Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na proljeće krenuti sa srcem

Autor: Andrija Dešpoja

17.01.2010. 23:00
Na proljeće krenuti sa srcem

Foto: Vedran SITNICA



U ovom jesenskom dijelu ostali smo dužni klubu, navijačima, a i sami sebi. Za nikoga nema popusta, svi krećemo od nule i u ovih 40 dana se treba dobro namučiti ako mislimo napraviti rezultat u posljednjih 13 kola, kazao je Ćurjurić
Nakon tjedna u kojem je prozivkom započelo pripremno razdoblje za proljetni nastavak prvenstva, nogometaši Zadra će odraditi još jedan tjedan bazičnih priprema u svome gradu, a onda pravac Poreč gdje ih očekuje onaj završni dio tj. davanje završne glazure zadarskoj momčadi koju očekuje u nastavku iznimno teških 13 ispita u kojima će se tražiti viza za osiguranje prvoligaškog statusa. Na pripremama Dalibor Zebić, trener Zadra, je okupio 28-oricu igrača iz čega bi se trebao isprofilirati udarni sastav s kojim bi se trebali vratiti bolji dani na Stanove. Iako je svim igračima na prozivci dano na znanje da nitko od njih nema zagarantirano mjesto u prvih 11, nekako smo dojma da će Ivana Ćurjurića teško Zebić moći zaobići, jer je primjetno dizanje Ćurjurićeve igre u jesenskom dijelu prvenstva kad je predvodio Zadrane na terenu. No, da ne bi bilo nekakvih iznenađenja pobrinut će se mladi Poljičanin koji misli i kroz pripreme dokazati da je vrijedan prvog sastava.
– Ubitačno radimo svaki dan i shvatili smo svih nas 28 ovo jako ozbiljno. Nemamo pravo ne postupiti tako, jer smo u ovome jesenskom dijelu ostali dužni klubu, navijačima, a i sami sebi. Za nikoga nema popusta, svi krećemo od nule i u ovih 40 dana se treba dobro namučiti ako mislimo napraviti rezultat u posljednjih 13 kola. To se sve odnosi i na mene osobno. Mogu biti čak i zadovoljan s nekim utakmicama u prvom dijelu, no svjestan sam da i momčad, a i ja osobno možemo puno više dati u nastavku – prve su misli Ćurjurića koji je pokušao raščlaniti glavne uzroke blijedih predstava na jesen.
Morali više
– Mogli smo sigurno na kraju jesenskog dijela imati i koji bod više, no nikako nismo znali uzeti ono što nam se u nekim utakmicama nudilo. Nismo toliko loše ni odigrali koliko nam je nedostajalo onog momčadskog duha ili bolje reći kemije unutar momčadi s kojom bi sigurno izvukli povoljnije rezultate. Zato smo odlučno krenuli početkom 2010. godine u misiju vraćanja tog momčadskog duha koji je krasio ovaj klub proteklih sezona. Najupečatljivije su nam bile uvodne riječi Rena Sinovčića na prozivci da želi vidjeti kako smo agresivni i igramo sa srcem što je bio najveći uzrok naše blijede igre. Ima klubova u našoj ligi, poput Šibenika, Karlovca ili Cibalije koji po imenima igrača nisu ništa kvalitetniji od nas, ali su imali ono što je nama nedostajalo, pa su shodno tome i u vrhu prvenstvene ljestvice. Bez srca nema ni bodova – slikovito će Ćurjurić.
Otvaranje proljetnog dijela nosi vrlo težak raspored. Prvo vam je ići na Šubićevac (20. veljače), a onda hit prvenstva Karlovac dolazi na Stanove da bi nakon toga na noge Dinamu u Maksimir.
– Težak raspored u kojem nam je sigurno najlakše odigrati ovu utakmicu u Maksimiru, gdje stvarno ništa nemamo za izgubiti. Mislim da će ova prva sa Šibenikom pokazati koliko zapravo vrijedimo i je li došlo kraju ona naša poznata gostujuća darežljivost. U gostima smo pokazali jako lošu igru u jesenskom dijelu i ako mislimo napredovati trebaju nam upravo gostujući bodovi koji oslobađaju od mnogo pritiska kojeg onda proživljavamo u svakoj našoj utakmici na Stanovima.
Ukomponiranje momčadi
Trener Zebić pokušat će kroz ove pripreme ponovno s uvježbavanjem 4-4-2 sustava od kojeg se neslavno odustalo nakon premijernog poraza od Cibalije na Stanovima. Koliko vama igračima je teška ta prilagodba na novi sustav igre?
– Sustav 4-4-2 je sigurno nešto što bi svaka momčad trebala imati kao varijantu, ali za tako nešto igrati treba se stvarno dobro ukomponirati cijela momčad. Takav sustav ne dopušta velike greške, bitna je usklađenost linija i svaki nesporazum suigrača može biti vrlo koban. Meni nije problem igrati u 4-4-2 formaciji, jer sam ga igrao većinu vremena do sada pogotovo u mlađim kategorijama Hjaduka. No, mislim da se trebalo strpiti još neko vrijeme i unatoč porazu od Cibalije i probati riskirati s tom formacijom. Na kraju nam 3-5-2 nije donio ništa toliko spektakularnog.
Nije bilo nekog velikog prometa igrača u zimskom prijelaznom roku. Ostala je cijela jesenska momčad na okupu (osim Alimanovića i Cele), a pristigla je petorica igrača koji su dovedeni iz županijskih trećeligaša.
– Drago mi je da se klub orijentirao na zadarske igrače koji su sigurno kvalitetnije i jeftinije rješenje nego precijenjeni i anonimni igrači sa strane. Treba misliti na budućnost kluba i potezi poput dovođenja najperspektivniji mladih igrača iz niželigaških klubova uz priključenje najboljih juniora prvom sastavu je veliki zalog za budućnost zadarskog nogometa – za kraj je kazao Ćurjurić.


Jojić i Jozinović put Poljuda


Matej Jonjić i Goran Jozinović, dojučerašnji igrači Hajduka na posudbi u NK Zadar više ne stanuju na Stanovima. To je rezultat trenutačnog stanja u Hajduku gdje uprava pokušava dogovorno smanjiti ugovore mnogobrojnim igračima, a mnogi na to ne pristaju. Nakon Marijana Buljata i Darija Jerteca, ni Hrvoje Vejić i Anthony Šerić nisu pristali na smanjenje ugovora pa su stoga Splićani na dvotjedne pripreme u Španjolsku poveli ovaj “zadarski” dvojac.




 


Lovren kao pokazatelj uspjeha


Najzanimljivija nogometna vijest za Hrvate u zimskom prijelaznom roku je 10 milijunski transfer Dejana Lovrena iz Dinama u Lyon. Kako na takav transfer koji je pravo ostvarenje nogometnog sna za svakog nogometaša, gleda zadarska perspektiva Ćurjurić?
– Iznimno mi je drago zbog Lovrena kojeg osobno ne poznam, ali sam čuo da je korektan momak, što je uspio ostvariti sve svoje snove u jednoj sezoni. Postao je reprezentativac, osigurao je svoju egzinstenciju s bogatim ugovorom u jednom od najjačih klubova današnjice te osigurao veliki napredak u nogometnom smislu. Takav transfer je dokaz da ova liga ipak ima nešto za dati europskom nogometu, a to može biti samo dodatni poticaj za sve nas da svakim danom pokušamo napredovati što više kako bi nam se možda ukazala neka slična prilika.