Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bomba u Berlinu za Ivu Josipovića

17.01.2011. 23:00
Bomba u Berlinu za Ivu Josipovića


Spekulira se da je prijetnja upućena zbog dobrih odnosa Josipovića sa srbijanskim predsjednikom Tadićem. Ručna bomba “kašikara” otpremljena je policijskim vozilom


Hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu zaprimilo je u ponedjeljak paket koji je sadržavao ručnu bombu i prijeteće pismo. Paket je Veleposlanstvo zaprimilo samo dva dana prije početka službenog posjeta predsjednika Republike Ive Josipovića Saveznoj Republici Njemačkoj. Tamošnji mediji odmah su povezali ta dva događaja. Spekulira se kako je prijetnja upućena zbog dobrih odnosa i veza Josipovića sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Pomirba u regiji bit će i jedna od Josipovićevih tema u Njemačkoj. Za četvrtak navečer najavljeno je njegovo predavanje “Politika pomirbe i hrvatski pristup EU – dvije strane iste medalje” u organizaciji Njemačkog društva za vanjsku politiku i Zaklade Robert Bosch.
Istraga u tijeku
Sumnjiv paket isporučila je dostavna tvrtka oko 13 sati, a iz Veleposlanstva su pozvali policiju koja je zakratko zatvorila Ulicu javora gdje je hrvatsko veleposlanstvo. Paket je prikladno osiguran i odvezen policijskim vozilom. Službe njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova ustvrdile da su je riječ o ručnoj bombi tipa M 75, s upaljačem i osiguračem. Riječ je o ručnoj bombi koju je JNA masovno proizvodila, a bila je poznata pod nazivom “kašikara”. Istraga o mogućem pošiljatelju i razlozima slanja prijeteće pošiljke je u tijeku.
Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju navodi da su sigurnosne mjere u Veleposlanstvu u Berlinu podginute na visoku razinu još 23. prosinca 2010. godine, nakon prijetnji eksplozivnim napravama i pošiljkama upućenih u nekoliko veleposlanstava u Rimu. Tada su, kako se pretpostavlja anarhista, poslali više eksplozivnih naprava u veleposlanstva Švicarske, Čilea i Grčke u Rimu. Zbog toga su mjere na visoku razinu dignute u svim hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. U Veleposlanstvu Hrvatske u Berlinu ništa nisu htjeli komentirati te su nas uputili na Ministarstvo vanjskih poslova.
Posjet Njemačkoj, koja je jedan od glavnih motora procesa europskih integracija, sasvim sigurno nije slučajnio odabran za prvo službeno putovanje hrvatskog predsjednika u 2011. godini u kojoj Hrvatska želi zaključiti pregovore s EU.
Protokolarna briga
U Uredu predsjednika jučer poslije podne imali su premalo informacija da bi mogli komentirati eventualnu povezanost između dva događaja. Vijest o pronalasku bombe pred ambasadom u Berlinu stigla je u Hrvatsku nešto iza 15 sati, samo tri sata po završetku briefinga u Uredu predsjendika na kojem su novinarima obznanjeni svi detalje Josipovićevog trodnevnog posjeta Njemačkoj. Upravo je Berlin, gdje Josipović treba stići u srijedu, prva postaja na tom putu.
– Naravno da će sada krenuti sve moguće vrste špekulacija o tome, budući da termin posjeta predsjednika Josipovića doista koincidira sa ovim događajem. Nemamo dovoljno informacija da bih uopće mogao dovoditi u vezu pronalazak eksplozivne naprave sa najavljenim posjetom predsjednika Josipovića Njemačkoj i Berlinu – kazao nam je jučer oko 16 sati predstojnik Josipovićevog Ureda Joško Klisović. Zasad, kako je rekao, nama nikakvih promjena u planu putovanja predsjednika Josipovića u Njemačku, ali svakako će se pratiti razvoj situacije danas i sutra, do termina Josipovićevog odlaska u Berlin.
O jučerašnjem događaju oglasio se i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. Izjavio je da će Njemačka učiniti sve na osiguranju i sigurnosti stranih diplomatskih predstavništava, te da će skorašnjem posjetu hrvatskog predsjednika pristupiti sa svom potrebnom protokolarnom brigom.


 EKSPLOZIJA ZA ČETIRI SEKUNDE




Bomba M-75 teži 355 grama, a u sebi sadrži oko 3.000 malih, smrtonosnih čeličnih kuglica koja se oslobađaju u trenutku eksplozije. Do eksplozije dolazi tri do četiri sekunde nakon trenutka aktiviranja. Bomba je smrtonosa u radijusu od 12 metara, a ranjava u radijusu od 30 metara. Bomba može eksplodirati i u vodi, snijegu, blatu, a izvana je rebrasta. Samo eksplozivno punjenje teško je 38 grama, a za detonaciju bombe koriste se plastični eksploziv veoma jake brizantne snage.


 DOGOVOREN SUSRET S WULFFOM I MERKEL


Josipović se u Berlinu u srijedu treba sastati sa predsjednikom njemačkog parlamenta Norbertom Lammertom, dok su za četvrtak, središnji dan Josipovićeva posjeta, predviđeni susreti s predsjednikom Njemačke Christianom Wulffom, te kancelarkom Angelom Merkel. Tri će teme dominirati u razgovorima: stanje u pretpristupnim pregovorima između Hrvatske i EU, gospodarski odnosi dviju zemlja, te uloga Hrvatske u procesu pomirbe i stabilizacije regije. Zajedno s Josipovićem put Berlina i Mainza, kamo će se predsjednik uputiti u petak, putuju i ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković te gospodarstva Đuro Popijač, kao i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika među kojima su i predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, Igor Oppenheim iz Ingre, Mladen Antunović iz Montmontaže, Zdravko Stipetić iz Uprave Đure Đakovića. Predviđen je i susret predsjednika RH s hrvatskom dijasporom u Berlinu i Mainzu.