Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Lopov ukrao, pa vratio 14 tisuća eura?

Autor: Suzana Bandić

17.01.2010. 23:00
Lopov ukrao, pa vratio 14 tisuća eura?

Foto: Filip BRALA



Novac koji mu je ukraden prije dva i pol mjeseca Božidar Brkan pronašao je prošli tjedan na istom mjestu gdje ga je i ostavio. Osim što je potrgana kuverta i što iz nje nedostaje tek nešto sitno, kazao je, sve ostalo izgledalo je kao da se pljačka nije ni dogodila
Priča o krađi veće svote novca iz drvarnice koju je policiji prije dva i pol mjeseca prijavio Božidar Brkan (71), umirovljeni pomorac, prošli je tjedan dobila vrlo neobičan epilog. Naime, on je novac pronašao na istom mjestu gdje ga je i ostavio, a iz potrgane kuverte nedostajalo je, kako je kazao, tek nešto sitno.
– Dok sam ja spremala ručak, suprug je otišao u drvarnicu nešto raditi kao što to i inače čini da bi malo skratio vrijeme. Nakon pola sata se vratio s osmjehom na licu, sav uzbuđen i pita me znam li što se desilo. Kad mi je rekao da je našao novac na istom mjestu gdje ga je i ostavio prije krađe, nisam mogla vjerovati – ispričala nam je gospođa Jelica, Božidarova supruga, dodavši kako joj je suprug bio toliko uzbuđen da nije htio niti ručati, nego da je odmah pojurio u policiju obavijestiti ih.
Jelica i njezin suprug taj su novac pripremili za otkup stana u zgradi na Smiljevcu koji su dobili kao roditelji poginulog branitelja. Božidar ga je htio odnijeti u banku, no taj se dan žurio na trajekt jer se ranije dogovorio s prijateljem da će mu pomoći oko nekih radova u njegovoj kući u Zverincu. U žurbi, ali ujedno i misleći kako mu je sigurnije preko vikenda ostaviti novac u drvarnici nego u stanu, Božidar je kuvertu s 13.800 eura i 120 dolara, ostavio u jednu plastičnu cijev. Kad se nakon pet dana vratio, novac nije pronašao, a na vratima drvarnice bili su vidljivi tragovi provale. Slučaj je odmah prijavio policiji, a obzirom da ulazna vrata nisu bila oštećena, sumnja je ponajviše pala na njegove susjede.
Nakon dva i pol mjeseca opsežne istrage i brojnih razgovora koje je policija obavila s osumnjičenicima, Božidar vjeruje da se lopov uplašio i odlučio novac vratiti kako bi izbjegao kaznu.
– Ja još uvijek vjerujem da je novac uzeo, pa vratio, netko od stanara iz naše zgrade koji je mislio ukrasti alat. Napravili smo veliki pritisak jer su novinari o tome pisali, policija je radila svoje, a i ja sam zaprijetio da ću provesti osobnu istragu. Očito je da se taj netko prestrašio i novac vratio na mjesto odakle ga je i uzeo – kazao je zadovoljno Božidar.