Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Košarka i atletika konstanta, uspon jedrenja i kuglanja, pad veslanja

Autor: Šime Ćurko

17.01.2010. 23:00
Košarka i atletika konstanta, uspon jedrenja i kuglanja, pad veslanja

Foto: Filip BRALA



Ukupna lista najboljih u velikoj je mjeri pokazatelj onoga što se u zadarskom sportu događalo u proteklih nešto više od desetljeća i pol
Dan kasnije uvijek se podvlači crta. Tako je i u slučaju akcije Zadarskog lista u kojoj smo u petak 15. siječnja nagradili najbolje pojedince i sportske kolektive za 2009. godinu. Sve je završilo kako je završilo, neki će reći da je izbor realan pokazatelj snaga u zadarskom sportu, dok će oni drugi imati možda drugačije mišljenje. Tako je u ovakvim događajima, postignuti rezultat nije uvijek lako adekvatno vrednovati pa otuda i poteškoće kod ovakvih izbora. Stoga ih mnogi ni ne žele organizirati jer to znači i prihvaćanje određenog dijela odgovornosti. Mi smo se uhvatili posla i pokušali stvari organizirati najbolje što smo mogli. Uostalom, kako je rekao Damir Maričić, direktor Zadarskog lista, uključivanjem kolega (kojima zahvaljujemo na odazivu) iz drugih redakcija željeli smo da izbor ne bude samo naš nego i svih onih koji izvještavaju o sportskim događajima.
Kako bilo, zanimljivo je zaviriti u prošlost i vidjeti tko je sve bio nagrađivan proteklih 16 godina. Način izbora se mijenjao baš kao što su se mijenjale i neke kategorije, a posebno značajna promjena dogodila se kad smo od 2008. one sportaše koji ne nastupaju za zadarske klubove odlučili izdvojiti u posebnu kategoriju. Promjenama unatoč, ukupna lista najboljih u velikoj je mjeri pokazatelj onoga što se u zadarskom sportu događalo u proteklih nešto više od desetljeća i pol.
Počet ćemo s košarkom. Kad je riječ o košarkašima Zadra oni su u izboru imali šansu samo onda kada su osvojili neki trofej. Prvi put su se pojavili 1997. kada su bili druga momčad. Isto im je uspjelo i godinu dana kasnije da bi 2000., 2003., 2005., i 2008. bili najbolja momčad. U tim su godinama Zadrani osvojili većinu svojih trofeja u samostalnoj Hrvatskoj. Jednom su se, i to 2006. među nagrađenima našli košarkaši Borik-Puntamike kao treća momčad. U pojedinačnoj konkurenciji pet puta jedan je košarkaš (iz) Zadra bio najbolji sportaš. Najprije Emilio Kovačić 1997. i 1998., potom Marko Popović 2003. nakon osvajanja Goodyear lige, zatim Marko Banić 2006. i konačno Rok Stipčević 2006.
Košarka i atletika
Konkurencija u ženskom sportu je značajno slabija, no to ne umanjuje kontinuirane uspjehe košarkašica Zadra koje imaju čak deset titula najbolje ekipe od mogućih 16. Od košarkašica Zadra titulom najbolje sportašice okitila se 1997. godina Maja Vidaković, zatim 2001. Ivana Puzar, a onda je došlo vrijeme Marije Vrsaljko koja je najprije bila proglašena nadom godine (2004.), a da bi 2007. i 2008. bila najbolja sportašica. Ove je godine Vrsaljko ponovno bila u konkurenciji, ali ovaj put u kategoriji Zadrani u svijetu. Ekipa s Višnjika trenutačno je jedini ženski prvoligaš iz Zadarske županije. Svojevremeno prvoligašice su bile i vaterpolistice Gusara, ali nisu izdržale i ženski vaterpolo u Sv. Filipu i Jakovu danas je daleko od nekadašnjeg blještavila. Ostat će, međutim, upisano da je Gusar 2005. bio najbolja ekipa Zadarske županije.
Konstantno dobre plasmane postizale su i zadarske atletičarke, kojima su se posljednjih godina pridružili i njihovi muški kolege. AŠK (AAŠK) Zadar je dvaput bio najbolja ekipa, a i pregršt pojedinačnih titula završilo je u atletici. Počelo je sa Slobodanom Mijolovićem (1994.) i Slavicom Vulin (1995.), zatim Ivanom Grubić (1996.), a nastavilo se s Vanjom Saratlijom (1998.) i Jelenom Jurlinom (2000., 2002.). Samo 2003. i 2005. godine dogodilo se da nijedno priznanje nije otišlo zadarskoj atletici. Dakle, 14 godina među nagrađenima i po tome je ovaj sport jedinstven. Tim više stoga čudi nebriga za uvjete u kojima atletičari rade, a agoniji zvanoj loša atletska infrastruktura ne nadzire se kraj. Najnovija cijena ovakvog odnosa prema kraljici sportova jest odlazak Dina Pervana (Olympionik), Stipe Žunića i Mateje Baričević (oboje AŠK Zadar) iz zadarske klupske atletike. Atletika u Zadru završava otprilike onda kada napunite 18 godina. Tada ili prestajete trenirati ili odlazite u druge klubove.
Uz košarkašice i atletičarke Zadra svoje mjesto često na postoljima pronalaze i odbojkašice Zadra. No, bez plasmana u Prvu A ligu teško je očekivati da mogu i do najbolje pozicije. Makar ne dok su košarkašice prvoligašice.
Sredina 90-ih godina prošlog stoljeća bila je zlatno doba zadarskog muškog rukometa, što je jasno i iz podatka o tome koga smo tada nagrađivali. Od 1997. rukometaša Zadra više nema u Prvoj ligi (bili su tamo samo u sezoni 2004./05.) i danas su ostale samo uspomene na nekad slavni Zadar Gortan. Sliku zadarskog rukometa popravljaju reprezentativci (braća Tonči i Josip Valčić, Ivan Ninčević) očekujući da će i zadarski klupski rukomet jednom krenuti uzlaznom putanjom. Samo je jedan od njih na listi nagrađivanih u našem izboru, Tonči Valčić 2003. bio je treći sportaš.
Kuglanje i jedrenje
Nogometaši Zadra su također rijetko bili među nagrađivanima. Stalna borba između Prve i Druge HNL nikog nije osobito dojmila, pa se može reći da je i društvo sa Stanova više razočaralo proteklih 16 godina nego li što je zadovoljstva donijelo. Ipak, jedan je nogometaš osvojio priznanje za najboljeg sportaša. Uspjelo je to Dadi Prši 2004. godine. Bilo je to vrijeme kada nismo gledali nastupa li netko ili ne za zadarski klub.
Posljednje godine zato su u znaku kuglača Zadra koji marljivo skupljaju titule prvaka Hrvatske, a to znači i priznanja Zadarskog lista. Redoviti sudionici izbora su i članovi ŠRD Zubatac, koji osvajaju medalje ne samo za svoj klub nego i za reprezentaciju. Poneku nagradu znali su uzeti i stolnotenisači Donata koji su daleko najveći uspjeh postigli 1995. kada su bili najbolja momčad.
Veliki uspon u ovom tisućljeću dogodio se u jedrenju i naš je izbor postao nezamisliv bez jedriličara. Počelo je 2000. kada je Šime Fantela bio drugi sportaš, a isti je uspjeh ponovio i godinu dana kasnije. Tomislav Bašić i Petar Cupać bili se druga momčad 2002. i kotač zamašnjak tada je nezaustavljivo krenuo. Tako smo od 2000. do 2009. godine svake godine imali makar jednog pojedinca ili klub iz jedriličarskog sporta među nagrađenima. Među njima svakako treba izdvojiti Šimu Fantelu i Igora Marenića odnosno njihov klub Sv. Krševan. Do 2000. samo je Tomislav Bašić bio među nagrađenima nakon što je 1997. bio drugi sportaš.
Veslanje i streljaštvo
Veslački klub Jadran dugo je bio nezaobilazan u ovoj akciji, ali posljednjih godina zadarsko veslanje nije na razini koju od njih očekujemo, makar kad je riječ o rezultatima našeg izbora. Sport koji je od Seoula 1988. do Atene 2004. redovito davao olimpijce trenutačno je u fazi “preslagivanja redova”. Veslača među nagrađenima nema još od 2005. godine kada su bili treća momčad. Prije toga Jadran je 1994., 1996. (Vujević/Martinov), 1997., 1998., 1999., 2001. i 2002. bio najbolja momčad, a Branimir Vujević bio je najbolji sportaš 2000. i 2001.
Kriza je pogodila i streljaštvo, točnije Streljački klub Zadar koji je krajem 90-ih godina prošlog stoljeća redovito bio među nagrađivanima. Posebno se u tome razdoblju istaknula Željka Vlakić koja je klubu donijela niz priznanja od 1998. do 2000. godine.


