Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dobro je ići u kazalište jer se gledaju crtići uživo

Autor: Valentina Mlađen

17.01.2010. 23:00
Dobro je ići u kazalište jer se gledaju crtići uživo

Foto: Tomislav JERAK



Kazalište lutaka Zadar oduševilo je jučer djecu izvedbom predstave “Avanture Čupija i Mupija”. Po broju djece koja su došla s roditeljima na predstavu u dvoranu u Jazinama čini se da je kazalište među najmlađima još uvijek jako popularno. Zašto djeca idu u kazalište i koliko im Kazalište lutaka znači pitali smo njih i njihove roditelje.
– Dobro je ići u kazalište jer se gledaju crtići uživo, a i uvijek nešto naučim, rekao nam je sedmogodišnji Josip koji je došao s ujakom. A da je bolje gledati crtiće uživo nego na televiziji misli i mala Luce (6) koja je s oduševljenjem pratila cijelu predstavu. Iz sličnih razloga zbog kojih djeca dolaze i roditelji vode djecu na predstave.
– Često idemo zajedno u kazalište. Mislim da je Kazalište lutaka u Zadru vrlo bitno za našu djecu, osobito danas u vrijeme digitalnih medija. Čudo je da je kazalište uopće opstalo, ali djeca ga očito još vole i na njih jako dobro djeluje jer po broju i izrazima lica možete vidjeti da rado dolaze. Nedavno je bila i neka predstava gdje su djeca sjedila ispred pozornice što ih je oduševilo, komentirala je Sandra, majka petogodišnjeg Davida. A baš ta interakcija glumaca koji se uvijek obraćaju djeci u publici i dopuštaju im da sudjeluju u predstavi i jest ono što djecu magnetski privlači u kazalište. Tako su djeca i na ovoj predstavi bila puna komentara, dovikivala su likovima na pozornici ili samo pljeskala za vrijeme pjevanja pjesama. I dok neki smatraju da bi repertoar trebalo proširiti čini se da djeci ne smetaju predstave koje se ponavljaju jer su na taj način već naučili pjevati s likovima, ali i pomagati im u nevolji upozoravajući ih na opasnosti. Isto tako gotovo svako dijete ima svoju najdražu predstavu kojoj se uvijek vraća. A za odlazak u kazalište s djetetom nikad nije prerano jer koliko god mali bili oni će ipak naučiti neke stvari i riješiti se strahova.
– Volim ići u kazalište zato što se ne bojim vuka, rekao je trogodišnjak kojem je najdraža predstava Crvenkapica koja ga je naučila da se ne treba bojati zločestih likova. A za njegovu mamu kazalište je odlična prilika da se prošeće sa svojim sinovima i da ih zabavi, jer kako kaže, da sjede u kinu to im je predugo, a predstave su za njih taman. Na predstavi smo zatekli i jednu učiteljicu koja nam je otkrila kako djeca sa školom idu u kazalište barem tri puta godišnje, a po njezinim iskustvima predstave ih privlače i obično puni oduševljanja razgovaraju o njima. S obzirom da je po viđenome odaziv djece velik, a recepcija odlična Kazalištu lutaka za još bolji rad treba samo jedno, a to je preseljenje u novu zgradu. Bogatija pozornica i udobnija sjedišta mogla bi u kazalište privući još više malih gledatelja koji će kad odrastu zauvijek pamtiti predstave iz djetinjstva koje su ih naučile da se ne treba bojati vuka.