Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rekonstrukcija tradicionalnog, starodalmatinskog Božića

16.12.2013. 23:00
Rekonstrukcija tradicionalnog, starodalmatinskog Božića


Božić je za Biograđane društveni događaj i tradicija božićnih sajmova i manifestacija traje godinama. Pored subotnjeg, drugog od tri, Božićnog sajma u organizaciji Grada Biograda na Moru u nedjelju se održao i prvi od dva ovogodišnja Božića u mom mistu, manifestacija koju drugu godinu za redom samostalno organizira Udruga Mareta na inicijativu predsjednice Udruge Maje Eškinja Morožin.
– Misao vodilja cijele manifestacije je da u ovo surovo i materijalno vrijeme u kojem živimo vratimo dašak prošlosti, tradicije i istinskih vrijednosti, kazala je Maja.
Došašće ili Advent, razdoblje je priprema za Božić pa je više stotina građana pohrlilo u Ulici kralja Petra Svačića, kod zgrade Komunalca i Bošane, na jedinstvenu manifestaciju Božić je u mome mistu.
– Uz uspomene iz vlastitog djetinstva posjetitelji su osluhnuli priče starijih, fetivih Biogradaca i Biograjki te napravili svojevrsnu rekonstrukciju tradicionalnog, starodalmatinskog Božića kako bi običaje svoga malog mista otrgnuli zaboravu, naglasila je predsjednica.
Bilo je tu raznih krokanta, bruštulanih mendula, arancina, krempita, torti i sitnih kolača napravljenih po domaćoj recepturi koje su na štandovima nudili izlagači. U kotlićima su se našli brudet, bakalar, ćućka ili pašta fažol s kobasicama, divljač te sarma s kiselim kupusom, gradelalo se meso. Zanimljiva je bila prezentacija topljenja masti i pravljenja čvaraka, a djeca su mogla vidjeti i što je to tondin.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU