Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ponosan sam na svoje igrače, imaju velik potencijal

Autor: Roman Morović

16.12.2012. 23:00
Ponosan sam na svoje igrače, imaju velik potencijal

Foto: FAH



Mislim da smo napravili dosta više nego što su javnost i pojedinci očekivali. Dosta su nas degradirali kao momčad i to me strašno boli, jer sam ponosan na svoje igrače i vidim u njima velik potencijal – rekao je trener Zadra


Ante Nazor i njegovi suradnici skakali su od sreće nakon posljednjeg zvuka sirene na Gripama. Kako i ne bi kad je Zadar prvi put ove sezone povezao dvije pobjede. I slavio na terenu, gdje je prethodno to pošlo za rukom samo Partizanu. Splićaninu na zadarskoj klupi ova je utakmica sigurno predstavljala nešto posebno. Iz dvorane, koja je dugo bila njegov dom, odnio je izuzetno vrijedne bodove. Odlično je pročitao igru bivšeg kluba i uspio nametnuti ritam, koji odgovara njegovoj momčadi, a spriječiti onaj, koji bi išao na mlin domaćih. Iako je Zadar riskirao da još jednom na gostovanju prospe dvocifrenu prednost, ovaj put su Nazorovi igrači pokazali karakter i nisu popustili kada je bilo najvažnije i najteže. Upravo zato je i sam trener u prvoj rečenici komentara utakmice istaknuo.
– Čestitam svojim igračima na pobjedi, jer su je oni izborili. Ovo je sport igrača, a ne trenera.
“Skinuli” majstore egala
Pristup utakmici bio je baš onakav, kakav je Nazor tražio.
– Ušli su koncentrirano i borbeno, što je prvi preduvjet da se odigraju ovakve utakmice. Motivacija je bila velika i kontrolirali smo susret većim dijelom. Kasnije smo malo zaštekali u rotaciji igrača s klupe, ali energetska potrošnja je bila zaista ogromna i zato im nije za zamjeriti. Protivnik je uhvatio priključak, poveo i trebali smo maksimalno mobilizirani zaključiti utakmicu, jer Split ima vrhunske igrače. Prije utakmice sam ih u svlačionici nazvao majstorima egala. U ovakvom ambijentu, na kojem čestitam Splitu, zaista nije lako protiv ovakve momčadi dobiti egal završnicu. Toga sam bio svjestan, budući da sam prošle sezone radio u ovom klubu.
Trener Zadra bio je pun dojmova nakon velike pobjede na Gripama.
– Bio je ovo pravi dalmatinski derbi, fajterski, muški i stvarno sam ponosan što sam bio u ovoj dvorani. Dalmatinska košarka je kolijevka hrvatske košarke, a i šire. Kamo sreće da se košarka vrati u ovakvo ozračje, kakvo je bilo na ovoj utakmici. Impresioniran sam time.
Što je bio ključ zadarske pobjede?
– Zaigrali smo na kartu dinamike i intenziteta. Moja mlada i neiskusna momčad jednostavno ne može sa Splitom svesti igru pet na pet. Tražili smo našu šansu u protočnosti lopte i provociranju situacije hendikepa, od jedan na nula pa nadalje. Znali smo da, ako usporimo ritam i uđemo u postavljene napade, nemamo što tražiti na Gripama. To smo dobrim dijelom ispoštovali i nekako smo uhvatili Splita da igra u mnogo većem pulsu, nego što je do sada navikao u svojoj dvorani. Mislim da im je zato na kraju popustila koncentracija da riješe utakmicu u svoju korist.
Nismo za otpis
Nakon prvog dijela sezone Zadar je na diobi devetog mjesta s omjerom 5-8, što je hvale vrijedan rezultat. Nazor je to prokomentirao ovako, dotaknuvši se i specifične zadarske košarkaške javnosti.
– Mislim da smo napravili dosta više nego što su javnost i pojedinci očekivali. Dosta su nas degradirali kao momčad i to me strašno boli, jer sam ponosan na svoje igrače i vidim u njima velik potencijal. Dokazali smo da nismo baš za otpis, prvenstveno jer smo momčad koja ima snagu i mogućnost igranja dobrih utakmica u gostima. To je ono što nas drži i tjera naprijed i nadam se da će to naša publika prepoznati.
Već danas će trener Zadra ponovno pred novinare, kako bi najavio nadolazeći veliki okršaj protiv Partizana na Višnjiku (srijeda, 20 sati).
– U Beogradu smo igrali egal završnicu i izgubili na način, koji ne želim komentirati, jer neke stvari nisu imale veze sa sportom. To nam je dodatan motiv, a pobjeda u Splitu će nam dati krila da se suprotstavimo vrlo jakom Partizanu. Oni gaje sličan stil košarke kao mi i mislim da će to biti kvalitetna utakmica – zaključio je Nazor.


Erjavec: zaslužena pobjeda Zadra




Netipično za press konferenciju nakon utakmice, na Gripama je mnogo više pitanja bilo za gostujućeg trenera, nego za domaćeg. Zapravo, splitski novinari Mladena Erjavca nisu upitali baš ništa, nakon što je iznio svoje viđenje utakmice.
– Čestitke Zadru na pobjedi. Mislim da smo ušli premekano i to je odredilo cijeli tijek utakmice. U prvom poluvremenu nismo bili agresivni i čvrsti na lopti. Ono što smo trebali zagraditi, nismo i vrlo lako su nas probijali u obrani, što do sada nije bio slučaj. U napadu smo dugo držali loptu kod jednog igrača i tako dali priliku Zadru, koji ima izvrsnu agresivnost na loptu, da igra onako kako njemu odgovara. U drugom poluvremenu, kada smo podigli agresivnost i zaigrali kao na prethodnim domaćim utakmicama, vratili smo se. Na kraju smo izgubili zbog jedne lopte, greške u komunikaciji. Primili smo lagani poen, koji nismo smjeli, promašili smo i Zadar je zasluženo pobijedio – rekao je bivši igrač Zadra, danas trener Splita.