Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zagora nekad i danas

16.12.2011. 23:00
Zagora nekad i danas


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u četvrtak je predstavljen zbornik radova “Zagora između stočarsko-ratarske tradicije te procesa litoralizacije i globalizacije”. Zbornik su predstavili: prof. dr. sc. Mate Matas, prof. dr. sc. Damir Magaš i prof. dr. sc. Josip Faričić.
Zbornik je rezultat nedavno održanog znanstvenog skupa
Jedan od urednika Zbornika i predsjednik Organizacijskog odbora skupa, dr. Mate Matas pohvalno se izrazio o tiskanoj monografiji, kazavši kako više vjeruje jednoj ovakvoj knjizi, nego digitalnom izdanju.
Zbornik se proteže na 832 stranice, sadrži 35 priloga, a ima 120 kolor fotografija. Dr. Matas je istaknuo kako 832 stranice ne trpe meki uvez, pa je tiskan tvrdi.
– Vi danas svjedočite njenom pojavljivanju u svijetu, kazao je Matas. Izdavači knjige su Sveučilište u Zadru, Kulturni sabor Zagore i Ogranak Matice hrvatske – Split.
Uz dr. Matasa urednik ovog izdanja je prorektor Sveučilišta u Zadru, profesor s Odjela za geografiju dr. sc. Josip Faričić. On je istaknuo zasluge dr. Matasa u promicanju Zagore, te napomenuo kako je ovom knjigom otvorio neke nove teme.
Dr. sc. Damir Magaš prezentirao je prvi dio radova iz Zbornika, te naglasio važnost ovog djela, kao i cjelokupnog skupa koji je rezultirao velikim uspjehom.
Na skupu su sudjelovali znanstvenici iz raznih zemalja, čiji su radovi objavljeni u zborniku, a u samom uvodu dr. Faričić i dr. Matas donose uvodne napomene o Zagori u prošlosti i sadašnjosti.