u dvorani.
– Ulaganje u znanje je izravno ulaganje u gospodarstvo i ulaganje u budućnost, istaknuo je Pedisić te dodao da radi o moderno opremljenom školskom zdanju koje će služiti djeci i biti temelj njihova znanja, koja će stvarati podlogu za njihovo daljnje školovanje i dati mogućnost za usavršavanje.
– Želim da ova škola bude jedan snažan i veliki doprinos izgradnji boljeg društva, a to je na dobrobit i nas i naše budućnosti. Doma su me naučili kako su znanje i obrazovanje itekako važni u životu. Trebat će nam obrazovani, mladi ljudi koji će nas voditi prema boljitku, naglasio je Igor Pedisić.