Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nikola Munjes ne osjeća se krivim zbog mučenja civila

17.01.2011. 23:00
Nikola Munjes ne osjeća se krivim zbog mučenja civila


Munjesu se na teret stavlja da je kršeći pravila Međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba osobno napadao pojedine civile, mučio ih, nečovječno postupao i primjenjivao mjere terora prema civilnim osobama


Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog za vrijeme Domovinskog rata na privremeno okupiranom hrvatskom teritoriju u zaleđu Benkovca na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru jučer je sjeo Nikola Munjes (43) koji je 1995. godine u odsutnosti pred istim sudom osuđen na devet godina zatvora.
Munjes je pred Sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Boris Radman prepraćen iz zadarskog zatvora u kojemu se nalazi od 25. ožujka prošle godine kada je po međunarodnoj tjeralici uhićen u Baru u Crnoj gori gdje je boravio od 1995. godine.
Premda se prvotni postupak protiv Munjesa vodio zajedno s 45-godišnjim Brankom Botom i 61-godišnjim Savom Šarićem, osuđenima na po sedam godina zatvora, novom optužnicom za isto kazneno djelo u ponovljenom postupku tereti se samo Munjes.
Tužiteljstvo koje zastupa Radovan Marijanović Munjesa sumnjiči da je kao pripadnik milicije tzv. “Republike Srpske Krajine”, 22. rujna 1991. godine, u mjestu Perušić kraj Benkovca, s više drugih osoba prijetio i fizički zlostavljao mještane hrvatske nacionalnosti. Tada je, prema navodima optužnice, prilikom susreta s Dujom Pešutom (59) kojega su zajedno s Grgom Pešutom (76)vodili u “Stanicu milicije Benkovac”zbog sumnje da surađuju s Hrvatskom vojskom, bez ikakva povoda Duju Pešuta tukao nogama i kundakom puške te da ga je potom i ugrizao za vrat govoreći mu da će mu se napiti ustaške krvi nakon čega mu je vojničkom bajunetom zarezao vrat i pio krv. Nakon toga nastavio ga je udarati kundakom po glavi, a kad se Grgo Pešut umiješao riječima “ubit ćete pravedna čovjeka” optuženi Munjes odgovorio mu je da se “ustaše i zmije mogu samo tako uništiti”, nakon čega je jedan pripadnik iste skupine puščanom cijevi udario i Grgu.
Stoga se Munjesu na teret stavlja da je kršeći pravila Međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba osobno napadao pojedine civile, mučio ih, nečovječno postupao i primjenjivao mjere terora prema civilnim osobama.
Na prijedlog njegova branitelja Slavena Dmitrovića jučer je u prostorijama za prepoznavanje Policijske uprave zadarske organizirano prepoznavanje gdje je Munjes, koji se na navode optužnice izjasnio kako se ne osjeća krivim, u pratnji pravosudnih policajaca prepraćen pred oštećenike u ovom slučaju – Duju i Grgu Pešuta.
Suđenje koje se nastavlja i danas su u ulozi promatrača pratili predstavnici nevladinih udruga, Centra za razvoj demokracije, ali i voditelj zagrebačkog Ureda OESS-a.