Najbolji od 1994.


1994.
Sportaš: 1. Slobodan Mijolović, 2. Davor Karlović, 3. Arno Longin.
Momčad: Veslački klub Jadran, 2. Stolnoteniski klub Dalbank Bagat, 3. Kuglački klub Zadar.
Ekipa: 1. Ženski košarkaški klub Zadar, 2. Kuglački klub Zadar, 3. Rukometni klub Zadar.
1995.
Sportaš: 1. Edo Baričević, 2. Romano Perinović, 3. Arno Longin.
Sportašica: 1. Slavica Vulin, 2. Maja Vidaković, 3. Zdenka Dukovac.
Momčad: 1. STK Dalbank Bagat, 2. VK Jadran (četverac), 3. Rukometni klub Zadar Gortan.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. Klub podvodnih aktivnosti Zadar, 3. Akademsko atletsko društvo Zadar (štafeta 4×60 m)
1996.
Sportaš: 1. Vladimir Jelčić, 2. Arno Longin, 3. Danijel Bajlo.
Sportašica: 1. Ivana Grubić, 2. Ivana Puzar, 3. Zdenka Dukovac.
Momčad: 1. Branimir Vujević/Oliver Martinov (VK Jadran), 2. RK Zadar Gortan, 3. Kuglački klub Zadar.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. Športsko ribolovno društvo Zubatac, 3. Kuglački klub Donat.
1997.
Sportaš: 1. Emilio Kovačić, 2. Tomislav Bašić, 3. Davor Karlović.
Sportašica: 1. Maja Vidaković, 2. Ivana Puzar, 3. Zdenka Dukovac.
Momčad: 1. VK Jadran, 2. Košarkaški klub Zadar, 3. STK Dalbank Bagat.
Ekipa: 1. ŠRD Zubatac, 2. ŽKK Zadar, 3. AAD Zadar.
Nada: Saša Bjelanović.
1998.
Sportaš: 1. Emilio Kovačić, 2. Luka Ukalović, 3. Šime Perić.
Sportašica: 1. Vanja Saratlija, 2. Ivana Puzar, 3. Željka Vlakić.
Momčad: 1. VK Jadran, 2. Košarkaški klub Zadar, 3. Kuglački klub Zadar.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. Streljački klub Zadar, 3. AAD Zadar.
Nada (ž): Željka Vlakić.
Nada (m): Šime Fantela.
1999.
Sportaš: 1. Damir Fučkar, 2. Davor Karlović, 3. Šime Perić
Sportašica: 1. Željka Vlakić, 2. Ivana Puzar, 3. Vanja Saratlija.
Momčad: 1. VK Jadran, 2. Kuglački klub Zadar, 3. Klub skokova u vodu Zadar.
Ekipa: SK Zadar, 2. ŽKK Zadar, 3. AAD Zadar.
Nada (ž): Jelena Jurlina.
Nada (m): Marko Popović.
2000.
Sportaš: 1. Branimir Vujević, 2. Šime Fantela, 3. Luka Ukalović.
Sportašica: 1. Jelena Jurlina, 2. Željka Vlakić, 3. Vanja Saratlija.
Momčad: 1. Košarkaški klub Zadar, 2. VK Jadran, 3. Kuglački klub Zadar.
Ekipa: 1. AAŠK Zadar, 2. SK Zadar, 3. ŽKK Zadar.
Nada: Toni Dijan.
Događaj godine: Juniorsko prvenstvo Europe u košarci (Zadar, 14. – 23. srpnja.
2001.
Sportaš: 1. Branimir Vujević, 2. Šime Fantela, 3. Edi Stipić.
Sportašica: 1. Ivana Puzar, 2. Vanja Saratlija, 3. Andrea Pera.
Momčad: 1. VK Jadran, 2. STK Donat, 3. Nogometni klub Zadar.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. AAŠK Zadar, 3. Tenis klub Zadar.
Nada: Frane Niseteo.
2002.
Sportaš: 1. Oliver Martinov, 2. Branimir Vujević, 3. Jurica Kurjak.
