Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani ujedinjeni za svoju koncertnu dvoranu

Autor: Valentina Mlađen

16.12.2012. 23:00
Zadrani ujedinjeni za svoju koncertnu dvoranu

Foto: Marin GOSPIĆ



Bez svog su doma ostali Glazbena škola, zbor Zoranić, Baletni studio, Gradska knjižnica, Gradska glazba, svi oni koji su se tu učili životu u okrilju umjetnosti, svi oni koji su ih u tome pratili. Grad od tada nema primjerenu dvoranu za održavanje svečanih priredbi, ostao je bez prelijepe, nadaleko poznate koncertne dvorane, podsjetila je Veršić


Akcija “Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači” pokrenuta je u petak tradicionalnim božićnim balom zadarskih Lionsa održanim u Arsenalu. Uz večeru, ples i druženje Lionsi su još jednom pokazali da služe svojoj zajednici te su sakupili inicijalna sredstva za obnovu dvorane, a sredstva će nastaviti sakupljati i nizom akcija od kojih će neke biti organizirane i u prostoru dvorane. Ovu akciju podržali su i ravnatelji brojnih kulturnih institucija u gradu, a Božićni bal su među ostalima posjetili i ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš koja upravlja Kneževom palačom unutar koje se nalazi dvorana, ali i ravnatelji i predstavnici drugih kulturnih institucija kao što su Znanstvena knjižnica, Kazalište lutaka, HGPD “Zoranić”, Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Glazbena škola Blagoje Bersa itd.
Odrastaju generacije koje ne znaju za dvoranu
Brojnim okupljenim Lionsima i njihovim prijateljima  na početku bala obratila se Gordana Veršić, tajnica kluba podsjetivši na 1991. godinu kada su jednim granatiranjem uništeni domovi nekoliko kulturnih institucija među kojima i koncertna dvorana.
– U jednom strašnom trenutku razoreni su najreprezentativniji prostori u Zadru, bez svog su doma ostali Glazbena škola, zbor Zoranić, Baletni studio, Gradska knjižnica, Gradska glazba, svi oni koji su se tu učili životu u okrilju umjetnosti, svi oni koji su ih u tome pratili. Grad od tada nema primjerenu dvoranu za održavanje svečanih priredbi, ostao je bez prelijepe, nadaleko poznate koncertne dvorane, podsjetila je Veršić napominjući kako je akcija pokrenuta s nadom da će ubrzati proces obnove dvorane, ali i čitave Kneževe palače.
– Na žalost mnoge mlade generacije niti ne znaju da je koncertna dvorana postojala niti povijest Kneževe palače, istaknula je Veršić. Upravo ta činjenica, kao i potreba za koncertom dvoranom, bila je jedan od snažnih motora pokretača ove akcije kojoj su se priklonile i kulturne institucije grada te mnogi uvaženi pojedinci kao što je poznati Zadranin maestro Ivan Repušić, ali i maestro Vladimir Kranjčević koji je već dao prvu donaciju.
Modrićev dres na aukciji
Uz bogatu lutriju tijekom večeri održana je i aukcija, a gosti su se nadmetali za dresove poznatih zadarskih sportaša: Luke Modrića, Danijela Subašića, Marka Popovića i Roka Stipčevića, koje su oni donirali u znak podrške akciji. Kupci dresova kupovali su “na slijepo”, odnosno nisu znali u kojoj se koverti nalazi ime kojeg sportaša. Tri dresa tako su prodana za 1.300, a jedan za 1.500 kuna, što je ukupno 4.400 kuna.
Sredstva sakupljena na balu samo su početak, a Lionsi će u suradnji s drugim kulturnim institucijama i pojedincima organizirati i niz drugih akcija kojima će se skupljati sredstava za koncertnu dvoranu.
Ovu inicijativu posebno je pozdravila i ravnateljica Narodnog muzeja Zadar koja se obratila okupljenima na početku bala podsjetivši kako je akcija za Baštinski muzej iz Grada Zadra, danas projekt poznat pod imenom “Muzej 2 palače” pokrenuta još 2001. godine te se od tada kultura vraća u prostore Kneževe i Providurove palače. Peroš je zahvalila Lionsima jer su bal priredili upravo za revitalizaciju dvorane i Kneževe palače pruživši im punu potporu u ovoj, ali i daljnjim akcijama.


Račun za daljnje donacije




Osim što će organizirati brojne akcije kojima će sakupljati novac za dvoranu, Lionsi su otvorili i žiro račun na koji se mogu uplaćivati donacije za akciju “Trebamo i želimo koncertnu dvoranu u Kneževoj palači”. Doprinos se može dati uplatom donacije na račun : OTP banka broj 2407000-1100075528 – za Koncertnu dvoranu.