Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gravče na tavče, baklave i makedonska vina za dobru zabavu zadarskih Makedonaca

Autor: Valentina Mlađen

16.12.2012. 23:00
Gravče na tavče, baklave i makedonska vina za dobru zabavu zadarskih Makedonaca

Foto: Marin GOSPIĆ



Predsjednica MKD “Biljana” Mirjana Majić istaknula je kako je ovo bila vrlo uspješna godina za Društvo koje uskoro ulazi u 14 godinu postojanja i rada te su iznimno zadovoljni rezultatima


Tradicionalnim jelima, folklorom, druženjem i poezijom u restoranu “Basket” u Zadru obilježeni su IX. dani makedonske kulture. Makedonsku večer u Zadru organiziralo je Makedonsko kulturno društvo “Biljana” iz Zadra.
“Makedonska ura” na radiju
Predsjednica MKD “Biljana” Mirjana Majić istaknula je kako je ovo bila vrlo uspješna godina za Društvo koje uskoro ulazi u 14 godinu postojanja i rada te su iznimno zadovoljni rezultatima.
– Ostvarili smo sve zacrtane programe, a radili smo i samostalno obilježavajući važne datume i blagdane. Iza nas je godinu dana emisije ‘Makedonska ura’ na radiju 057, a nekoliko puta gostovali smo i u emisiji TV Voxa o nacionalnim manjinama gdje smo predstavljali makedonsku kulturu i narod, rekla je Majić, ističući kako su jedno od najaktivnijih društava u županiji.
Tradicionalna večera prošla je u znaku makedonske kulture. Tako su na meniju bila makedonska jela koja su pripremili sami članovi, a od specijaliteta tu su bili čuveno makedonsko jelo gravče na tavče, kiselo zelje, pila su se makedonska vina te uživalo u makedonskim desertima poput baklave. Kao i svake godine Makedonci su na svojoj večeri imali brojne goste predstavnike drugih nacionalnih manjina, a posjetio ih je i Veselko Čakić, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine.
Nije došao nitko iz Grada niti Županije
– Malo smo razočarani jer se nitko iz Grada ili Županije nije udostojao posjetiti nas, kaže Majić. Ipak to nije umanjilo dobru zabavu kojom će biti zaključena još jedna uspješna godina za društvo.
Deveti dani makedonske kulture obilježeni su i brojnim drugim događanjima ranije ove godine kojima su se kroz par dana na nekoliko lokacija predstavili pripadnici makedonske nacionalne manjine. Završit će Danima makedonskog filma koji će uskoro biti organizirani, najvjerojatnije u prostorijama Društva.
Okupljene je tijekom večeri zabavljala Olga Barbir na klavijaturama podižući pjesmom atmosferu.