Sportašica: 1. Jelena Jurlina, 2. Olivia Frančeskini, 3. Branka Marinković.
Momčad: 1. VK Jadran, 2. Tomislav Bašić/Petar Cupać (JK Uskok), 3. KSV Zadar.
Ekipa: 1. AAŠK Zadar, 2. Odbojkaški klub Zadar, 3. SK Zadar
Nada: Saša Martinović.
2003.
Sportaš: 1. Marko Popović, 2. Dado Pršo, 3. Tonči Valčić.
Sportašica: 1. Ivana Didović, 2. Ardena Bajlo, 3. Lorena Banić.
Momčad: 1. Košarkaški klub Zadar, 2. Tomislav Bašić/Petar Cupać (JK Uskok), 3. NK Zadar.
Ekipa: 1. Judo klub Zadar, 2. OK Zadar, 3. Kickboxing klub Benkovac.
Nada: Saša Martinović.
2004.
Sportaš: 1. Dado Pršo, 2. Marko Banić, 3. Mario Samirić.
Sportašica: 1. Maja Mitrović, 2. Ivana Puzar, 3. Jelena Jurlina.
Momčad: 1. Pavle Kostov/Matija Longin (JK Uskok), Košarkaški klub Zadar, 3. KBK Benkovac.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. OK Zadar, 3. AAŠK Zadar
Nada: Marija Vrsaljko.
2005.
Sportaš: 1. Marko Banić, 2. David Bajlo, 3. Boris Martinović.
Sportašica: 1. Renata Petani, 2. Marija Vrsaljko, 3. Ardena Bajlo.
Momčad: 1. Košarkaški klub Zadar, 2. Šime Fantela/Igor Marenić (JK Sv. Krševan), 3. VK Jadran.
Ekipa: 1. Ženski vaterpolski klub Gusar, 2. OK Zadar, 3. ŽKK Zadar.
Nada: Marin Mašina.
2006.
Sportaš: 1. Rok Stipčević, 2. Luka Modrić, 3. Danil Domdjoni.
Sportašica: 1. Renata Petani, 2. Marija Vrsaljko, 3. Branka Marinković.
Momčad: 1. Š. Fantela/I. Marenić (JK. Sv. Krševan), 2. Kuglački klub Zadar, 3. KK Borik-Puntamika
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. OK Zadar, 3. AAŠK Zadar
Nada: Stipe Žunić.
2007.
Sportaš: 1. Danil Domdjoni, 2. Luka Ukalović, 3. Stipe Žunić.
Sportašica: 1. Marija Vrsaljko, 2. Ina Ostojić, 3. Ana Smolić.
Momčad: 1. Kuglački klub Zadar, 2. Š. Fantela/I. Marenić (Sv. Krševan), 3. NK Zadar.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. AŠK Zadar, 3. OK Zadar.
Nada: Toni Prostran.
2008.
Sportaš: 1. Danil Domdjoni, 2. Rok Stipčević, 3. Goran Reljić.
Sportašica: 1. Marija Vrsaljko, 2. Matea Senkić, 3. Ina Marin.
Momčad: 1. Košarkaški klub Zadar, 2. Š. Fantela/I. Marenić (JK Sv. Krševan), 3. Kuglački klub Zadar.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. OK Zadar, 3. AŠK Zadar
Nada: Toni Prostran.
Zadrani u svijetu: Luka Modrić.
2009.
Sportaš: 1. Danil Domdjoni, 2. Dino Pervan, 3. Šime Perić.
Sportašica: 1. Nikolina Tokić, 2. Ines Ikić, 3. Ardena Bajlo.
Momčad: 1. Š. Fantela/I. Marenić (JK Sv. Krševan), 2. Kuglački klub Zadar, 3. Košarkaški klub Zadar.
Ekipa: 1. ŽKK Zadar, 2. AŠK Zadar, 3. E. Župan/R. Ninčević (JK Uskok).
Nada: Toni Prostran.
Zadrani u svijetu: Luka Modrić.
Trofej Zadarski: Saša Martinović.




