Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svetac kojeg posebno štuju Banjalučani

Autor: Marija Ćurko

17.01.2010. 23:00
Svetac kojeg posebno štuju Banjalučani

Foto: Filip BRALA



Svetog Antuna opata na ovoj zadarskoj župi posebno slave vjernici Banjalučke biskupije i BiH-a koji su doselili u Zadar. Sveti Antun se smatra ocem monaštva
Blagdan Sv. Antuna opata, pustinjaka jučer je svečano proslavljen misnim slavljem koje je u crkvi Sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru predvodio župni vikar o. Josip Galić, verbit. Svetog Antuna opata na ovoj zadarskoj župi posebno slave vjernici Banjalučke biskupije i BiH-a koji su doselili u Zadar. Sveti Antun se smatra ocem monaštva.
Predvoditelj euharistije u svojoj propovijedi istaknuo je da je sveti Antun uzor vjernicima u borbi protiv napasti i grijeha, na putu ostvarivanja vjernosti Bogu. O. Galić je kazao kako je sveti Antun napustio materijalno bogatstvo te se odazvao Božjem glasu i pošao u pustinju posvetivši se molitvi i radu u skromnosti i služenju kako bi ga izbliza slijedio i potpuno posvetio svoj život njemu.
– Sveti Antun, pustinjak je velik svetac jer je bio Božji suradnik. Rođen je oko 250. godine u Egiptu, a preminuo 356. godine u 105. godini života, rekao je smiljevački župni vikar dodajući kako je sveti Antun nakon smrti roditelja razdijelio svoje imanje siromasima i pobrinuo se za svoju sestru.
– Antun je imao veliku ljubav prema Isusu Kristu i njegovoj Majci. Njega je sotona neprestano odvraćala od suradnje s Bogom, neprestano je bio iskušavan napastima da ostavi ljubav Božju i da krene svojim ovozemaljskim putem. Unatoč tome znao je kako se oduprijeti sotoni i djelovati uz Božju pomoć. Živio je skromno, ali bogato, jer je živio s Gospodinom. Imao je i svoje suradnike, istomišljenike, rekao je propovjednik istaknuvši kako se sveti Antun odlikovao propovijedanjem Evanđelja, kao i zauzimanjem u borbi protiv krivovjerja za vrijeme progona Crkve u Aleksandriji. Također su se čule riječi o važnosti povlačenja u “pustinju”, koja predstavlja mjesto molitve, zajedništva i susreta s Bogom. Tako se ostvaruje živa suradnja te služenje Bogu i čovjeku, moleći i radeći, istaknuo je o. Josip Galić.
– Sveti Antun je bio svetac sličan drugim svecima, ali se razlikuje po tome što je najviše bio napastvovan od sotone i daje nam primjer kako se obraniti od sotone, prepoznati njegovo djelovanje, još više prionuti uz Boga i ne slijediti đavolske ponude. Danas je u svijetu mnogo varljivih i primamljivih ponuda koje zavode čovjeka. Sveti Antun nam je uzor u borbi protiv sotone i zla, uzor kako se na neki način osloboditi onog materijalnog kako bi sve bilo u službi Boga i onoga na što on poziva čovjeka. Sveti Antun je zagovornik siromaha, onih koji su pod utjecajem zla, slabih i nejakih, prepuštenih samih sebi. Zagovornik je kod Boga za sve te kako bi se oslobodili svega onoga što čovjeka pritišće, što ga na neki način čini slabim, da bude uzdignut na dostojanstvo Božjeg čovjeka. Pozvani smo da poput svetog Antuna budemo ljudi čvrste vjere, nade i ljubavi, da još više prepoznamo Božje znakove u svom životu, poručio je smiljevački župni vikar.