 


Muškarci ukupno


!,<!,<!,<!,< sport 1. 2. 3. ukupno
1. košarka 14 5 2 16
2. veslanje 12 3 2 17
3. jedrenje 4 8 0 12
4. karate 3 0 1 4
5. kuglanje 2 5 6 13
6. nogomet 2 2 3 7
7. atletika 2 1 3 5
8. šah 2 0 0 2
9. stolni tenis 1 4 2 7
10. rukomet 1 2 2 5
11. sportski ribolov 1 1 0 2
12. skokovi u vodu 0 1 8 9
13. kickboxing 0 0 3 3
14. podvodni ribolov 0 0 1 1
14. ultimate fight 0 0 1 1


 


Žene ukupno


!,<!,<!,<!,< sport 1. 2. 3. ukupno
1. košarka 15 10 3 27
2. atletika 8 6 10 24
3. streljaštvo 3 3 2 8
4. jedrenje 2 1 1 4
5. sportski ribolov 1 2 5 8
6. rukomet 1 0 1 2
7. kickboxing 1 0 1 2
8. judo 1 0 0 1
8. skokovi u vodu 1 0 0 1
8. vaterpolo 1 0 0 1
11. odbojka 0 7 2 9
12. kuglanje 0 1 1 2
13. tenis 0 0 2 2
14. taekwondo 0 0 1 1
Napomena: Uključena je kategorija Nada godine


 


Nisu uvijek bili samo Zadrani


Dogodilo se, eto u našem izboru ne samo da smo nagrađivali Zadrane koji ne nastupaju za klub iz svog grada već smo znali nagraditi i one koji zapravo i nisu Zadrani. Vladimir Jeličić, sjajni rukometaš rođen u Čapljini, koji je rukomet počeo igrati u Metkoviću, kao igrač Zadar Gortana osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. godine za što je nagrađen i titulom najboljeg sportaša u toj godini. Iako nije Zadranin takav rezultat nije mogao proći nezabilježen pa je popularni Mana iskoristio “rupu u zakonu”. Tri godine kasnije najbolji sportaš postao je Damir Fučkar, kuglač Zadra, inače Osječanin. Te 1999. godine kuglači Zadra prvi put su osvojili titulu prvaka Hrvatske, a veliki uspjeh ostvarili su osvajanjem Svjetskog kupa.


 


Nekad nade, danas sjajni sportaši


Kategorija Nada godine uvedena je 1997. i otada je jedna od najzanimljivijih u našem izboru. Štoviše 1998. i 1999. nagrađivala se po jedna nada u muškoj i ženskoj konkurenciji. Najzvučnija imena koja su svojevremeno bila među nadama su Saša Bjelanović, Šime Fantela i Marko Popović, koji su već sada ostvarili velike seniorske karijere. Na tom su putu i Marija Vrsaljko, Stipe Žunić, Toni Prostran…